Opatrovateľky v Rakúsku

Áno Wilma napísala si to detailne-presne tak som to podala aj ja-je pravda ,že nemusíte podať teraz DP v AT,ale ak nechcete dostať po 3 rokoch keď sa bude upravovať za celé 3 roky poistenie(beitragy na SVA)-doplatok čo môže byť aj do 2000 eur tak je lepšie podať si to dobrovoľne každý rok a radšej už odteraz platiť reálny poplatok za zdrav.-penzijné a úraz.poistenie.Finanzamt vám síce odpíše ,že ak ste pod 10000 eur nemusíte platiť daň,ale posunie vaše DP na SVA kde sa urobí prepočet už za prvý legálny rok a pravdepodobne sa nám to o niečo zvýši lebo všetky platíme poistenie len zo základu 500 eur mesačne a vy viete ,že dostávate viac.

Ahoj liva50,
konečne je táto stránka o tom, čo potrebuje mať. Niekto niečo vie, druhý k tomu pridá čo vie on a všetci si pomôžeme, nie či mi niekto zaplatí , že mu pomôžem, veď sme na jednej lodi. Ja osobne som to nevedela, len som vedela, že sa bude niečo doplácať po 3 rokoch , ale som nechápala prečo, ďakujem Liva50 :-). W.

Ahojte, dovoľte môj príspevok ku tým , odborom, :-), s kým chcete rokovať?, nie ste sociálny partner pre rakúsku stranu, to tak môžeme založiť virtuálne odbory - radiť si , pomáhať v čom sa dá pomocť, ale nič viac. V prvom rade by si všetci mali naštudovať zákon, ktorý bol pre nás prijatý v AT parlamente, naše práva a povinnosti a na tomto základe podpisať zmluvu s rodinou, nie podpísať niečo, čomu nerozumiem, len nech mám prácu. Ku zmluve sú aj kompetencie, takže , niet o čom rokovať, ste samostatne zárobkovo činné osoby, takže platí dohoda medzi dvoma subjektami. Inou vecou je, ak striedačky nedržia spolu, to je zle. Povedala by som, že každá dvojica, ktorá sa strieda su také malé odbory o dvoch členoch.
A to je hlavný problém nášho podnikania v AT. Ďalej platite si ročne poplatok do hospodárskej komory, kde máte aj právnu ochranu, len treba si to prečítať v čom všetkom Vám bezplatne poradia. W.

AHOJTE,
jednu vec som zabudla, vo formulári E1a treba ešte zakrížikovať na 1 str. Sonstige Pauschalierung - v prostriedku v pravo, ospravedlňujen sa !!!

Ahoj palito,
:slight_smile: a neozval si sa či si sa dočkal …

Ja by som sa chcela opýtať ako vyzerá váš deň,neviem si dosť dobre predstaviť ako to vyzerá keď sa tam staráte cele dni o týchto ľudí,čo to všetko obnáša??
Moc ďakujem za odpoveď

Milá Dada,
to je tak zložité opísať, ako vyzerá taký deň. Títo ľudia sú zadelení do 7 st. - v závislosti od zdravotného stavu. Od tretieho stupňa možu mať legálne opatrovateľku a každý stupeň je pre niečo špecifický a každý človek je jedinečný vo všetkom. Takže tvoja otázka sa nedá zodpovedať jednoznačne a ľahko. Predstav si dieťa, čo všetko musíš pri ňom urobiť keď sa narodí, až kým sa trochu nevie o seba postarať samo. Tak u týchto ľudí je to podobné, len v opačnom garde. Kým deti získavajú skúsenosť a zručnosť , títo ľudia ju strácajú. Ale čaká nás to všetkých , ak sa dožijeme staroby. Takže človek v 7. st. je ako bábetko, len ťažie a už nie tak roztomilé, takže je to ťažké. V treťom st. je ako ako škôlkár, ešte - už veľa dokáže, ale samého ho doma nenecháš :-). A dokáže ťa dobre vytočiť. W.

Ahoj Wilma,
ďakujem za radu,tak som sa dočkal. Momentálne som v Rakúsku, je to po prvý krát čo trávim sviatky bez manželky a svojich dvoch drobcov. Pozdravujem všetkých čo si sviatky užívajú so svojou rodinou…A ďakujem aj Alenke za radu…Palito

Dievčatá, ktoré už poberáte prídavky z At, porate mi, čo robiť. Už tretí mesiac čakám na ich vyplatenie, na Finanzamte povedali, že som všetky odovzdané doklady mala v poriadku a nič mi nechýba. Ale peňazí nikde, na každom turnuse sa pýtam, či mám všetko, oni že áno a že už pošlú a stále nič. V pondelok cestujem znovu do rodiny. Čo robiť, aby sa to pohlo? Robia schválne také prieťahy? Ďakujem za všetky rady.

ahojte dievcata ,a co vsetko je nas prijem v Rakusku, pocula som ,ze aj na stravu co dostavame peniazky ,ze aj to je nas prijem,98.10eur,je pravda,ze to mame uviest do prijmov?tiez cestovne ? aj ked stravu a noclah som si uviedla v ymluve s rodinou,ze dostavam gratis …dakujem pekny den, evina

Dobrý deň, chcem Vas poprosit ak vyriesite tento problem , prosim pomozte aj mne, mam rovnaky, a neviem si rady.Ďakujem

Ja som žiadala v decembri o dorovnanie a mala som to do mesiaca na účte, mne sa nezdalo, aby to zdržiavali, dokonca som dostala promtne aj radu.W

uz 2 mesioace sa snazim zistit, ci dostanem alebo nedostanem nejake peniaze z Rakuska. Som tehotna, rodim v okt. a to v Rakusku. Robim tam na yivnost, opatrujem deda. Nikde mi nikto nevie povedat, pripadne mam sto roznych informacii, cize zas neviem, co si vybrat, cize nic. Po porode budem zit na Slovensku. Vies o tomto vsetkom nieco? Vie niekto?
S.O.S
elena

ahooj my berieme rod.pridavky už 3roky…no Rakusko ich vypláca raz ročne…čiže od podania žiadosti čakaj rok…bohužiaľ také su zakony

Ahoj,
pisem ti, lebo vidim, ze mame rovnaky problem. Ja som tehotna uz 4ty mesiac a stale netusim, ci mam na daco okrem 8vochen geld narok. A to som prejaydila stovky km a presurfovala hodiny na nete. Som asi neschopna, ale urcite som bezradna. Uplne.
S.O.S.
Opatrujem deda na zivnost, 2t striedacky, rodit budem tam, tam chodim aj ku lekarovi, ale s dietatkom a muzom budeme potom zit na Slovensku.
Tusis, co dalej??
Ako si na tom ty?
Napis mi prosim ta na mail, neviem co mam robit.
SVA(socialversicherung)sa rvaria, ze dostanem len 8wochen geld a dovi dopo. Tak som sa s tym nezmierila sice, ale neviem co dalej, nikto nic nevie.
Elena

viete niekto o formulari Tages geld treba si to zaplatit 12E za mesiac a ak potrebujeme marodku tak vraj s toho nam budu platit

Nema niekto skusenosti so sprostredkovatelom Thomasom? Berie za sprostredkovanie 200€, prosim napiste, ak ho poznate, je seriozny? Nedopadne to tak, ze sa s rodinou dohodne, aby neboli s OP spokojni a Thomas si zinkasuje 200€ a ked chcete dalsiu rodinu, tak zas 200€.

Nie je to formular, ale žiadosť … píše sa o tom v tomto disk. fore niekde na stra 3 a nižšie, pohľadajte si to.
Ziadost ste dostali apolu s inými papiermi od SVA v takom zelenom obale.
Názov : ANTRAG auf Zusatzversicherung in der Krankenversicherung, v ľavom dolnom rohu má čislo 6003/2007-18 , je to treba vyplniť , hornú časť odstrihnúť a poslať na príslušnú SVA v AT, adresu mate na tlačivách.

áno to je niečo ako naše nemocenské-ak ochorieš pošleš do 7 dní Krankmeldung(nájdeš na WWW.sva.at)a dostávaš za deň PN niečo vyše 10 eur(prvé 3 dni nič).Platíš niečo vyše 13 eur mesačne, ale nárok na PN máš až po 6 mesiacoch-už som to využila a peniaze mi došli do mesiaca na môj účet…

Ja prídavky neberiem,ale viem ,že raz ročne ich vyplácajú ak máš muža,ktorý je zamestnaný,ale ak si sama,alebo manžel je bez práce tak ich dostávaš myslím,že každé 2 mesiace