Opatrovateľky v Rakúsku

Dobrý večer, prosím Vás vie mi niekto poradiť ohľadom prerušenia živnosti???chcela by som vedieť kam mám zaslať žiadosť o prerušenie, na ako dlho môžem prerušiť živnosť a koľko sa platí za prerušenie a obnovenie živnosti?ak má niekto skúsenosť, prosím napíšte, pekný večer všetkým…:slight_smile:

Zadaj si googlu “opatrovanie v Rakúsku”,nájdeš tam všetky potrebné informácie,ako aj formuláre na stiahnutie.

pozri nizsie a tam dala xi-xi tri linky aj na prekladace

Pozastavit zivnost mozes pisomne na WKO (podla Bundeslandu), na ako dlho? to neviem 100%, ale ak mam spravne info 6 mesiacov, neplati sa ani za pozastavenie ani za znovuotvorenie.

Ahojte, vie mi niekto poradiť? Idem prvýkrát do novaj rodiny v malom mestečku a potrebujem dva tlačivá z finanzamt pre náš úrad práce a rodiny k dorovnaniu detských prídavkov. Povedali mi aby som im to doniesla čo najskôr. Ja však neviem, ako sa k týmto tlačivám dostať, pretože musia byť opečiatkované rakúskym úradom, nedá sa stiahnuť z internetu. Ak máte niekto skúsenosti, prosím o radu. Vopred ďakujem.

dievcata,ako vam budu platit vianocne sviatky?som opatrovatelka a este som na sviatky nerobila,ale som pocula od kolegyne,ze na vianoce dostala plus 5O eu.je to v poriadku?Ked sme tam cele vianoce,az do 30.dec.?PORADTE,DAKUJEM

raz za mesiac pride pani co ma ma na starosti,teda dozera nato aby v rodine vsetko klapalo ako ma…a donesie erlagschein,ktory treba zaplatit…to ide pre tu pani co ma ma na starosti.to je vsetko co sa firme plati

Tak teraz neviem kazdy tu vacsinou nadava na agentury a co mame robit my co chceme cez agenturu pracovat?..uz teda neviem co robit tiez som zufala a potrebujem pracu …ale citat tieto hluposti …to asi nieje dobry napad,len to odradi nas ktore chceme pracovat

píšeš, že každý väčšinou nadáva na agentúry, teda nie každý - to po prvé, no a po druhé - čítať tieto hlúposti - tak jednoducho nečítaj - zvoľ si agentúru a choď, ak sú pre teba mnohé tu dobre mienené rady a upozornenia v súvislosti s agentúrami hlúposťami - to ma udivuje- odkiaľ vieš, že sú to hlúposti ? až budeš opatrovať, možno zmeníš názor. Keď naozaj chceš pracovať toto fórum je tá najmenšia prekážka /ja ho za ňu nepovažujem/ pre tvoje rozhodnutie. Lebo opatrovateľky musia často zaťať zuby, konať rozhodne, mať vlastný názor - a to mi v tvojom vyjadrení chýba. Želám ti všetko najlepšie.

Ahojte,
prosim toho, kto by mi vedel poradit, aby mi poradil.
Pracujem v Rak. ako opatrovatelka. Ale popri tom aj studujem na SK, a nie vzdy mi vyjde 2 tyzdnovy turnus. Raz pracujem 3 tyzdne, inokedy len 10 dni, alebo aj devat. Ako je pri dlhsom turnuse, alebo pri 10 a menej dnoch vyplacate Socialversicherung (144 E)???
Uvediem priklad: bola som v rodine cele 3 tyzdne (2 tyzdne koncom oktobra a 1 tyzden hned na zaciatku mesiaca), teraz som 10 dni (tiez sa mi to prelina z mesiaca na mesiac) a dalsi turnus tu zostanem iba 9 dni.
Pocula som, ze ak odpracujem menej ako 10 dni, rodina mi ma vyplatit len alikvotnu ciastu na Socialversicherung. Rata sa to na odpracovanych menej ako 10 dni za turnus, alebo za mesiac? Pretoze za mesiac december budem pracovat v Rakusku spolu 11 dni (ak ratam turnus, kde sa mi prelinaju mesiace a dalsi 9 dnovy turnus).
Rozumiete mi, co sa pytam? Nenapisala som to komplikovane?
Dakujem za kazdu dobru radu a odpoved.

Janka, záleží od toho ako sa vieš správať,možem ti poradiť aby si si vopred nič nepýtala veď v zmluve to nemáš

Ahoj Andy, rozumiem, co sa pytas. Tak to nejak skusim napisat. SVA vo vyske 144€ je na mesiac. Takze ak by si pracovala dvojtyzdnovky, tak 12x dostanes SVA za rok a zaplatis v 4 kvartaloch. Ale ak by si pracovala trojtyzdnovky, tak do roka by si odpracovala 8-9 turnusov, ale odvody by si platila 12x tiez v 4 kvartaloch. Lenze v tvojom pripade je to zlozitejsie, pretoze nepracujes v 2 alebo 3 tyzdnovom turnuse, mas to dost nepravidelne. Neviem, ako to mas dohodnute s rodinou(pacientom),co sa tyka platenia odvodov.Ak rodina nema nic proti, nechala by som to tak, ako to mate dohodnute.

Bohužiaľ sozialversicherung musíš platiť v plnej výške -na SVA ti povedia ,že to je náš problém ,že nemáš rodinu,alebo študuješ,alebo si bola chorá(u toho posledného sú aj iné možnosti)a rodina ti zaplatí skutočne len za odpracované dni t.j. alikvotnú časť čiže okolo 10 eur na odpracovaný deň-mala som vlani tiež niečo podobné,ale platiť som musela celé odvody-i keď pre nás je to veľa,ale v AT sú to najnižšie možné odvody.

všetky potrebné tlačivá sú k dispozícii na https://www.bmf.gv.at/index.htm -vpravo dole -formuláre,ktoré si môžeš stiahnuť,alebo si ich vyžiadaj mailom

Ďakujem za odpoveď, ale ja som sa pýtala na úrade aj na možnosť stiahnuť z internetu, ale povedali mi, že na internete to je čisté tlačivo a ja potrebujem opečiatkované v bode 5. Možno by mi pomohlo aj vyžiadať mailom, ale neviem kde patrím ani mailovú adresu.

Je potrebné vedieť číslo formulára-možno sú to tieto E411 https://www.bmf.gv.at/Service/Anwend/FormDB/show_mast.asp -ja prídavky neberiem-neviem to iste

Neviem, ale podľa tvojej otázky to vyzerá, že ti to pripadá málo. Uvedom si, ako píše 13.58 že ty si živnostníčka a na opatrovanie máš zmluvu. Ak v nej máš dohodnuté nejaké platby naviac za sviatky, tie by si mala dostať. Ináč na nejaké príplatky, ako majú opatrovateľky, ktoré pracujú ako zamestnanci automaticky zo zákona živnostníci nárok nemajú. Len čo majú zmluvne dohodnuté.

Ak sa niekto rozhodne opatrovať v Rakúsku na živnosť, musí si uvedomiť, že je to len jeho rozhodnutie a bezpodmienečne musí rešpektovať rakúsky zákon. Je úplne pochopiteľné, o čom píšete, ale uvedomte si, že je dané, aby opatrovateľky odvádzali mesačne min. 140,-€, t.j. vyplatili raz štvrťročne cca 420,-€+poplatky. Je úplne jedno, či opatrovateľka odrobí mesačne 2,či 3 týždne, či len 1,2 dni. Môže robiť aj celý mesiac a môže chodiť z rodiny do rodiny.Dĺžka pobytu z pohľadu platenia odvodov nie je rozhodujúca. Odvody sú jednoducho určené a pri presiahnutí ročného príjmu vo výške 11000,-€ sa Vám upravia, t.j. zvýšia aj odvody. Uvedomte si, že zo sumy príjmu, kt. presiahne 11000,-€ budete platiť daň.

Musim trosku poopravit, aj ked sa 11000€ nedosiahne, dojde k zvyseniu odvodov a po presiahnuti je dan samozrejma…

ahojte,chcela by som vás poprosiť od noveho roku som sa rozhodla opatrovať v Rak.rozhodla som sa cez agen.slowcare.skmá niekdo s agenturou skúsenosti?poprosím o odpoveď.ďakujem