Mam nárok na invalidny dochodok?

Dobrý deň, chcem sa spýtať či mám nárok na ID, som na PN od oktobra 2009, zistili mi Hodgkinov lymfom, štádium III. A, t. č. mám za sebou 11. chemoterapii a čaká ma radioterapia. Musím byť PN 365 dní ak si chcem podať žiadosť na ID?
Ďakujem.

Lia napísala svoj problém ešte 24. júna 2010. Nikto nereaguje? Prečo nepomôžete? Pomôžte jej, prosím.

Zdravím všetkých.
Prečítala som si Vaše dotazy a vidím, že Vám nikto neodpovedá. Sú to veľmi špecifické dotazy a odpovedať na ne vie len Sociálna poisťovňa. Preto si tam napíšte, majú poradňu a radi Vám odpovedia.

Zistili mi diagnózu medialna hernia L5 S1, s utlakom do durálneho vaku, symetricka cirkulárna protruzia L4 L5 s utlakom do durálneho vaku. Po dvoch hodinách v práci nevládzem stáť na nohách, cítim neskutočnú únavu. Zatiaľ by som sa nechcela dať operovať. Mohla by som po ročnej PN požiadať o ID, aj keď nebudem operovaná?

Chybu ste urobila Vy. Zákon hovorí o tom, že v akejkoľvek situácii sa nachádza občan,
dve sociálne dávky nemôže brať v plnom rozsahu, preto sa vypočítava všetko alikvotne. Neprávom ste sa obohacovali.

Dobrý deň, vo februári 2010 som bola predvolaná na pobočke soc. poistovne, kde mi nebola uznaná invalidita (miera poklesu 20%) . Proti rozhodnutiu som sa odvolala na súd. Medzi tým som im doručila daľšie vyšetrenia od toho istého lekára, kde sa mi zdravotný stav zhoršil. Predvolali si ma na prehodnotenie na ústredie, kde mi oznámili, že trvajú na svojom stanovisku, teda že mi ID nepriznávaju, lebo od jedného odborného lekára sú výsledky nedostatočné a ze potrebujú mať potvrdenie od daľšieho odborného a to z nemocnice. Že zo súdu si ma predvolajú cca do 4 mesiacov a bolo mi vyslovene povedané, že ak mi majú priznať invalid. dôchdok je potrebne, aby som absolvovala niekoľkodňový pobyt v nemocnici. Len podotýkam, že chodim aj odbornemu lekárovi, ktorý je priamo v nemocnici, takže správu doniesť nie je problém, len neviem, prečo by som musela absolvovať pobyt v nemocnici. Tak vás poprosím o radu, či ak chcem aby mi priznali dôchodok je potrebný pobyt v nemocnici. A tiež neviem, či súdu sa zúčastni aj lekárka zo sociálnej poistovne. Ďakujem veľmi pekne.

Pokiaľ viem, ak ste sa odvolali na súd, už Váš zdravotný stav bude preverovať súdny znalec - to znamená lekár, ktorého určí súd, nie ktorého ste si vybrali Vy. A ak je Váš zdravotný stav tak závažný, že Vám invalidita patrí, potom rozhodne podľa zákona a na základe jeho posudku v súdnom konaní. Vy ste navrhovateľka a Vašim odporcom bude Sociálna poisťovňa ako inštitúcia a samozrejme aj lekárka, ktorá robila Váš posudok je jej súčasťou, ale pravdepodobne budú mať zastúpenie - právne. Takže teraz už právnici budú rozhodovať, či máte nárok na invaliditu, alebo nie.

Pre endometriózu my vyoperovali vaječníky / maternica sa nedala / a bola vyvedená stómia. Dva pokusy o zrušenie stómie boli neúspešné. Teraz po troch rokoch som absolvovala znova operáciu a stómia bola zrušená. Chcem sa spýtať, či aj teraz by som mala nárok na ID. Ďakujem.

Dobrý deň, mohly by ste my dať informáciu ako ste dopadli? Ja mám tie isté ťažkosti, absolvovala som aj ozonoterapiu a zase sa to vrátilo, pôjdem už na druhú ozonoterapiu, doktor ma posiela na operáciu, momentálne som už nezamestnaná rok, nikde ma nechcú zamestnať kvoli zdravotnému stavu. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať, či mám nárok na priznanie Invalidného dôchodku z mladosti. Mám 23 rokov a narodila som sa s DMO - hemiparézou. Vlastním aj preukaz ZŤP. Som študetka VŠ, ale necelý rok som pracovala (2006-7). Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. Marcela

To, že máte preukaz ŤZP ešte neznamená, že máte automaticky nárok na invaliditu. Ten sa určuje podľa Zákona o sociálnom poistení a ŤZP podľa Zákona o sociálnej pomoci. Formy DMO sú rôzne, ak ste študentkou vysokej školy, tak to znamená, že máte s vysokou pravdepodobnosťou hybný deficit, ale psychicky - mentálne ste úplne zdravá a teda máte len minimálne zníženú schopnosť pracovať. Požiadať o posudok o invalidite môže každý občan, ale vo Vašom prípade by som “len” s týmto ochorením zázraky nečakala.

Dobrý deň, poradíte mi, či mám nárok na čiastočný ID ak mám sakralizáciu s pseudoartrózou, v úrovni L4 / L5 anulárnu trhlinku disku spolu s LIS rad. L5 1. dx, Incip. coxartrosis bilat. + ost. Dg ? Ďakujem za odpoveď a radu.

Znenie týchto príznakov nie je na invalidizáciu, ale ako vždy platí, že každý občan má nárok na požiadanie o invalidný dôchodok a závisí od jeho celkového objektívneho klinického stavu a nie od jeho subjektívneho stavu.

Mam narok na invalidny? Diagnoza C 20 a stomia, poradte, dakujem.

Prosim Vás mám nárok na invalidný čiastočný dôchodok po operácii Hernia disku L5-S1.

Dobry den, prosim Vas o informaciu, ci mam narok na ponechanie plneho invalidneho dochodku. V roku 2004 mi bola prevedena mastectomia obojstranna, jednalo sa o lavu stranu pT1 pN2 pMx G 2, LU 16, 5 poz. bb, PR pozit vo viac ako 50% nadorovych buniek, prava strana nezhubny nador lobulárna hyperplazia. Po roku PN priznany ID 75%. V sucastnosti ochorenie C50 v remisii, onkomarkery v norme. Dochodok prehodnoteny na 50%. Myslim, ze dochodok mi nemal byt upravovany nakolko moje postihnutie je trvalr. Dakujem za odpoved.

Odpoveď pre “Jana” aj “Renáta Kubalová”, všetky diagnózy sa prehodnocujú podľa aktuálneho klinického stavu a nie podľa toho, čo si myslí dotyčný a tiež nie je podstatné, či stav je trvalý alebo časovo obmedzený.

Dobry deň. Chcem sa opýtať, že mohol by som mať nárok na čiastočný dôchok, ked mám diabetes mellitus 1. typu, mala somhypoglykemicke komy, hypercholesterolémia sekund, musim zladiť príjem potravy, mieru fyzickej aktivity. Som evidovaná na úrade prace ako uchádzač. Ešte nepracovala som nikde. Už 5rokov mám cukrovku s pichanim inzulinu 4-krát za deň. Ďakujem za odpoveď.

Lili, neviem či ste muž alebo žena, lebo píšete v rôznych rodoch, ale prečítajte si môj príspevok z 18. 07. 2010.

Dobrý večer. Som slečna a mám 24 rokov. Len chcela som vedieť, keď mám cukrovku 1-typu, liečená inzulinou, 4-krat denne, a mám aj zťp preukaz, mohla by som mať čiastočnu inv. dôchodku.