Krčné mandle

Robert kde ti vyberali mandle? To s tými rukami som sa pobavila :smiley:

Ahoj, ja som pred nedavnom prisiel z trencianskej nemocnice, pristup doktorov a setriciek bol vyborny. Robili mi to v lokalnej anestezii, nic prijemne to veru nebolo, ale prezil som :slight_smile: Mal som potom este nasledne komplikacie s krvacanim v ten den, vypalili mi to a uz to bolo v poriadku. Takze celkovo krcne oddelenie v Trencine mozem len odporucat.

Ahoj, čítala som Váš príspevok, trocha ma to povzbudilo, lebo mne vyberali mandle v utorok 27.7.10 a vo štvrtok ma pustili domov. Ale tá nesmierna bolesť na druhý den po prepustení z nemocnice ma velmi prekvapila, nevedela som čo mám robiť a hlavne jesť. Každý vraví ved to prejde, ale tá bolesť, už len prehĺtanie slín je hrozné, najhoršie na tom je aj to, že som si namerala teplotu 37,5 neviem či to tak je dobré.

Ahojte. Chcel by som sa opýtať, v ktorých prípadoch sa pri vyberaní mandlí volí lokálna anestéza a v ktorých celková anestéza? Zdôvodnil vám to lekár prečo vo vašom prípade lokálna a prečo nie celková? Alebo nechal rozhodnutie na vás? Ďakujem za odpoveď.

Aho Ali, dnes som sa bola objednat na vyber mandli a tiez som dostala na vyber lokalku alebo anestezu. Lekar mi povedal, ze je to na mne, podla toho ako zvladam nemocnicu a zakroky. Kedze mam “syndrom bieleho plasta”, tak jednoznacne povedal, ze anesteza, pretoze pocas zakroku v lokalke, musi pacient spolupracovat. Co u mna v pripade, ze odpadnem nie je mozne :). Drzim palce.

Ahojte, aj ja by som mala ísť na vyberanie krčných mandlí, ale po tom, čo tu čítam mám naozaj strach. Ako tak čítam, určite si dam radšej celkovú narkozu, nech nič necítim a radšej to prespím. A ak sa dáva celková narkóza dačo sa dopláca? Ktorú nemocnicu v BA by ste mi odporučili? Ďakujem a držte mi palce.

V nedeľu som nastúpila do nemocnice, v pondelok doobeda mi mandle vybrali, celkovú narkózu mi lekárka neodporučila, pretože to je väčšia záťaž pre organizmus a často sa po nej zvracia, čo asi nie je moc príjemné cez čerstvo operovaný krk. Operácia trvala cca 20 minút, takže sa to dá vydržať. Najhoršie bolo opichovanie mandlí a to, že krv a hnis z mandlí mi stekal do žalúdka, následne som prestala zhlboka dýchať a začalo ma napínať, po prvej som skoro odpadla, ale nejak som to rozdýchala a pomohla aj sestrička s mokrými utierkami. Nebolo to teda nič príjemné, ale ani som si to poriadne neuvedomovala a ešte som si na záver mohla pozrieť ako mandle škaredo vyzerali. Keby idem ešte raz, tak si zoberiem aj foťák. :smiley: Po operácii ma hodinu sledovali, merali tlak, teplotu. Celý deň som vyplúvala ružovo-krvavé sliny, aby mi nebolo zle, vypila som asi len dve šálky repíkového čaju, dosť to rezalo. Druhý deň mi dali na raňajky kekse, ktoré som si namáčala do mlieka a na večeru som už mala dokonca chlieb! Vraj čím skôr si hrdlo začne zvykať, tým lepšie - rýchlejšie sa to hojí (+studený obklad a zmrzlina). Takže na stravu som hneď nabehla, okrem kyslého a horúceho. Pila som len repík, ktorým som aj kloktala, hlavne po jedle. Prvé dva dni som si nič od bolesti nepýtala, sestričky ma, donútili, , a tretí deň ma to ako-tak bolelo, tak som si vypýtala sama tabletku - dosť ma boleli uši. Vo štvrtok, t. j. včera ma pustili domov, jesť môžem všetko okrem horúceho, kyslého. Hrdlo bolí, mám tam biely povlak a krvavú zrazeninu, tak dúfam, že sa to pomaličky zahojí, bolesť bude len ustupovať (teraz som bez liekov od bolesti) a nerozkrváca sa to, čakala som, že tá bolesť bude horšia, dá sa to prežiť. :slight_smile: Hlavu si zatiaľ nemôžem umývať a rýchlo sprchovať len vlažnou vodou, v pondelok kontrola. Toľko moja čerstvá skúsenosť - takže netreba sa toho nejak báť. -gizela66@azet.sk-

Dobrý večer. Už som prečítala aspoň polovicu príspevkov a už mám teraz žalúdočnú nervozitu. Ukľudnuje ma iba to, že dajú mi tie tabletky na uvolnenie a mne je vtedy jedno, čo sa deje. Tých pooperačných bolestí sa veľmi bojím, ale keď si pomyslím, že je šanca, že sa môj zdravotný stav zlepší, idem na to.

Takze momentalne som 4ty den po TE v celkovej anestezii. Mam 20 rokov - muz. Doterajsi priebeh by som hodnotil dost pozitivne. V nedelu poobede ma prijali. V pondelok rano ma zobudili, dali bandaz na nohy a isiel som na predoperacne, tam som dostal 2 tabletky a zapil slanou vodou. Bol to akysi oblbovak na prekonanie strachu, ktory vobec nepomohol :wink: Chvilku som si polezal a uz som isiel na operacku. Prebudil som sa az poobede. Vecer som uz zacal pit. Bolo to utrpenie vypit co i len deci vody, ale treba sa prekonat. Kedze som sa prekonal, tak som uz rano mohol v podstate normalne pit a jest kasovitu stravu. Pokial sa neprekonate, tak vecte ze sa tak skoro nenajete a celkovo vam bude trvat dlhsie cele zotavovanie. V stredu rano ma prepustili a uz som doma. Doteraz bolo vsetko bez problemov a vacsich bolesti. Momentalne vykasliavam “bordel” inac povedane hnis. Je to dost neprijemne, tazko sa spi, Neustale kaslem, mam mierne zvysenu teplotu (okolo 37. 2) , som unaveny. Prirovnal by som to k tazkej angine. Da sa to prezit a treba hlavne vela pit pit pit a vyplachovat usta repikom / rumancekom a dodrziavat hygienu.

Musim oponovat, tiez som bol v Ruzinove, operoval ma primar Barak v celkovej anestezii. Nemozem povedat ani pol kriveho slova na personal nemocnice.

Mandle mi vyberali v celkovej anestéze 24.9. na detskom ORL na Kramároch. Mám 15 rokov a som 4 deň po operácií a poriadne to bolí. Do nemocnice som nastúpila deň pred operáciou, v deň operácie ma zobudili o pol 6 ráno, dali mi Diazepam s Penclenom (Penicilín ktorý beriem dlhodobo) a odmerali teplotu. Na sálu som išla ako prvá asi o pol 8 ráno. Lahla som si v čakárni do posetele, kde som bola asi 10 minút. Potom pre mňa prišla taká milá sestrička ktorá so mnou super kecala a odviedla ma na sálu :D. Ľahla som si na operačný stôl, vtipkovala som so sestričkami zatial, čo mi zaviedli kanylu a nalepili na hruď EKG. Potom mi sestrička povedala, že ma ide uspať a že za pár sekúnd po krútení hlavy zaspím. Cez kanylu mi pichla narkózu a ja si pamätám, že ma začal hrozne boleť chrbát, točila sa mi hlava a bolela ma ruka. Potom som zaspala za pár sekúnd. Asi som mala nejaké halucinácie, lebo sa mi zdalo, že jedna sestrička kričí na druhú, keď mi pichala narkózu, že “Stačí stačí, nemožeš jej tam dávať toľko!” :smiley: A odvtedy si už nič nepamätám. Zobudila som sa po prevoze na izbu s miernou bolesťou hrdla a prvé čo ma napadlo bolo: “Niee mňa bolí hrdlo ja nemožem byť chorá, mama ma zabije veď idem za chvíľu na mandle !” :D. Potom som chvíľu bola hore na izbe a vypľúvala som krv a potom som znova zaspala. Po operácií to bolelo, ale oproti tomu, ako to bolí teraz - 4 deň po operácií to bolo nič. Hneď po operácií som mala infúziu NaCl a neskôr puding. Na druhý deň na raňajky zase puding, na obed polievka a špenát a na večeru krupicová kaša ale ja som si dala polievku od mamy. Pila som repíkový čaj a dojčenskú vodu. Treba veľa piť, lebo sa vám budú hromadiť sliny a bude sa vám ich ťažko prehltať. Na tretí deň od operácie ma pustili domov s tým, že 14 dní musím byť v absolutnom kľude a potom ísť na kontrolu ku krčnej. Momentálne ma to veľmi bolí, prehltnutie je naozaj katastrofálne, mám to celé opuchnuté a bolia ma celé ústa, bolesť mi vystreluje až do uší a do zubov. Pravá strana ma bolí omnoho viac tak sa snažím jesť na lavej. Každý to znáša individuálne, a je to fakt hrozná bolesť ale prežiť sa to dá. Bolesť si tlmím Ibalginmi. Nemožem ešte poriadne rozprávať, lebo mám opuchnuté hrdlo, ale keď sa rozrozprávam už je to lepšie. Najhoršie je, keď mi ten hnis alebo hlieny stekajú do hrdla, napríklad v noci a začne ma driapať v hrdle na kašel, vtedy sa bojím dosť kašlať, aby mi to náhodou nezačalo krvácať. Aj keď mandle vyberajú každému tretiemu, nie je to prechádzka ružovou záhradou a treba to brať seriózne. Ja som sa vobec nebála predtým a ani som nemala čoho. Že sa na operácií niečo pokazí je pravdepodobnosť 1:1000000 a operácia je celkom sranda tá narkóza :smiley: Potom už ide len o bolesti a o to, aby vám to nezačalo krvácať a to sa dá prežiť. Tak sa nebojte, podla mňa existujú aj horšie veci.

Ahoj Anett, chcela by som ta poprosit o bližsie informácie o tejto operácii. Idú to robiť aj mojmu synovi / som z toho trochu nesvoja /. Chcela by som vedieť, čo vám pomohlo, či je to bolestivé, ako to znášala tvoja dcerka.

Dobrý deň, chcel by som sa podeliť o operáciu krčných mandlí. Síce je to už 10 rokov, čo mi vyberali mandle ale pamätám si všetko, nakoľko som nebol v úplnej ale len lokálnej anestéze. Deň po prijatí do nemocnice v Komárne bola operácia, prišla za mnou sestrička s malou tabletkou, ktorú som mal vypiť s malým množstvom vody. Za chvíľu to začalo pôsobiť a začal som byť taký malátny, potom ma zaviedli na operačku, posadili ma do kresla a pán primár mi začal dávať injekciu do mandlí aby ich umŕtvil. Za chvíľu som nič necítil, začal rezať všetko som videl a vnímal, jak mi to vyberal, potom zašil ranu. Zaviedli ma do izby, kde som ešte chvíľu vypľúval krv a potom som pomaly začal pociťovať bolesti. Ja osobne som si pýtal lieky proti bolesti v kvapkách trocha zmiernili bolesť. V nemocnici som pobudol jeden týždeň a doma ešte tri týždne. Dá sa to prežiť ale nieje to príjemný zážitok.

Dúfam, že to prežijem ako vy ostatní. Zajtra nastupujem do nemocnice a idem tiež do celkovej narkózy.

Ja by som sa Vás chcela opýtať, bola som na operácii krčných mandlí. Mala som hnisavý abces, už sú to asi 2 týždne. Je mi už lepšie, a chcem vedieť, či môžem fajčiť? Ďakujem.

Ahojte, no vcera mi vyberali mandle v Leviciach v Medklinike, celkova narkoza. Hned po operacii to bolo dost neprijemne, kedze tam idete “zdravy” a akoby lusknutim prstom mate bolest v hrdle po rezani a vypluvate krv. Prvu hodinu som neprehltal. Potom som zacal. Kazde prehltnutie bolo dost bolestive, ale z mojich skusenosti viem, ze clovek na bolest velmi rychlo zabuda. Bol som operovany vcera, t.j. 4.10.2010 okolo 10 hodiny. O 13-tej som bol schopny hovorit 1-2 slova. A dneska dokazem aj vetu potichu. Hned po operacii to bolelo asi ako ked mate velmi zapalene hrdlo (s velkou namahou som vypil tak 1 deci caju studeneho - 4 hod. po operacii), ale dneska to uz “prakticky” ani neboli. Iba pri prehltani. Mam predpisany prasok Flector pred jedlom. Davam si ho kazdych 6 hodin. A je to zatial v pohode. Vcera som cely den nic nejedol, ale dneska uz bez problemov 4 kelimky pudingu vychladeneho, ktory mi robi velmi dobre, a este aj celu 1,5 l mineralku “Lucku” po malych duskoch. Doktor mi povedal, ze to ma zacat najviac boliet po 7-dmich dnoch, ked sa odlupne chrasta. Tak toho sa najviac bojim. Prva noc nebola sice moc dobra, kedze som sa budil kazdu hodinku, pri prehltnuti to zabolelo. Ak to bude len lepsie tak som velmi spokojny. V nemocnici som bol ani nie 8 hod. a citim sa fajn. Z narkozi mam trosku svalovicu po celom tele, ale robim si prakticky co chcem v byte. Mandle boli v dezolatnom stave a plne hnisu, tak som rad, ze su vonku. Nechcem robit zbytocne reklamu, ale zatial vrelo odporucam Medklinik v LV. Stalo to sice 150 eur, ale som viac nez spokojny. A na zdravi sa neoplati setrit. Ak by sa nejak zvysila bolest alebo nieco, tak napisem, ale zatial Vam mozem povedat, ze sa nemate coho bat. Ten prvy den si to treba asi odtrpiet. Uz sa neviem dockat, kedy si dam pizzu alebo nejake grilovane maso :wink:

Ahoj, aj ja som absolvovala tu krizovu cestu - mandle mi brali 2.11.2010 v nemocnici v Trnave, v celkovej narkoze. Dnes je 6.11.2010 a ja stale saliem od bolesti. A to mam za sebou 2 porody a 2 operacie. Myslela som si, ze ide o rutinnu operaciu, ale ta bolest je fakt sialena. Kazde prehltnutie slin ci jedla je utrpenie. Uz nech su Vianoce.

Jani, ja tiež mám ísť na operáciu, ale ešte je to v čakaní, lebo beriem sprej do nosa Nasonex, no ale najviac sa bojím tej operačky, ale každý tu píše, že sa to dá zvládnuť. Ja by som rada išla cez zimné prázdniny nech toho veľa v škole nevymeškám.

Ahojte, tak ja som sa konecne pio 15-tich rokoch odhodlala na vyber krcnych mandli 4.11. v Humennom. O 11-tej mi dala taku fajnu tabletocku, z ktorej som padala pomaly z noh, vzali ma na operacku a zobudila som sa okolo 12-tej z narkozy. Z operacky si len pamatam, ze mi zaviedli kanylu, dali masku na tvar a vsetci boli vysmiati. Prebudenie bolo dost krute, kedze som mala mandle zjazvene a bolo to uz nutnostou ich vybrat. Bolesti v prvy den boli take na zvladnutie, odtiekli mi 2 vyzivy a vypila som asi pohar caju - samozrejme studeneho. Prve jedlo som dostala na druhy den, ranajky. Jogurt, sendvic - s Bozou pomocou som to ako tak zjedla, ale trvalo to asi hodinu. Dnes som prisla domov z nemocnice, cize na 4. den a poviem vam, ze az teraz to zacina boliet, usi, zuby a mandle poriadne. Snazim sa jest a pit co najviac, pretoze iba takto sa to cim skor zahoji a proti bolesti beriem Novalgin a este mam aj antibiotika. Kedze som clovek, ktory ma panicky strach z lekarov, ihiel a nemocnic, tak zvolit nakrozu bolo uplne skvele riesenie. Uvedomila som sa az ked som sa zobudila, lokalka bola pre mna nepredstavitelna :). Po dalsie chcem vyzdvihnut pracu ludi na ORL Humenne s.r.o., ze robia uzasnu pracu, s maximalnym nasadenim a su to stelesneni anjeli ako lekari, tak aj sestricky. Takuto opateru som este nezazila (este nas aj prikryvali v noci, ked sme sa odkopali a to som 30 rocna zena a nie dieta:D). Bolest sa da prezit a kazdemu kto sa boji ako ja, urcite chodte, su aj horsie veci a to ako vsetky symptomy okolo nevytiahnutych mandli, ktore vas cakaju ked sa odhodlate tak neskoro ako aj ja :), takze vela stastia, nebat sa, najst si dobreho krciara a doverovat mu, Stana.

Ahoj, včera som prišla z nemocnice z Trnavy. Vyberali mi krčné mandle 9. 11. v celkovej narkóze. Dosť to bolelo pri prehltaní, ani ústa som nevedela poriadne otvoriť. Kamarátka mi poradila Flector Rapid proti bolesti. Je to taký prášok v sáčkoch, ktorý si zarobíš v 2 dl vody a vypiješ (keď dáš menej vody, tak to trochu štípe, je to také mentolové). Tak som si večer dala 1 a do pol hodiny absolútne žiadna bolesť, ústa môžem úplne otvoriť, mám pocit, že by som dokázala zjesť čokoľvek, ale jem len kašovité ako mi radili, aby som si to nepoškriabala. Vyskúšaj, aj ráno som si dala 1. Môžeš max. 3x denne po dobu 7 dní. Tam mi dávali infúzie proti bolesti a Medipirin a iné lieky, ale to zabralo tak na 20 percent, Flector mne zabral na 99 percent. Vyskúšajte