Mile damy.Pisem z nemocnice.Bola som operovana na myom 9.10 mal gulovity tvar8x8 cm. Pri ziadnej kontrole sa neobjavil. Zmenila som gynekologa minuly rok v V.Ten mi zistil myom 2,5cm.V zivote som antikonc nebrala, cvicila som,nefajcila,nepila, zdravo stravovala. Ale stresy,hnev na partnera -nechcel deti,povedal mi,ze som skareda-mam 165,50 kg,obezna nie som mam aj vsetky zuby.Moj hnev bol velky,par mesiacov po zisteni myomu som bola na laparoskopii a doktor mi povedal, ze s tym mozem zit do smrti a zistili by mi ho mozno az po smrti ak by ma pitvali.S novym priatelom sme chceli dieta, moj gynekolog ma odporucil do centra asis. reprodukcie. A tam mi povedali, ze myom narastol za par mesiacov na 6x6 a vyplna celu dutinu. Odporucil mi operaciu - vybrat ho. Moja panika - hladanie informacii, strach. Uz aj priatela som posielala k vode, nech si najde zdravu… V juni som zavolala do jednej nemocnice na odporucanie jednej zlatej duse. Pan doktor bol neskutocny- anjel. Okamzite operovat. Problem bol v tom, ze som mala len mesiac po opreracii zrastu creva, tak som musela cakat doteraz. Veru ani moj doktor anjel neveril velmi, ale urobili maximum. Myom je vonku, uz mal 8x8 cm a bol husto precievovany. Neviem, ci este budem mat dietatko ved mam uz skoro 42. A pred operaciou som vyskusala aj vselico ine, prirodne preparaty… ale rastol dalej. Chcem vam vsetkym povedat, aby ste to nevzdavali a pokusili sa konzultovat aj s inym lekarom, nespoliehat sa iba na stale kontroly. A ak chcete dieta, tak urcite chodte konzultovat aj inde… Ak nejde o silne krvacanie a zivot a histologia je v poriadku. A hlavne, asi musime zmenit zivot - ten stres, nahanie…
Ja teraz budem rok cakat a len vyssia moc zariadi, ci budem mat dietatko alebo nie.
Ak mi viete dat radu budem rada.
Moja je asi len takato - konzultovat aj u dvoch lekarov, pytat sa, nebat sa - lekari su tiez len ludia, ak nevie dostatocne odpovedat jeden, ist za druhym ajvycestovat do ineho mesta, verit, odpustat, tesit sa z malickosti a nelutovat namahu na jemne cvicenie a trochu viac namahy pri vareni z cistejsich zdrojov. Neviem co este, ja skusim detoxikaciu, a hlavne klud a odpustanie. Mozno tu o rok napisem, ze som tehotna Drzte sa a verte. A hlavne, necakajte.V Cechach je centrum na liecbu myomov,snazia sa vybrat ich, odstranit ich u nas zatial taketo specializovane centra nie su, ale v niektorychnemocniciach to dokazu s ludskym pristupom. Drzim Vam vsetkym palce a zelam hlavne vela lasky a zdravia.
Ahoj Dada, mne diagnostikovali myom v 6. tyzdni tehotenstva mal 5x6 cm, vlastne vtedy mi lekar povedal, ze tehotna nie som, lebo on tam nic nevidi, len myom. Hned mi vzali krv na hcg a prisla pozitivna odpoved, tehotna. Gynekolog mi zagratuloval, a povedal, ze som rizikova, a musi mi povedat ake rizika s mojim tehotenstvom suvisia. Bolo to strasne, plakala som, ale nakoniec mi povedal, ze pozitivne myslenie je dolezite a mam mysliet nato ako vsetko dobre dopadne. Asi v polovici tehotenstva som bola na 3D ultrazvuk u ineho gynekologa a ten sa ma spytal, ci som otehotnela normalne, a ja som povedala, ze ano, a on na to, ze mam sa podakovat niekomu hore. Nakoniec to dopadlo tak, ze dnes mam dcerku ktora ma uz 1 rok. Vsetko je mozne, len netreba zufat. Vela pozitivnej energie, a necakat prilis dlho na spravny okamih.
ahoj mata,gratulujem.Môžem sa ťa opýtať,koľko máš rokov?Ja mám myom asi tiež takej veľkosti,stále premýšlame,či otehotnieť,alebo nie.Veľmi sa toho bojíme.Máme 10,5ročné dievčatko,ktoré je zdravé.Mám už ale za sebou jedno prerušenie teh.zo zdr.dôvodov pred 6r.,ale vtedy som o myome ešte nevedela.Je tu toľko rizík,že nevieme čo urobiť.Ja mám 34 rokov,bojím sa už riskovať.
Ahojte,mám 37 rokov a deti zatiaľ nemám.Pred 4 rokmi vyoperovali z vnútra maternice myom,vo veľkosti grepu.Chodila som na pravidelné prehladky ale lekár mi nič nepovedal.Lekára som samozrejme zmenila.Teraz sa mi objavili dalšie 3 myomy a zväčšujú sa,som z toho nešťastná.Dnes mi lekárka povedala,že bude treba ísť na prečistenie-kyretáž,alebo na operáciu,prípadne dať odstrániť celú maternicu aby sa to náhodou nezvrhlo.Ale takých prípadov vraj nie je veľa. musím podotknúť,že sa mi myomy prejavujú aj špinením počas toho,ked beriem antik.tabletky.Chcela by som mať deti ale teraz neviem,či mám vôbec šancu,čo by bolo lepšie.Či sa snažiť otehotnieť alebo ísť na operáciu aby myomy vybrali.Ale čím viac operácií,tým menej šancí je vraj na otehotnenie.A nemusí sa to podariť vôbec alebo býva rizikové tehotenstvo.Je tu niekto,čo tiež riešil túto dilemu? Koľkých lekárov navštíviť aby som sa vedela správne rozhodnúť?
Máš 37 rokov, berieš antikoncepčné tabletky
a chceš otehotnieť?
A načo čakáš? Na klimakterium?
Nerozumiem tomu.
Ženy donosili deti aj s myomami.
Závisí od toho kde sú uložené a aké su veľke.
Je tam riziko potratu alebo predčasného pôrodu.
To Ti dopredu žiadny gynekolog nepovie.
Súhlasím s Andreou. Ak chceš deti, švihni si, lebo potom už nemáš šancu ani na potrat či predčasný pôrod. Skôr či neskôr si musíš dať maternicu vyoperovať. Ak myomy rýchlo rastú, tak Ty musíš rýchlo konať. Ja som prišla o maternicu v 33-ojke a tiež som bez detí. Existujú aj iné možnosti, na svete je veľa opustených detičiek…
Anikoncepčné tabletky mi odporučila lekárka,pretože som mávala dlhú menštruáciu,aj 10 dní,pri tabletkách sa to skrátilo na 6 dní a nie je to už o silných bolestiach,kŕčoch.Viem,že mi hodiny nie tikajú ale búchajú o hlavu,ale partner sa zatiaľ necíti na založenie rodiny,pritom išiel do vzťahu s vedomím,že chcem mať čím skôr rodinu.Ďakujem za názor aj Yke,určite budem zvažovať aj túto možnosť.
Som 8 mesiacov po vybrati maternice a asi pol roka som mala bolesti pri moceni, dokonca este aj teraz sa obcas objavi slaba bolest
ahoj. aj ja som bola v juni 2007 na operacii, mala som myom, preto som nemohla otehotniet, co som ale nevedela. diagnostikovali mi ho na kramaroch a chceli mi vybrat celu maternicu. isla som este za jedny lekarom v nemocnici v HANDLOVEJ. tam ma operovali, myomi vybrali a odporucili mi cakat minimalne rok kym otehotniem. teraz som v 20 tyzdni a relativne v poriadku. sleduju ma kazde 2 tyzdne na sono. ma 33rokov. a tehotenstvo ukoncia cisarskym rezom.
Reagujem na váš článok ohľadne myómu,mám záujem o liečbu prírodnimi doplnkami,čakám na odpoveď.
Ďakujem
Pani Iveta, napíšte mi na adresu, je o riadok vyššie.
Len toľko zo svojej skúsenosti. Mala som tiež myom tiež lekar dal postup von atd… Aj termin bol (august), lenže mala som kúpena kúpele (klby)na september, tak to sa odložilo, že keď prídem atd… Išla som uz konencne v decembri. Pán dr.povedal, aby sme to urobili po sviatkoch. Po novom roku som sa hlásila. Urobili všetky vysetrenia opakovane od znovu a po myome ani stopy. Lekár bol prekvapený a aj ja. A teraz hl. uzáver.Jedna priateľka mi poradila ešte v auguste pi prasličkovy čaj, ale poctivo.Nie len občas. Tak denne som pila a pila. Dochucovala som si ho ovocnými vreckami, aby bola chuť iná, ale čajnik sa denne vyprázdil aj 2x.Potom som to povedal aj lekárovi, že či mi to mohlo pomôsť. Odpovedal po zamyslení. Ja som lekár. Nemôžem sa k tomu vyjadriť. Lenže ja už sa nevzdam prasličky a aj pri každej kontrole mam pokoj. Ten prípad som mala v r.2004. Skúsiť s čajom a poctivo. Tiež si častejšie uvarím aj myši chvostík (rebríček)to je tiež dobý čaj pre ženu.
kolko presne toho caju si pila a ako dávkovala?
ďakujem
Dobry den!Chcela by som sa Vas opytat ako ste sa zbavila mzomov.Ja som objednana na 15 decembra mam strac myom mam jeden a je v primere 5 cm v tvare uzla . Dakujem za radu a prajem pekne sviatky
Podľa mňa to nie je celkom pravda, ja som antikoncepciu nikdy nebrala a myómy sa objavili aj tak.
Ani ja som antikonc. ani iné hormóny nikdy nebrala a maternica je už von. Ale je pravda, že v nemocnici som ležala na izbe s paňou, ktorá po vybratí vaječníkov 10 rokov užívala hormóny, aby nemala návaly a po tých 10 rokoch mala na obidvoch prsníkoch zhubné nádory. Bola som svedkom, ako primárka nad tým zhíkla a čudovala sa, ktorý lekár jej tie hormóny predpísal, či nemyslel na následky a že nečudo… Z toho som čo-to pochopila.
Pred 5 rokmi mi vyoperovali myom a o1,5 roka som šla pod nôž opäť prišla som som o maternicu, váječníky, slepák a časť čreva, zrasty som mala skrz naskrz celu panvu operovali ma 6 hodín gynekologický a chirurgický tím, nebolo to zhubné, bolasti mám stále a najmä v zime, sú kruté, pridružili sa aj iné ochorenia, aktívne s tým bojujem, ale niekedy nepomôžu ani stredne silné analgetika. Čím skôr dieťa aspoň jedno vlastné a všetko von.
Ahoj,ja mam ties myom.V septembri som bola u gynekologicke na komletne vysetrenie stym,ze zijem v zahranici a uz sa mi 1,5 roka nedari otehotniet.Ona mi robila ultrazvkuk a ma vysetrila,krvny obraz,hormonalne testy.Povedala,ze som v poriadku a ze partner sa ma dat vysetrit.V novebri som zistila,ze som tehotna…bola som u ineho gynekologa a ten mi okrem potvrdenia tehotenstva zistil,ze mam 3 myomi velkosti 2 cm.pytal sa ako ma v septembri vysetrili a povedal,ze nemusela si to lekarka vsimnut(no mne sa zdalo,ze to vravi len tak aby ma utesil,takze ona to prehladla).Povedal,nech upozornim v zahranici gynekologa,lebo mi to moze sposobit krvacanie dlhsie po porode a ,ze rodit by som mala normalne.Po porode sa to stiahne,ale pocas tehotenstva to bude rast.Som zhrozena,o mesiac idem domou za lekarkou,ktora mi tvdila ,ze som vporiadku…mam strach,citala som ze to sposobuje potrat,alebo predcasny porod.Dufam,ze myom nebude tlacit na baatko.Ak nietko vie poradit nech poradi,mam 30 rokov …dieta velmi chceme…uz ajtak som velmi pribrala za posledne roky ,neviem ci to ovplyvnuje myom jeho rast…pa
Ahoj, blahozelam k tehotenstvu. Mne tiez zistili myom a tehotenstvo zaroven. V 6 tt som mala 6 cm myom, ktory rastol do cca 16 tt. Odvtedy sa ustalil na velkosti 13x10 cm. Teraz som v 36 tt a nemam ziadne tazkosti. Lekar bol spociatku dost skepticky, hovoril o moznych 20 tyzdnoch, pripadne 25 a potom mozno bude potrat. Tiez ma dost deprimoval a oberal ma o radost z tehotenstva. Takze zbytocne sa neboj a nestresuj sa. Pila som caje, alchemilku…, snazila som sa zlepsit zivotospravu… chodim do rizikovej amb., kde lekari stale nevedia, co bude s myomom. Samozrejme navrhuju cisarsky rez. Myom tam moze zostat aj po sestonedeli. Uvidim, ci sa zmensi - planujem pit caje dalej aj ten praslickovy. Pocas tehotenstva som nechcela prilis riskovat a experimentovat. Po 25 tt lekar povedal, ze je to v Bozich rukach. V duchu som si pomyslela: Viem. Nastastie, v lepsích rukach uz ani nemoze byt.
Zelam aj Tebe stastne tehotenstvo.
Ponukam dievcatam a zenam s myomom svoju skusenost: uzivala som pupalku v tabletach- dostat v lekarni a po konzultacii so svojou gynekologickou som brala THIAMIN vo forme injekcii. 5cm myom sa uplne stratil. mamka