Ahoj, kamarátke vyberali mandle a ku zmene hlasu podla jej slov absolútne nedošlo. Pa
Ahoj, je pravda, ze krcne mandle su v tele potrebne prave z doho dovodu, ktory si aj ty napisala, ze zachytavaju vsetky zapaly a choroby a reaguju zdurenim a opuchom. Avsak na druhej strane, ak su mandle uz chronicky zapalene (ako to bolo aj v mojom pripade) a zapaly a hnisave anginy sa neustale vracaju + nejake tie streptokoky tak vtedy uz mandle nie su na uzitok, ale na skodu a je dobre ich radsej vybrat, pretoze prave ony posobia ako zapalove loziska v tele.
Ano, hovori sa tiez, ze po ich vybrati zacnu infekcie napadat ine organy, najma priedusky, pluca, avsak nie je to pravidlom. Vo vseobecnosti je vyssie percento ludi, ktorym sa zdravotny stav po operacii zlepsil.
Dufam, ze som ti aspon trochu pomohla a ak sa chystas na operaciu, drzim palce, da sa to zvladnut
Ďakujem pekne za odpoveď, v podstate som si to aj myslela, len som potrebovala aby ma v tom niekto uistil Pa
Caute, nevie mi niekto povedat na kolky den po vybrati mandli by som mohla fajcit? Som 10 den po zakroku, ale este sa bojim si zapalit a hlavne neviem, ci si mozem zapalit. A na kontrolu idem az o 8 dni. Dakujem za info. Iva
Dobry den, po operacii krcnych mandlii sa nemusite obavat zmeny hlasu. Len na zopar tyzdnov si od spievania urcite odychnete. Vela stastia.
Mila Lolla, ja mam 4 dni po operacii krcnych mandli a mam tie iste pooperacne priznaky ako Vy. Teplota vam sem tam stupne a zase klesne, ide o to, ze predsa mate otvorene zive tkanivo. Keby samozrejme ta teplota prechovavala, skontaktujte sa pre istotu s vasim lekarom, aby nedoslo k nejakemu zapalu. Vela stastia.
V tomto prípade není na čo čakať, naber ovahu a von s nimi. Prešla som tým, viem o čom hovorím, vela štastia.
Hojenie neurýchlia, chce to svoj čas, v kľude doma dva až tri týždne, mne pomoholčaj zo šalvie.
Ahojte, ja som po operácii 5. deň, síce to už tak neznesiteľne nebolí, ale som zvedavá kedy to prejde úplne. Mne na to perfektne pomáha Medipyrin. A nedá mi nespomenúť, že sa potvrdili fámy o trnavskej nemocnici, ktoré som počula, s takou neochotou, nezáujmom a ignoranciou som sa veru ešte nestretla.
Ahojte. Tiež mám za sebou operáciu krčných mandlí, dosť som mala z toho obavy, ale mandle som mala v takom stave, že to bolo nevyhnutné, snáď budem teraz bývať menej chorá a celkovo mi bude lepšie. Dnes je to 8. deň, a stále ma to bolí. Pri prehltaní, najviac pri pití, jedení, rozprávaní. Rána sú tiez dosť hrozné, keď sa prebudím, cítím dosť sucho, a veľkú bolesť. Za noc sa zobudím tak 2 krár (a to si dávam pred spaním liek na spanie ). Od bolesti beriem Novalgin, kt. mi účinkuje tak 3 hodiny a bolesti sú naspäť. Bolievaju ma uši a ďasná, nie stále, chvíľu je to nehorázna bolesť, potom je to menšia bolesť. Stravu mám tekutú, kašovitu, pudingy, jogurty. Pila som repík, ten mi veľmi pomáhal, skúsila som ho vymeniť za rumanček a ten sa tiež celkom dá. Len mám pocit, že sa mi robí na zuboch taký povlak, aj keď si ich čistím. Chcem Vás poprosiť o radu, čo sa týka pitia, či možem piť napr. ochutený Rajec, alebo zelený čaj s nejakou ovocnou príchuťou? Sprcha mi je jasná, vo vlažnej vode, nie dlho, to už mám za sebou, len sa chcem spýtať ako si mam umývať vlasy, či v predklone, záklone? Počula som na to viaceré nazory. Pretože sa bojím, že mi to začne krvácať. Ani neviem ako mi to tam vyzerá, či tam mám nejaké povlaky, pretože sa mi nedajú otvoriť tak ústa. Ďakujem za rady, a všetkým želám skoré uzdravenie.
Ahojte, ja som po operácii mandlí 5. deň a bolí to dosť, no dá sa to vydržať. Zákrok som podstúpila v martinskej nemocnici môžem povedať, že sestričky sú super a aj lekári. Tie pooperačné bolesti sedia aj na mňa, no ale tak to už je a treba len vydržať. Nehovorím, že som v pohode, ale nič s tým neurobím a tak to musím len vydržať. Takú chuť mám na niečo mastné vyprážané, no ešte to potrvá kým sa zakusnem. Ak mi ich vybratie zmení k dobrému môj zdravotný stav, tak nikdy to neoľutujem, pretože lekári zrejme vedia, prečo museli isť von a ja sa im snažím dôverovať. Všetkým ktorých to len čaká želám veľa šťastia a odvahu, pretože na svete sú aj horšie veci treba sa len odhodlať a myslieť na zdravie, pretože ho máme len jedno.
Ahojte, ja som 10. den po vybere mandli, bolesti su stale hlavne pri jedeni. Super mi zaberal Flector, ale uz ho neberiem, kedze sa smie len 7 dni, teraz som skusila Ibalgin a vyzera ze zabral. Mam problem v tom, ze od operacie nevnimam chute na jazyku, resp. citim slanu a aj velmi vyrazne chute, ale nie tak ako bezne. Vrati sa mi chut?
S tým sprchovaním neviem, zelený čaj s príchuťou môžeš, ale varený. Rajec a tie rôzne dochutené nápoje sa neodporúčajú kvôli obsahu cukru, pozri si či je tam cukor, lebo ten podporuje zápaly a celkovo je po operácii dobré cukry vynechať aj kvôli imunite.
Ahoj. Ja uz som 3 tyzden doma. Mam sa uz super, aj sa uz v pohode najem. Tak tu hlavu si umyvaj v zaklone, mne to tak kazal primar na krcnom, lebo ked si v predklone, tak tym, ze mas hlavu dole, sa ti zvysuje tlak na mandle a mozu sa ti rozkrvacat. Prajem skore uzdravenie. Iva
No ja som po vybrati 5. den, prave som prisiel z nemocnice moc velke bolesti nemam, uzivam nejake kvapky, velmi to pomaha, len sa nemozem poriadne najest. Robili mi to v zilinskej nemocnici, sestricky super aj lekari super.
Za posledný mesiac a pol som prekonala dve angíny, ktoré sa priznám jednu som liečila len hlúposťami - čajíkmi, painkillermi a druhú už atb, ale nevyležala som ju ako treba. A teraz sa mi to pravdepodobne vypomstilo. Posledné dva týždne nerobim nič iné, len vyberám vatovými tyčinkami bielé zapáchajúce hrudky hnisu, ale vždy len z pravej madle. Lavá je OK. Pravá postupne mení tvar - vytvárajú sa jamky, priehlbinky, zvačšuje sa. Teda neviete mi niekto povedať, ak už ma bude čakať vybratie madlí, je možnosť vybrať len jednu mandľu? Kedže ta lavá mi nerobí žiadne ťažkosti. Ešte čo sa týka toho hnisu - ja som ho matne registrovala aj pár rokov dozadu, po prekonaní nejakej choroby - ale vždy som si myslela, že je to akokeby nausádzaná strava, no teraz už viem, že s tým asi srandy nebudú a treba to riešiť čím skôr. Vopred vďaka za radu.
Tak to mám za sebou. Des, hrôza, katastrofa, neskutočné bolesti. Toľkokrát, čo som ja oľutovala, že som sa na to dala, sa hádam ani nedá spočítať. V tých najväčších bolestiach som dokonca rozmýšľala aj nad tým, že načo som sa vôbec z narkózy prebrala. Ja som to fakt znášala veľmi zle. Ešte aj lekár mi pri kontrole povedal, že v mojom prípade je rád, že som išla do celkovej anestézy, lebo u mňa by to v lokálke možno ani nedokončili. V deň operácie som sa úplne prebrala už po troch hodinách. To bolo v podstate naposledy, čo som v priebehu dvoch týždňov spala. Potom to už nešlo. Po operácii som všetko vypľúvala, nechcela som riskovať, že budem vracať. Večer som sa skúsila napiť, bolelo to, ale dalo sa. Druhý deň mi misku na vypľúvanie slín už zobrali, aby som si cvičila hrdlo na prehĺtanie, večer som si ju ale vypýtala späť. Na raňajky som ešte ako tak zjedla aj ten nemocničný puding. Potom som veľa pila aj napriek bolestiam. Tie boli horšie ako v deň operácie. Na tretí deň som už nezvládla zjesť ani ten puding na raňajky, ale aspoň vodu som sa snažila, keďže všetci hovoria, že to pomáha. Bolesti som už ale mala také silné, že skoro celú noc som presedela na kraji postele a triasla sa od bolesti. Algifen mi nezaberal absolútne, dokonca ani injekcie, čo mi dali v nemocnici. Navyše sa mi z tej vône Algifenu zdvíhal žalúdok. Na ďalší deň ma pustili domov, aj keď veľmi nechceli, keď videli, že som biela ako stena. Ale ráno mi bolesti trochu prestali, asi od samej radosti, že odtiaľ idem preč. Cesta domov bola strašná, každý výmoľ na ceste som cítila ako by mi niekto kameňom udrel po hlave a ušiach. Doma sa mi ale bolesti vrátili asi tak 100 krát horšie. Nech som sa snažila ako som chcela, nedokázala som už vypiť ani vodu. Ešte popoludní som vypila rozpustený Panadol Ultra, ten na chvíľu celkom zabral, ale keďže potom som už piť nevládala, dlho som sa z neho netešila. Navyše som večer dostala také kŕče do žalúdka, že mi zavolali záchranku. Kŕče som mala, samozrejme, z toho, že som už štyri dni nič nejedla, ale keď videli ako vyzerám, aspoň mi pichli niečo proti bolesti. Podarilo sa mi zaspať, ale o hodinu som sa zobudila s takými bolesťami, aké som si dovtedy ani nevedela predstaviť. Nemohla som ležať, sedieť, stáť, ani plakať, len som sa skrúcala od bolesti. Trochu to ustalo až okolo piatej ráno, tak som skúsila zjesť aspoň Monte. Ale muselo byť izbovej teploty, zo studeného mi išlo roztrhnúť hrdlo aj uši : ( Takže som zjedla aspoň dve lyžičky a potom sa bolesti vrátili. Takéto zlé to bolo tri dni v kuse. Z toho, že som nepila, nespala, nejedla, som ledva dokázala prejsť do kúpeľne, aj to ma museli podopierať. V pondelok večer išiel priateľ na pohotovosť, lebo ja som nebola schopná vstať z postele. Lekárka mi dokonca odporučila zriediť Mesocain 1 k 1 s vodou a tým si vyplachovať ústa! (neskúšala som to) Okrem toho mi predpísala Tramal, ale ten mi tiež dva dni absolútne nezabral. Akurát, čo mi rozdráždil hrdlo, keď som ho vypila. Od bolesti som si mohla dať akurát tak čipky Paralen a to bolo tiež o ničom. Celý čas ma pritom ani tak nebolelo hrdlo, alebo rany, ale jazyk. Konkrétne koreň jazyka. Takú bolesť som v živote nezažila a dúfam, že už ani nezažijem. Trochu sa to zlepšilo 10 deň od operácie, už som mohla zjesť Monte - ale iba tú bielu časť, hnedá ma štípala. Už mi aj trochu zaberal Tramal a konečne som začala aj hovoriť. Dovtedy som len hmkala a písala. A prvýkrát som spala v noci skoro tri hodiny. Potom sa to postupne zlepšovalo. Teraz som po operácii 19 deň. Bolesti mám stále, ale už tretí deň som bez analgetík. Jesť už môžem viac - menej všetko, ale bolí to stále. Ešte stále mám v hrdle stehy aj povlaky. Neviem, kedy to prejde, ale ak by sa ma niekto spýtal, či by som to absolvovala, tak nikdy v živote. 6 dní som mala v kuse také strašné bolesti, že som si myslela, že sa zbláznim, ľutovala som, že som prežila operáciu a dúfala som, že pri troche šťastia možno odpadnem a aspoň chvíľu si od toho oddýchnem. Aj takto to môže vyzerať. A také praktické veci. Zuby som si umývala druhý deň po operácii, potom som to kvôli bolestiam odkladala na každý druhý deň. Sprchovala som sa po 5 dňoch od operácie, vlasy som si ale mohla umyť až na 11 deň. Ja mám totiž vlasy po pás a hlavu som nemohla ani predkloniť, ani zakloniť a pri sprchovaní sa to zvládnuť nedalo. Prvé normálne jedlo som mala cestoviny s olivovým olejom a smotanou a syrom, tie sa dobre šmýkali dolu krkom Predtým som ešte dokázala zjesť polievku - ale iba mäsový vývar, ale vždy ma potom neuveriteľne rozbolel ten jazyk. Omáčky, ani nič rozmixované som jesť nemohla dokonca ani brokolicovú krémovú polievku. V podstate som nemohla jesť nič a potom už hneď cestoviny. Schudla som nejakých 5 kíl. Čo sa týka operácie, tá bola v pohode, keďže zákrok som celý prespala. Mala som ale netrhnuté kútiky úst, čiže som potom nemohla ani otvoriť ústa. Ja som mala plné hrdlo stehov, lebo som mala tie mandle veľké a zjazvené. Takže tak.
Dajte sa poriadne vyšetriť, ja som mal asi 5 rokov problémy s angínami, jedol som antibiotiká (minimálne 15x) , ráno som sa budil s bolesťami v hrdle a vyberal hrudky, nakoniec mi odporučili operáciu. Náhodou som potom išiel po známosti na ORL a spravili mi poriadný výter z nosa aj hrdla a poslali to do labáku, ktorý mali priamo v budove. Prišiel som o dva dni a zistili mi nejakého bacila, zjedol som konkrétne antibiotiká, ktoré odporučili z labáku, že na tie antibiotiká zaberajú a odvtedy nemám problém, konečne môžem piť bublinky aj studené a pohoda, odvtedy som nebral antibiotiká a je tomu už niekoľko rokov. Nebolo potrebné riešiť operáciu, tú lekárku ORL, ktorá mi operáciu odporučila zďaleka obchádzam a mám aj podozrenie, že za tie operácie majú nejaké body alebo niečo, lebo ich s obľubou robia aj tam, kde očividne stačí presná diagnóza. Ale keď niekto predpisuje antibiotiká podľa toho, ako usúdi po nahliadnutí do hrdla bez laboratórneho vyšetrenia, tak sa ani nečudujem. Možná, že ešte stále platí, že predpisujú antibiotiká podľa provízie, nečudoval by som sa ničomu, lebo za 5 rokov som vystriedal veľa odborníkov po rôznych internátoch aj doma aj skrz Bratislavu a až prvý, čo to neodhadoval ale to poslal na rozbor sa mi na prvý krát trafil - a tie výtery teda boli poriadné, nos, hrdlo a všetko dvakrát. Verte mi, žiadna náhoda to nebola, ani psychika, hrdlo som mal zapálené a smrdelo mi z úst ako keby som jedol hnoj.
Ahojte, Zuzka ty máš rovnaké názory ako ja. Dnes som sa dozvedala, že moje zakrpatené mandle plné hnisu musia ísť von. Som z toho zdeprimovaná, lebo bolesť nie je môj kamarát a keď sa k tomu pridajú ťažkosti s hygienou a jedením, netuším ako to celé vydržím. Prosím daj mi vedieť, ako ti to dopadlo a ako to u teba prebiehalo. Ja by som ten zákrok určite podstúpili v celkovej anestéze a asi v Nových Zámkoch. Daj vedieť ako si to prežila.
Zdravím mne ich vyberali 1.2. a dnes je 3.2. večer a je mi fajn, sice som mal jednu mandlu zapálenu a z hnisom, tak mi ju museli vybrať aj takú, tak to bolí viac, ako by malo a aj mám v hrdle väčšiu dieru, ale necítim sa až tak zle ako tu väčšina ľudí píše a lieky od bolesti mám doma, ale neužívam ich.