Klaudia, máš samozrejme pravdu, je to tak. Len som to nechcel rozopisovať, ale musíš uznať že vetšina žien nič nevie o tom ako funguje ich telo. A to je na zamyslenie.
Zdravotník, aj ja si myslim =).
Dakujem za vsetky reakcie. Viem ze cinnost hormonov riadia vajecniky, nikde som nenapisala, ze ich riadi maternica, no aj tak si myslim ze svoj vyznam ma. Nehovorim, ze sa nedam operovat alebo ze nedoverujem lekarom. Akorat ked ste zdravotnik tak viete, ze po vybrati maternice su urcite nasledky aj ked je myom Ok a je to skutocne len myom. Som v stadiu, ked toto vsetko mam potvrdene od lekarov…Odkial viete ze neviem nic o mojich organoch ? Chcela som vediet len o podobnych skusenostiach zien, s rychlo rastucim miomom. To je vsetko, vy ste pisali o niecom inom…
Dakujem, chcem vediet nazor aj z hladiska lekarskeho aj z alternativnej mediciny. Nie som striktne ani za jedno riesenie. Chcem konzultovat aj s lekarku, ktora sucasne lieci tradicnou cinskou medicinou, ktora sa studuje niekolko rokov aj v Prahe. Myslim ze chcem vediet aj priciny a aj dosledky. nie len momentalny stav. Skutocne sa nebranim ani operacii ak je nevyhnutna.
Vdaka za reakciu, a aj tebe prajem vsetko dobre, hlavne vela zdravia :-))
Sledovala som raz jednu reláciu na stv. Pán doktor medicíny - gynekológ hovoril o tom, že aj keď po odstránení maternice zostanú v tele vaječníky, po čase prestanú fungovať. Nebude to asi také jednoduché. Ich činnosť je asi vzájomne prepojená.
Urcite ano… okrem toho je velmi vela zien, ktorym sa po odstraneni maternice zacnu tvorit na vajecnikoch cysty a bud prestanu pracovat skor ako by mali alebo je potrebna dalsia operacia… s odstranenim maternice sa urcite netreba ponahlat.
Teraz ešte moje skúsenosti s myómami. Pred štyrmi rokmi mi na prehliadke lekárka zistila myómy a kázala prísť o pol roka. Po pol roku mi oznámila, že narástli a ak aj o pol roka zase narastú pôjdem na konzílium a na operáciu. Tak som zmenila lekára. Inak v karte som nemala výsledok z druhého sona, ktorý by preukázal, že naozaj narástli. Môj terajší gynekológ mi vysvetlil, že je to na operáciu ale keď nechcem tak to zatiaľ bude rešpektovať a bude to sledovať. Keď som u neho bola naposledy povedal, že nerastú. Teraz sa chystám o mesiac na kontrolu. No ale teraz k tomu čo som ja všetko vyskúšala. Bola som za liečiteľom, ten ma liečil prípravkami ENERGY, detoxikačná diéta, bylinkové čaje. Brala som aj Indonal asi dvakrát po 3 mesiace, bylinkové preparáty od pána liečiteľa Dedíka, tabletky HORMONATUR, neskôr homeopatiká (podľa rád na tomto fóre)aurum muriaticum natronatum CH 15, alchemilkový čaj, kapucínku a iné, aniónové vložky. Ani neviem, či som všetko napísala. Zaoberám sa reiky - mám 2 stupeň, arolo jednotku. Snažím sa zmeniť svoje myslenie, myslím, že sa to aj trochu podarilo - nie som už taká výbušná. Treba prehodnotiť aj svoj postoj k mužom. Už som toho vyskúšala veľa a ešte aj skúšať budem všetko o čom sa dozviem a bude to v mojich silách. Čítala som na internete, že pomáha aj včelia materská kašička. Treba na tom stále pracovať a hľadať tú najlepšiu cestu pre seba, ktorá bude pomáhať. Teraz mám 41 rokov a ešte mám chvalabohu maternicu. Podotýkam, že som nemala nejaké vážne problémy, pre ktoré by musela maternica von. No v medicínskej praxi je to bežné, že navrhnú odstránenie maternice lebo sa to potom neskôr zle operuje. Ja ale o maternicu nechcem prísť aj keď už mám dve deti a ďaľšie už neplánujem (s tými myómami by to bolo v mojom veku aj veľké riziko). Veľa šťastia!
Je pravda, že niekedy myómy lekári sledujú (aj niekoľko rokov)ale ak to rýchlo rastie, tak nechcú riskovať, vtedy je riešením operácia.Budem rada, ak napíšeš, ako to pokračuje v tvojom prípade.Tiež som mala myóm, vyskúšala som všetko možné( prípravky energy, čaje, I3C, pupalku…aj liečbu energiou), a verím , že aj to mi pomohlo v tom, že pri oper. nemuseli odstrániť maternicu, len myóm.
Dobrý deň, prosím poradí mi niekto? Pri pohlavnom styku som začala krvácať je to už 5 dní a ešte mám slabý hnedý výtok. Veľmi som sa vyľakala a neviem prečo som krvácala.Ďakujem
To zrejme nesúvisí s myómom, do tejto témy to nepatrí - čo najskôr choď k lekárovi!
Zdravim Vas dnes som bola ny sone maternice a zistili my myom12mm neviem či je to velky nato aby som ila na operaciu nakolko som nezamestnana a vybavila som si pracu v zahraniči bojim sa odist čo bude sa robit ked nebudem pod lekarsky dohladom možem alebo nie mam či nemam ist na operaciu či čo robit poradte
dakujem velmi
To Vam najlepsie povie lekar… Zavisi aj od toho, kolko mate rokov, ci chcete este deti… ja mam 20 a moj myom ma 2 cm a nehodlaju s tym nejak nic zatial robit, podla toho ako sa bude spravat. Ja som z toho vystrasena, chcem mat deti a nechcem prist v tridsiatke o maternicu pokial ste starsia ako ja, mate deti, tak sa tym trapit naozaj zatial nemusite, 12 mm nie je vela, nic s tym nerobia…
ahojki Ala,prosím o radu.Dnes som sa dozvedela,že musím ísť na operáciu/myom pri krčku maternice/…mam 41 rokov a túžime ešte po bábätku.Lekár tvrdil,že otehotnieť -skúšať je možné až po pol roku od oper.U vás to bolo asi inak-ako ťa operovali?Môžeš mi poradiť,dosť sa toho bojím…
vopred dík
Monča
a kto ta operoval v nr aky lekar a aka bola starostlivost po operacii v nr?aj mna to caka som z nr.odpis a diky prajem ti pevne zdravie
no nic v zlom…ale co ma maternica s hormonami ? …inak dnes som tiez prisla domov s Dg MYOM.jedine, co mi odporucila lekarka, je dispenzarizacia, kontrola kazde 3 mesiace…
Luca, je to svalovy- NEZHUBNY nador.Vyvija sa zo svalovych buniek maternice Nemusi sposobovat ziadne problemy, kym nie je ulozeny tak, ze na nieco tlaci. Takze zavisi od jeho ulozenia (kde sa nachadza) a od velkosti. Liecba nie je vlastne ziadna, iba sa sleduje-ak zacne byt zle, tak sa operuje.
ˇAno, ale prekrvenie vajcovodov a vaječníkov súvisí aj z teom maternice. Ak ona chýba sú tirto menej prekrvované a skôr ustáva ich aktivita.
mam myóm 3 cm na zadnej stene maternice neviem či mám isť na operáciu-vybratie celej maternice som po kyretáži porady mi niekto?
Záleží od výsledkov, aj od toho, či ti myóm spôsobuje problémy, veku atď…prečítaj si tu ďalšie príspevky a rozhodnúť sa musíš sama.
Ahoj Terka,
Ak myomy spôsobuju zene zdravotne problemy napr. silne menstruacne krvacanie - tak vtedy sa indikuje hysterectomia. Neviem, ci mas uz deticky, ak ano, tak mozes uvazovat nad hysterectomiou… Je to velky zasah do organizmu, ale ak ti to ma skvalitnit zivot, tak preco nie?
Samozrejme, rozhodnut sa musis ty sama, prajem ti, nech je tvoje rozhodnutie spravne.
A este som zabudla, ze zalezi aj na veku, v akom zena podstupi hysterectomiu – teda ci ti ponechaju ovaria, vtedy nemusi uzivat HSL.