Opatrovateľky v Rakúsku

dobry den.aj ja som opatrovatelka.pracujem v dome soc.sluzieb.velmi uvazujem nad pracou v rakusku ale nemam odvahu vycestovat neviem jazyk:((velmi ma bavy tato praca.poradite mi co mam robit??uz dlho uvazujem nad pracou v zahranici tu ju nemam dostatocne ocenenu na sk.

nooo, poradit? Zacat sa ucit jazyk…

ak niekoho zaujima ohladom pflegestufe a jej vysky,posielm link http://www.help.gv.at/Content.Node/36/Seite.360516.html

dakujem zaujimave

zdravím všechny kolegyně jsem z česka a pracuji také jako ošetřovatelka v rakousku.
dańové přiznání jsem v česku nestihla (je to konce března). muhu si udělat daňové přiznání v rakousku ? předem díky za radu radmila

danove priznanie sa podava v tej krajine kde mate zivnost ak mate rakusku zivnost tak v rakusku

ja mam tiez zivnost aj na Slovensku aj v Rakusku podava sa zo slovenskeho podnikania dan na Slovensku a z rakuskeho v Rakusku nic sa nespocitava namoze sa dvakrat zdanovat len mna by zaujimalo ako je to s predlzenim povolenia E101 ja ho mam vydany na rok a zatil som sa nedopatrala co mam robit po ukonceni platnosti dik

ale aj v krajine trvaleho pobytu…

Každá opatrovateľka zo Slovenska s rakúskou živnosťou je rezidentom SR a je zo zákona povinná podať na Slovensku do 31.3.2OO9
daňové priznanie typu B, kde si v §6 - príjem zo živnosti uvedie zarobené EURÁ prepočítané kurzom na Sk a zo zákona si môže dať výdavky 4O% z príjmov. Príjmy mínus výdavky je potom základ dane od ktorého si odpočíta nezdaniteľnú položku na rok 2OO8 v sume 98 496 a zo vzniknutej sumy si vypočíta 19% daň. Aj keď si vypočítate daňovú povinnosť nič platit nebudete , lebo už bolo niekde nižšie napísané, že medzi SR a Rakúskom existuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia a v daňovom priznaní si v kolónke vyňatie príjmov zo zahraničia uvediete základ dane, z ktorého ste počítali daň. Tým pádom je v nasledujúcom riadku Vaša daňová povinnosť na Slovensku NULA. Daň síce neplatíte, ale splnili ste si povinnosť a môžete kľudne spávať. K DP nemusíte prikladať žiadne doklady o príjme, alebo ak chcete priložíte doklad napísaný rodinou, ktorá vás platí. V DP môžete v poznámke uviesť, že príjmy sú zo živnosti opatrovateľky v Rakúsku. Želám Vám veľa trpezlivosti pri Vašej náročnej práci so seniormi.

Na nete vyplníte DP na stránke daňového riaditeľstva SR www.drsr.sk , je tam aj pokyn k podávaniu DP pre opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj, chcem sa opytat ci si zvladnem sama spravit DP v Rakusku alebo sa mam obratit na nejaku kompetentnu osobu. Som sa dozvedela ze by bolo lepsie si DP podat aj tu v Rakusku, nielen na Slovensku.

ja mam zivnost aj na Slovensku taksi z Rakuskej zivnosti uz nemozem odpocitat nezdaniteľnú položku na rok 2OO8 ja som uz podala DP zo slovensjej zivnosti ale nuviedla som tam Rakusku zivnost musim spravi opravo???

Do DP mali ísť do príjmov zo živnosti spolu spočítané príjmy zo SR aj príjmy z Rakúska v Sk a z tej sumy do výdavkov 4O%/alebo aj skutočné výdavky, čo je výhodnejšie/. Príjmy mínus výdavky sú základ dane od toho odpočítaš 98 496 a z výsledku počítaš daň 19%. Hneň v nasledujúcom riadku po výpočte dane si vyjmeš príjmy z rakúska a ďalej počítaš len daň zo slovenských príjmov ak boli príjmy zo SR v takej výške, aby sa platila daň. Čiže v nijakom prípade z rakúskych príjmov neplatíš, len sú uvedené v DP. Škoda že nemám doma formulár DP typ B, písala by som presne čísla riadkov.

No moja, ak ti mozem poradit, bez nemciny sa tu nezaobides…pretoze si tu sama s pacientom…a co budes robit, ked budes musiet volat lekara??..alebo ako sa dohodnes, co vlastne pacient chce?? alebo jeho rodina… Verim ti, ze nie si ocenena…ja som tiez robila dlhe roky v DSS… takze viem, o com hovoris…Takze sa zacni intenzivne venovat nemcine… Ahoj

Milá Vilma
- prosím pošli mi svoju mailovu adresu na moju arccos@post.sk
Chcem Ti zaslať údaje na vyplenie daňového priznania typu B.
Chcem sa ešte spýtať či je potrebné predkladať na DÚ česné prehlásenie koľko som mala odvody v AT a príjem, pretože to zatiaľ nemám z AT a či je tiež potrebné predkladať aj výkazy o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzku a hlásenie pre Sociálnu poisťovnu a zdravotnú poisťovňu, čo sa pri tomto type daňového priznania predkladá.
A ešte AT je potrebné tiež podať daňové priznanie ako sa to tu teraz o tom píše, aj keď nemám tam príjem 10 tis. EUR. Za odpoveď ďakujem
Mária

Ahoj Wilmi, u nas v rodine mi tvrdia a tiez nas sef ze nemusim v AT podavat DP. Vraj stacilo len na Slovensku. Tu mam prijem asi nieco cez 8tis. po odratani odvodov. Tak neviem, porad prosim , dik.

ak nebol cisty prijem vyssi ako 11000 euro…nepodava sa v rakusku danove priznanie,ale ste povinna podat ho na slovensku,

10 000 euro !!!

ale moze…aj kvoli prerataniu vysky odvodov podla skutocneho prijmu…

Ďakujem za podrobný návod na vyplnenie DP
a tiež za povzbudenie, že to nie je nič
neprekonateľné
Maja