ahojte, potrebovala by som poradit…
od augusta do septembra 2009 som robila opatrovatelku…rodina ma vraj prihlasila na zivnosti, ale za cely mesiac mi nic neprislo, no velmi mi to nevadilo lebo som bola len na mesiac, pri odchode ma vraj odhlasili, no v januari mi prisiel sek na zaplatenie 145€ za odvody. volala som tam a povedali, ze to mam co najskor vyrovnat.no neviem zaco, ked som zivnost ani nemala, ani ziaden dokument nemam, ze by sa mi nieco vybavovalo…
co mam robit, alebo comu sa nabuduce vyvarovat?
este chcem poradit, ked som pracovla 28 dni v AT v 2009 a zarobila som 1092€ plus 100€ cestovne, musim podat danove priznanie? odvtedy som to uz nerobila. dakujem za pomoc.zanet
Maródku vypisuje lekár na Slovensku na tlačivo Krankenmeldung (dá sa bežne stiahnuť na internete) a to tlačivo sa potom zasiela do Rakúska na SVA (do siedmich dní).
Vyvaruj sa toho aby si si svoje veci nechavala vybavovat na druhych! a nemala ziadny doklad o tom ani sajnu co sa okolo teba deje!
Kolko krat uz bolo vo vsetkych forach povedane, napisene 10-100x ? zivnostensky list treba mat vo svojich rukach! Ked nemas ine vychodisko ides cez agenturu co drzi zivnostensky list tak sa priamo obracaj na zivnostensky urad pod ktory patris, spytaj sa rodiny, ludi co chodia do do rodiny kde sa tu nachadza ten uraD a idem, napisem alebo zavolam. Musim , lebo je to v mojom zaujme, kto iny ked nie ja mam mat na starosti svoje veci.
Raz napises ze rodina ta odhlasila zo zivnosti a raz napises ze si zivnost nemala.
Ved si musela podpisovat papiere, pytali od teba obciansky preukaz a mala si so sebou prelozeny vypis z registra trestov a tvoje udaje nie. Absolutne nic. Tak budes asi prva ktora tieto doklady nepotrebovala k zalozeniu zivnosti.
Keby si nemala zivnost tak preco by ti prisiel sek a preco na 145 a nie na 143,25 Eura ked uz prisiel odkial prisiel a ked prisiel od SVA tak oni zvyknu aj poslat sprievodny list z coho pozostava ta suma.
Samozrejme ze nechodi hned papier od SVA so sekom ked sa zalozi zivnost ale niekomu k najblizsiemu oddobiu ako je splatnost stvrtroku a niekomu az k dlasiemu stvrtroku takze aj 5 mesiacov plati naraz odvody.
Neviem aky fantom si ty bola v Rakusku, alebo si robila bez prihlasenia- cize len tak -nacierno sa tomu hovori, tak nemas preco platit odvody, ak si bola na zivnost tak si musela tie doklady mat pri sebe a ziadosti podpisovat a keby si bola zamestnancom v rodine, tak tie odvody musi rodina za teba odviest ako tvoj zamestnavatel.
Ked sa zrusi zivnost tak za opatovne zalozenie sa uz plati. Nebolo lepsie len prerusit zivnost a ked sa rusila zivnost kto podpisal ziadost o zrusenie zivnosti za teba, ci nevies ze co kedy, kde.
Kolkokrat bolo uz povedane ze aj ked jeden den v mesiaci ak odrobis a mas zivnost, ze ta vedu rakuske urady tak musis za ten mesiac zaplatit aj odvody.
Bud sa skontaktuj s rodinou a nech to vysvetlia, alebo si vyhladaj adresu kam si patrila a cez e- mail poziadaj zivnostensky urad o tom ci si mala alebo nemala zivnost a ci bola zrusena.
Najskor si vyries otazku ci si v rakusku pracovala na zivnost alebo nie a podla toho.
Za ake danove priznanie sa pytas rakuske alebo slovenske?
Ak si bola zivnostnicka v rakusku nemusis vzhladom na vysku celkoveho prijmu dosiahnuteho za kalendarny rok 2009, len ak budes vyzvana a na Slovensku tam DP ano .
Skusim ti to prelozit Fixmonatbeitrag-mesacne fixne poplatky,PV-BeitragGSVG-dochodkove poistenie zivnostnikov,Nachbelastung desPV-beitrages-doplatok v dochodkovom poisteni,KV-Beitrag-Zdravotne poistenie,KV Zusatzbeitrag-pripoistenie v pripade marodky,Nachbelastung des KV-Beitrages-doplatok na zdravotne poistenie-zdravotne a pripoistenie doplatok,Sevo.Betrag pflicht-samostatne poistebnie-a plus mas znova nedoplatok.Podavala si danove priznanie za rok 2008,ak ano tak vsetko sa odvija od danoveho priznania.Danove urady v rakusku posielaju na SWA danove priznanie.Tych 145 euz mesacne je odvod zo sumy cca 537.78.Ak si zarobila viac, tak preto je ten nedoplatok.Ak ti je nieco nejasne napis.Pekny den.
Ahoj,ja rozmyslam tiez ze pojdem pracovat ako opatrovatelka ale neviem sa rozhodnut cez ktoru by som mala ist.Cez ktoru ste isli vy?
kiežby tu bolo viac len takýchto žienok
Iza,dakujem velmi pekne.Tak mi to vysvetlila aj dcera paciente o ktorého som sa starala.Mala ma odhlásit po odchode.Je to seriozna rodina tak dufam že to neboli len prázdne reči.Dakujem potrebovala som si len overiť či som to dobre pochopila.A ak by som tam išla ešte raz len tak na prech.pobyt a potom niekedy neskor by som si založila živnosť nebudem doplácať do poisťovní za tie mesiace?To len aby som vedela či si nechať nejaké prašule bokom.dakujem.
dakujem, volala som, ale oni idu doobedu, ja by som potrebovala niekoho kto ide večer.
Prosim Vas, aky je kontakt na pani Busovsku…dakujem
dakujem za rady, ale ako som povedala…rodina ma prihlasila na prechodnom pobyte a boli sme aj na urade pre zivnost, nikto odo mna nic nechcel, ani prelozeny register nechceli. pocas mesiaca mi neprisli papiere a ked som odchadzala, telefonicky ma odhlasovali z uradov…ale ked som volala na urad povedali, ze mam zaplatit…a preco musim podat danove, ked som mala len jednu vyplatu? budem musiet este nieco doplatit danovemu uradu?dakujem za kazdu skusenost.zanet
Ahojte dievcata…tiez robim opatrovatelku v Rakusku a klobuk dole pred vsetkymi opatrovatelkami…ti Rakusania fakt nevedia ocenit nasu robotu…nehovorim, ze vsetci, ale vacsina urcite, pritom su to obycajni traktoristi so spinavými nechtami a nech nas tu nebrzdia komunisti 40 rokov tak sme sto rokov pred nimi.
ahoj,ja som pracovala v grecku,najskor v zlatnictve,potom som sa mojim sefovcom zacala starat o mamicku,a tahala som to 4roky,teraz by som velmi chcela,ist do rakuska lenze nepoznam nikoho,kto by mi pomohol,naletele som jednej agenture,prisla som o peniazky,a teraz som vahava,ak by si vedela niekom serioznom daj mi prodim vediet.dakujem ahoj.
Ahoj žienky,prosím vás,poradite mi kde si mozem stiahnut ziadost do SVA aby mi chodila posta na Slovensko?
precitaj si nizsie najdes tam adr.a ochotne ti zeny poslu
chcela by som poradiť,pracujem ako zamestnanec opatovatelka nie na živnosť a prišlo mi z Arbeiterkammer zrejme niečo o vratení dani- má niektorá otom prehlad? Dakujem
tak tak, darmo sa nepíše “už sa to tu písalo” bo je to dosť neprehľadné, tak sa pridávam
Dievčatá, len tak ma napadlo ja som zatiaľ o prídavky v AT žiadala iba raz-v septembri, v januári mi prišlo schválenie.Ak tu ešte budem tak kedy sa potom žiadajú či dokladajú ďalšie papiere? Tiež tak nejak po septembri? A všetko nanovo prekladať a tak? Mi napadlo že ja “šikovná” či som si nemala tie preklady prefotiť či by to ešte platilo no aj keď som si nie teda ďakujem ak mi niekto odpovie, majte sa :)nech to v práci rýchlo ubehne…
Ďakujem,že si ma pochopila na rozdiel od “niektorej”! Nepočula si náhodou aj ty o určitej sume kedy sa nemusí podávať daňové priznanie ani na Slovensku?