neviem ako to celé dopadne, ale neprajem nikomu čo som doteraz podstúpil od roku 2005 - stále sa to ťahá
velmi pekne dakujem za odpoved,ale by som sa chela opýtat,ak by som mala narok je podmienkou marodka 365dní alebo si možem podat aj skor
Nemocenske davky - tkzv. marodku môzete poberat 365 dni. Potom Vam narok na nemocenske davky zanika, a Vy budete o tom informovana zo soc. poist. Uvediem priklad, ak budete marodovat povedzme 11 mesiacov soc. poist. zahaji prostrednictvom Vasho obvodneho lekara prieskumne konanie na posudenie zdravotneho stavu. Posudkova komisia sa vyjadri k Vasmu zdravotnemu stavu.
Posudkova komisia Vam ukonci PN, alebo Vam mozu priznat 10%-40%tj, ze Vy by ste mali znizenu pracovnu schopnost, ale NEMALI by ste narok na ID, pretoze narok na ID vznika iba vtedy, ak ma obcan pokles schopnosti vykonavat zarobkovu cinnost od 41% do 70% (CID) a od 71% a viac plny ID. Uz sa nepouziva ciastocny a plny, ale len ID. Zelam vela stastia …
Prajem aby ste ten ID dostali, ale u nás je také posudkové lekárstvo, že aj pacient na dychacích prístrojov a potom bez horných končatin nemá nárok na ID a postihnutie je na 35%. Jozef
Vysoky druh alergie pele, potraviny
Dobry den! Dcera studentka VS je ZTP a spatne bola uznana za ciastocne invalidnu od r. 2007. Zo zdravotnych dovodov mala prerusene studium na 7 mesiacov pocas ktorych bola PN. Chcela by som vediet, ci ma narok na spatne vyplatenie PN za toto obdobie, v ktorom v podstate nebola ani student, ani nezamestnana. Ma narok na vyplatenie PN iba ten, kto uz pracoval? Dakujem za Vasu radu.
Ivet, ja som vybavovala dcere studentke VS ID a ten sa da ziadat az 3 roky dozadu. Aj ho dostala. Informujte sa na bezplatnej tel. linke Socialnej poistovne, alebo v pobocke Socialnej poistovne. Vsetko dobre!
Musite si podat ziadost o ID, to v prvom rade. Vsetko zavisi ako Vas stav posudi posudkovy lekar - stav pred rokom, teraz atd. Pravdepodobne by ste mohli dostat ID v rozmedzi 41-70 percent. Dovidenia.
Marianka, nevahajte a opatovne si podajte ziadost o ID. Ak sa Vas zdravotny stav zhorsil a menia sa lieky, je mozne, ze Vam uznaju aj vyssie percento. Preverte si ale najskor dokladne, ci naozaj nemate potrebny pocet rokov poistenia. Bez nich by Vam narok na ID nevznikol. Hlavne hlavu hore!
Dakujem za odpoveď, milá pani Klaudia chem sa ešte spýtať, že keď mi bude priznaný ID musím dať v práci výpoveď?
Dobry den, mam 21r. bola som operovana na tumor v hlave a neviem, ci by som mala narok na invalidny, ked som sa bola pytat, tak ma odbili, ale ja si myslim, ze by som mohla mat narok.
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či mám nárok na čiastočný / úplný invalidný dôchodok. Mám 32 rokov. Odpracovaných mám 13 rokov, medzi tým materská 3 roky. Nakoľko mám už dlhodobo stanovené diagnózy chronická juvenilná artritída, epilepsia a výraznú chron. sideropenickú anémiu od 22. 3. 2010. So všetkými diagnózami som stále sledovaná a chodím na pravidelné kontroly. Mesiac som bola PN 4 / 2010. No stav sa zlepšil len o 20%. Pokračujem v liečbe, ale vrátila som sa do práce kvôli organizačným zmenám. od 30. 6. 2010 budem nezamestnaná. Ďakujem
Mozem si poziadat na ID ked mam poskodene 2 stavce. Mam osteoporozu, reumu a mala som pred rokom robenu redresiu obidvoch ramien. To som mala zamrznute ramena, co je mozne ze tento stav sa mi moze vratit. Dakujem.
Dobry den, chcela by som reagovat na Vas prispevok, kedze sama mam ID, a invalidnou som sa stala pred dovrsenim 18 roku. Bola som este studentka na gymnaziu, ked mi priznali ID, takze to nezalezi od toho ci syn chodi na VS alebo nie.
Na PN som od oktobra 2009, teraz chcem vycestovat na par dni mimo Slovenska, takze som nutena PN prerusit, vziat si neplatene volno z prace a po navrate znova PN. Kedze uvazujem o podani ziadosti o inv. dochodok, ako sa mi to bude posudzovat. PN musi trvat nepretrzite 52 tyzdnov? Prosim, poradte mi.
Ja by som sa tiež chcela spýtať, koľko by som mala byť na PN, keď som v roku 2009 bola na PN 10,5 mesiaca a teraz som na PN a chcem požiadať o ID. Zaratáva sa mi nejako aj predošlá PN? Ďakujem za radu.
Som na PN 10-ty mesiac, som po operacií ramena 6 mesiacov, rehabilitácie velmi nepomáhajú, ruka je nefunkčná, ako by mala byť. Jedná sa o pravú ruku. Mam 45 rokov z toho 25 odrobených a naposledy som bola na PN pred 15 rokmi. Mám nárok na invalidný dôchodok? Ako mám postupovať? Ďakujem.
Mám cukrovku I. typu už 29 rokov. Minulý rok som vybavila ID na cukrovku (50%). Mám telesne postihnutého syna. Poberám naňho sociálnu dávku za opatrovanie. Nevedela som, že musím nahlásiť sumu ID-u na odbore soc. vecí. Teraz chcú zobrať odo mňa peniaze za opatrovanie môjho syna. Nie celú sumu, ale chcú odpočítať z výšky za opatrovanie, len preto, lebo dostanem ID. Štát jednou rukou dáva, druhým odoberá. Som rozvedená, syna vychovávam sama, úrad práce-odbor sociálnych vecí má na to právo, že zníži mi peniaze za opatrovanie? Podľa mňa to je jedna vec, že ja pre moju chorobu čo poberám, a druhá vec je, že koľko poberám za opatrovanie. Asi pracovníčky na odbore soc. vecí ešte nikdy nebrali na ruky dieťa s obrnou dolných končatín a nepoznajú cit, keď také dieťa treba zobrať na poschodie. Žijem len z týchto peňazí, nemám majetok. Robia to pravdivo, že chcú stiahnuť moje peniaze aj spätnou cestou, odkedy to mám právoplatné od sociálnej poisťovne? Veď ja už tie peniaze nemám, žijeme len z mesiac na druhý. Za skoré vybavenie môjho problému Vám vopred ďakujem. Lia z DS.
Ochorela som ako nezaopatrené dieťa pred 15. rokom veku, mám preukaz TZP + sprievodca, mieru funkčnej poruchy 60%, poberám kompenzačný príspevok. Teraz som sa odhodlala požiadať o ID, ktorý mi priznali vo výke 60%. Na poisťovni mi pri podaní žiadosti povedali, že mám nárok na ID z mladosti, ktorí mi vyplatia spatne od mojich 18. rokoch. Ale nevyplatili. Poradí mi niekto, prosím, či mám nárok na tento ID z mladosti a či mám oň zabojovať? Je to cca 6 rokov dozadu. Prve odvolanie proti rozhodnutiu bolo neúspešné, potvrdilo povodné rozhodnutie. Na súd sa mi ísť nechce. Ako mi ho vyrátajú? Ako mi určia mieru poklesu schopnosti takto dozadu? To mi nepovedal nikto. Ako mi upravia vyrátanú sumu? Mám sa odvolávať? Vie mi niekto poradiť? Teraz mám vyrátanú sumu, ktorú už dostávam.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by som mala možnosť podať si na ID v prípade, ak mi pretrvávajú problémy zdravotné. Mám 32 rokov, odpracovaných 15 rokov a pred dvoma rokmi počas štúdia Vš mi zistili psych. diag. depresia s panickou poruchou, a síce som nebola PN dlhšie ako 3 mesiace ani hospitalizovaná kôli škole a robote, ale lieky mi stále menia nakoľko mávam stále vedlajšie účinky po začatí užitia. Stav sa mi na pár mesiacov zlepší ale potom po čase opäť zhorší a znovu som Pn. A v júni mi zistili aj diabetes II. stupňa. Len by som sa chcela informovať, či pri takýchto diagnozach je možné dostať ID.