Krčné mandle

Ahoj Siska, v tvojom prípade by som sa u lekára poinformovala o nasadení enzymoterapie Wobenzymom. Skracuje čas hojenia a obmedzuje výskyt pooperačných komplikácií, napr. s hnisaním rany. Urýchľuje vstrebávanie opuchov, zmierňuje bolesť a zvyšuje účinok antibiotík.

Ahoj Michaela, vďaka za radu, Flector poznám a tiež na ňom fungujem. Len na ňom, tiež mi nič iné nezabralo - medipirin, novalgin, čípky-nič. No zajtra to budú 2 týždne čo mi brali mandle a bolí to teda stále statočne. Myslela som, že v pondelok už pôjdem do práce, ale akosi nie som schopná sa normálne najesť. Pravá strana je dobrá ale ľavá bolí šialene. A Flector mám už obmedziť na 2 za 24 hodín. Neviem, ako budem bez neho fungovať. Ty sa máš ako?

Ahojte, 10.11.2010 mi vyberali krčné mandle v celkovej narkóze v Piešťanoch. Zákrok prebehol v pohode. Dnes je 16.11. a stále fungujem na Flektore, ktorý mi zaberá na 95%, ale balenie mi dochádza a tento liek je možné brať max. 7-dní, poradte ako ďalej?

15 rokov sa mi úspešne darilo presvedčiť doktorov, že moje mandle sú v poriadku a že také veľké a deravé boli vždy. Pravidelne som si z nich vyhodila hrudku bieleho hnisu, ale ináč to bolo v pohode. Tento týždeň som biely kúsok išla vyhodiť tiež, ale všimla som si, že tam nie je jeden, ale ďalších malých hrudiek je plná celá mandla. Budúci týždeň idem k ORL lekárovi, aby mi vypísal papiere na operáciu. V žiadnom prípade u mňa nepripadá do úvahy lokálna anestéza, držať si misku a dusiť sa pritom krvou, to už sa môžem rovno odoperovať sama doma :wink: Veľmi dlho mi trvalo, kým som sa odhodlala na takýto zákrok, keď ale čítam príspevky a zisťujem, že sa nebudem môcť ani osprchovať alebo umyť si vlasy… Niekomu sa to môžno zdá ako blbosť, v porovnaní so zákrokom samotným, ale nejesť kvôli bolesti, čo samé o sebe na mňa bude mať dosť zlý vplyv a ešte sa k tomu cítiť ako nejaký homlesák, čo sa neumýva ako je rok dlhý… Naozaj ste to všetci dodržiavali alebo je to len odporúčanie lekárov? Čo s umývaním zubov? Dá sa používať aspoň ústna voda? Veď toho zotavovania sa začínam báť viac ako samotnej návštevy nemocnice. Pomôžte mi niekto a povzbuďte ma, že to nie je až také zlé a dá sa to nejako obísť :slight_smile: Týždeň bez sprchy (alebo dokonca 10 dní) si fakt nedokážem predstaviť…

Ahoj Zuzi, ja som po operácii mandlí 3 týždne, stále to nie je úplne bez bolesti, ale je to lepšie. Cítim takú akoby stredne silnú angínu. No bolo to fakt otrasné, ale dá sa to vydržať. Ja som vôbec nevedela, čo ma čaká, až po návrate z nemocnice na 7 deň som hľadala na nete, že či je to normálne, že to ešte stále bolí, tak dlho a tak veľmi. Áno je to normálne. Ale sú ľudia, ktorých to bolí aj menej. Možno budeš jedna z nich. Ja som fungovala pravidelne každých 6 hodín na Flectore. Ten je fakt dobrý. Aj v noci som si musela dávať. Jednoducho ma zobudila bolesť, ale dalo sa to prežiť. Počítaj s tým, že schudneš, také 2 týždne budeš musieť jesť len mixované, pudingy, nič sladké, slané, kyslé, horúce, dráždivé, ostré. Ale aj to sa dá vydržať. A treba veľa veľa piť. aj keď s bolesťou. To urýchľuje hojenie. A čo sa týka tej sprchy a vlasov - to som sa dozvedela až na tomto fóre, že by sa nemalo, ale ja som sa sprchovala každý deň a v horúcej vode, našťastie sa mi to nerozkrvácalo, a vlasy som si umyla až na taký 8 deň od operácie (keď mi môj 4 ročný syn povedal, že maminka už by si si mala umyť vlásky, lebo ti nevoňajú) , aj to veľmi opatrne - nie v predklone. Bez sprchy by som nevydržala ani ja. A zuby si môžeš umyť už aj deň po zákroku, tiež opatrne, ale kľudne môžeš. Doma potom vymývať kamilkami a repíkom. Neboj sa, zvládli to všetci, zvládneš to aj ty. Na mandle sa neumiera, zásob sa Flectorom a mixérom a vydrž. Podľa toho čo opisuješ - hrudky hnisu atď, okamžite by som ich dala von.

Neviem ako si dychal cez usta, lebo usta su pri operacii plne krvi. Mne to robili tiez v lokalke a tam treba dychat len a len nosom.

Dnes som prisiel z Trnavskej nemocnice domov. Povodne mi mali vyberat mandle lokalne, ale napokon sa uvolnilo miesto, na druhy den mi ich vybrali s celkovou anestezou. Nebudem tu pisat ako to prebiehalo a podobne. Len chcem pochvalit doktorov, ako aj zdravotne sestry. Normalne som sa tam citil prijemne a za to im velka vdaka. Sice nemame na SVK take moderne hmotne zdravotnictvo, ale za to mame krasne sestricky, ktore su ochotne :slight_smile:

Ja som po operácii 9dní a mám toho dosť bolí ma to stále. Večer pred spaním si dám ditiaden plus novalgin. Novalgin beriem stále, každých 6 hodín. Neviem prečo nedávajú každemu antibiotika. Ja ich nemám, ale myslím si, že keby som ich brala tak by sa mi to hojilo rýchlejšie. Neviem či to mám nechať tak, alebo si ísť pýtať antibiotika. Poradí mi niekto?

Ahoj Sveťa, dobrá správa je - už to bude bolieť len také 3-4 dni. Ja som fungovala na analgetikách 2 týždne v kuse tiež každých 6 hodín. Ledva som čakala, aby prešli. ATB som nemala, nemyslím, že Ti ich treba, ak Ti na kontrole na krčnom povedali, že tam zápal nie je. Tá šialená bolesť je normálna. Vydrž dievča, však oni už nenarastú, potvory.

Zdravim vsetkych, som 8. den po operacii krcnych mandli v lokalke, myslim, ze sa mi to pekne hoji, niekedy mam bolesti pri prehltani, inokedy nemam skoro ziadne, uzivam flector rapid, to mi vzdy pomohlo zvladnut lepsie bolest, ale prave mi skoncil, vraj sa nesmie uzivat dlhsie ako 7dni. okolo piateho dna, kedy som citila zmeny k lepsiemu mi nieco opuchlo na jednej strane, akoby na koreni jazyka a citim to pri prehltani. Taktiez ma hrdlo boli uz len na tej strane, druha je v poriadku. Biele povlaky postupne miznu, stale pijem caje, ale salviu, uz nie repik, lebo po dlhsom piti repiku som mala zvlastnu pachut v ustach, pri salvii to necitim. Na tej jednej strane, kde pri prehltani citim nieco opuchnute sa mi aj zachytava jedlo, neviem, mozno je to normalne, ale nejde to vykloktat, tak si to opatrne davam kuskom vaty von, neboli to, nic necitim, no musim to spomenut pri najblizsej kontrole. Naladovku-injekciu do sedacieho svalu-diazepan vraj, co mi dali pred operaciou, tak tu som vobec necitila, operacia trvala priblizne tych 30 min., prve hodiny, dni boli strasne, ale ja som uz mala mandle v katastrofalnom stave, dokonca mi v nich nasli zlateho stafylokoka, takze von ist museli a som aj rada, pretoze mi sposobovali rozne zapalove ochorenia, napr. gynekologicke, bolievalo ma srdce, unava, atd. Aj ked by som to uz nikdy nechcela zazit, tesim sa, ze su uz vonku. Ja som celkovo zle znasala anginove bolesti v krku, takze pre mna boli pooperacne bolesti nieco podobne, ako akutny zapal. Mala som pooperacne krvacanie do 1hodiny od konca operacie, trosku som sa dusila krvou, sestricka hovorila aby som nekaslala, ze si to drazdim ale inac sa nedalo. smadna a hladna som bola ako vlk, pit som mohla az cca po 2hodinach, aj to pomalicky (bolesti) a jest az na druhy den. Puding s piskotami. No a potom ma poslali domov, na kachlach mam nadobu s vodou, aby som nemala v izbe suchy vzduch a pomaha to. V dome musi byt teplo, inak mam hned suchy kasel a potom ma samozrejme bolia tie rany po mandliach. Este som zabudla spomenut, ze je normalne mat bolesti aj pri rozpravani, ci cisteni zubov, prve dni som nemohla ani otvorit usta, vsetko je to tam citlive, lebo sa nam v nich hrabali. Tak dost uz romanu, prajem vela zdaru, bolest sa da prezit, dolezite je predsa to, ze tie mandle uz nebudu dalej robit šarapatu nasmu telicku.

Ahoj Zuzka, ja som 6 deň po operácii, a môžem povedať, že to bolí, ale zase nie je to tak strašné, ako to niektorí opisujú. Zaváži na tom aj vek. Čím si starší, tym sa ťažšie hojí. Ja mam 31, a boli odo mňa aj starší. Záleží to najmä na postoji. A to s tým sprchovaním nie je pravda, ja som sa sprchovala druhý deň po zákroku, a zuby som si musela umyť na druhy deň ráno. Dá sa to zvládnuť. Určiťe to nie je príjemná vec, ale stojí to asi za to. Aj ja beriem anlgetiká, tým sa to tá vydržať. Takže držím palce.

Mňa tiež v januári čaká výber mandlí, dávam si to iba v lokálnej, tak som zvedavá, či to bude taká strašná bolesť. Mali ste niekto problém, že by vám kvôli mandliam vypadávali vlasy?

Ahojte, tak chcela by som sa aj ja podelit o tento “zazitok” s inymi, ktorych to este len caka a tiez zistit ako sa dari vam, ktorym mandle len cerstvo vyberali. Ja mám 20 rokov a som 5. den po TE v celkovej anestezii. Zakrok bol vykonany v Ruzinoveskej univerzitnej nemocnici, ktoru vrelo odporucam. Moja rodina ma s nemocnicami (najma co sa tyka personalu) velmi zle skusenosti, ale to, ako sa spravali ku mne v Ruzinove bolo viac nez mimoriadne uspokojive. Sestricky su velmi laskave, ochotne, neustale nas povzbudzovali a kontrolovali nas zdravotny stav po operacii. Mna konkretne operoval primar ORL oddelenia, no vsetci lekari, s ktorymi som sa tam stretla aj na vizitach boli velmi mili, stale dobre naladeni a s usmevom na tvari. Taku starostlivost som jakziv nezazila. Co sa tyka pooperacnych bolesti, tie boli naozaj ukrutne. Bola som pripravena na skutocne enormnu bolest, ale co bolo toto tazko opisat. Velmi dolezite vsak je jest a pit! S prvymi ranajkami na druhy den po operacii som bojovala asi hodinu a pol a myslim, ze keby chcem zhltnut dospeleho dikobraza proti srsti namiesto toho pudingu tak by to bolelo menej. Dnes, piaty den to stale boli, avsak fungujem len na Paralenovych cipkoch 3-4x za den, teda nie su potrebne silnejsie analgetika. Boli to hlavne rano po zobudeni a vecer pred spanim. Na jedenie su dobre riedke pudingy, ale aj hustejsi Pribinacik napr., dalej pecivo a keksy namacane do caju, “trojuholnikovy” syr, polievka s rozvarenou zeleninou, zmrzlina (Ruska) a v podstate vsetko co sa rozmixuje a nie je to horuce, kysle, ostre, a suche.
Vcera vecer a dnes rano mi dost stupla teplota, cca 38 C, chcem sa teda spytat ci ma s tym niekto rovnaku skusenost, ci je to normalne. Dakujem za odpoved a drzim palce vsetkym, ktorych to len caka. Ak nas potom caka dlhy rok bez angin, hor sa do toho:)

Pripájam sa k tomuto názoru. Som piaty deň po operácií, lokálnej. Bolesť cítim, aj pri jedení a večer a ráno aj pri prehĺtaní, ale zuby si umývam v pohode, sprcha tiež prišla na rad hneď po príchode z nemocnice /radím krátku sprchu vo vlažnej vode pri pootvorenej kúpelni aby vzduch nebol príliš vlhký/. Bolesť nie je moc príjemná, ale dá sa zniesť. Neznášam sa zbytočne dopovať liekmi, ale 3 krát denne minimálne si dám kvapky algifen neo. Pekne mi to ukľudnia a ľahšie sa mi po nich je. Verím, že bolesť bude len ubúdať a biele fľaky tiež. Odporúčam sa mandlí zbaviť ak sú zlé. Mne robili nenormálne problémy s pleťou. Teraz ledva čakám na to, ako sa pleť vyčistí a nebude mi treba toľko make upu :slight_smile: Tým, čo sa na to chystáte držím palce.

Ahojte. Mám 22 rokov a prosím vás o radu. Pred pár rokmi som prekonala mononukleózu, po ktorej som dostala asi 4 hnisavé angíny, doktorka mi vtedy pohrozila, že mi vyberú krčné mandle a nič. Odvtedy mám stále červené hrdlo, hnisajú mi mandle, často ma bolí hrdlo. Chodievala som aj na krčné ale doktor ma vždy odbil. Je to však nepríjemné, často cítim ten hnis a zápach. Doktor mi “poradil” často si umývať zuby. Myslíte si, že je potrebné vybrať mandle?

Presne tak ako píšeš, nielen že mám stále angíny, ale padajú mi veľmi vlasy a práve preto sa tento rok chystám dať si mandle vybrať.

Ahoj. Ja mam tiež ten hnis, ak myslíš tým tie biele bodky v (deravých) mandliach. Chorá nebývam skoro vôbec, no tie mandle mám deravé už roky (mam 26r.), nedala som si ich doteraz vybrať, pretože doktorka mi povedala, že to nič nieje, ale mi strašne vadí ten zápach a neustále otravné vyberanie vatovými tyčinkami tie biele hnisy. Chcem ísť na ich vybratie, ale bojím sa. Mala by si sa teda opätovne opýtať doktora, že aký má názor na ich vybratie, myslím, že to isté spravím aj ja.

Ahoj, kde Vám prosím brali mandle? A akú máte skúsenosť? Mne idú brať tiež, rozmýšlam nad ružinovskou nemocnicou. Ako je to prosím s celkovou narkózou, ja by som tiež chcela, aby mi robili zákrok v celkovej narkoze, dúfam, že to nebude problém. Ďakujem. Slávka

Dobry den, mam otazku. Teraz v januari si tiez davam vyberat mandle, v lokalnej anasteze. Co nie je podstatne, chcem sa iba spytat. Venujem sa spievaniu a chcel by som vediet ci sa po vybrati mandli niekomu z vas inak zafarbil hlas alebo nejako zhorsil? Velmi by mi to pomohlo ak by som nejake vyjadrenia dostal! Dakujem.

Ahoj, chcem sa opýtať či niekto z vás bol na vybratí krčných mandlí v Martinskej nemocnici a aké má s tým skúsenosti.
Zaujímalo by ma aj čo je pravdy na tom, že mandle sú v tele potrebné, že zachytávajú všetky zápaly a choroby a po ich vybratí všetky pliagy napadnú iné dôležité orgány? Počula som aj druhú verziu, že práve keď si človek nechá svoje mandle tak prostredníctvom nich môže infekcia a zápaly napádať telo.
Ja som z tohto už vážne jeleň. Osobne mám pocit, že si mám dať mandle vybrať keďže ich mám neustále zapálené a opuchnuté na maximum. Navyše som za posledných 7 týždňov užívala štvoro antibiotík a pri poslednom zápale mi odmietli dať lieky ešte aj v nemocnici, ževraj to prejde. Pomimo toho mám akné keď už mám po puberte, neustále zápaly ženských partií a častý zápach z úst. Má to s tým niečo spoločné?
Helikobakter to nie je, bola som na hadici aj u zubára. Len mandle mám zjazvené, zrejme aj deravé a občas mi z nich vypadne hnis.
Ďakujem.