Ahojte.
Chcem sa spitat,ze ako ma vybrat sposob dopravy do Graz kazdy druhy tyzden cestujem.Prosim napiste ako mam vybrat co je najlepsia sposob.Dakujem
Pracovná neschopnosť musí byť nahlásená do 7 dní po vzniku pracovnej neschopnosti príslušnej soc. poisťovni. Po prekročení lehoty, budú dávky vyplácané až od nahlásenia pracovnej neschopnosti a nie od začiatku prac. neschopnosti(od 4 dňa). Pracovná neschopnosť musí byť dokladovaná lekárskou správou.
Pri pretrvávajúcej prac. neschopnosti musí byť poisťovni predložená lekárska správa každých 14 Dní. Po pobyte v nemocnici alebo REHA príp. doliečovacom zariadení a pri pretrvávajúcej prac. neschopnosti musí byť dokladovaná lekárska správa každých 7 dní.
SVA je možné predložiť aj potvrdenie o chorobe, ktoré bolo vystavené slovenským lekárom a to do 7 dní, ako už bolo spomenuté. Potvrdenie-Krankenmeldung nie je potrebné prekladať do nemčiny, pokiaľ je choroba uvedená na potvrdení a to medzinárodným označením.
Potvrdenie je možné doručiť do SVA osobne, faxom, poštou alebo je ho možné doručiť prostredníctvom vašej zdravotnej poisťovne na Slovensku. V každom prípade treba dbať o to,a to hlavne pri ceste poštou, aby bola dodržaná 7 dňová lehota. Ak nebude 7-dňová lehota dodržaná, SVA prizná dávky až odo dňa príchodu oznámenia o chorobe.
Ďakujem. Ide o rak. agent., PM bola v nemčine. Môže /myslím zrušenie PM/sa poslať aj na živnostenský úrad? Ak by ste mal/a/ text znenia na zrušenie PM, bola by som vďačná.
kde v Grazi robite?
odkial ste a ktoré dni cestujete?
Chcem len upozorniť na to, že bod 1 v príspevku zo 7.2. o 23.31 - v znení : “Po ukončení účtovného roka(v našom prípade je to kalendárny rok) musí každý opatrovateľ/ka urobiť zúčtovanie svojho celoročného príjmu. Vykonáva s to systémom Einnahmen-Ausgaben-Rechnung podľa rakúskeho zákona o dani z príjmu - Einkommenssteuergesetz-EStG 1988. Je to systém jednoduchého účtovníctva určeného pre malé a stredné firmy. Toto zúčtovanie príjmu predkladáte kontrolným orgánom v prípade kontroly.” ZNAMENÁ LEN TO, že si pod seba do jedného stĺpca napíšete všetky príjmy od rodiny za príslušný rok v časovom slede a dolu urobíte ich súčet , výdaje rovnako pod seba a ich súčet, potom rozdiel príjmy mínus výdaje = zisk – to je celé jednoduché účtovníctvo . Chcem ešte upozorniť na to, že v niektorých príspevkoch sa uvádza možnosť odpočtu zo zisku 13 % už v tomto roku - platí to však pre ZDAŇOVACÍ rok 2010 - t.j. DP v r.2011.
ďakujeme tereza, ale dúfam, že ste sa to dočítali už nižšie v uvedených príspevkoch
Odrátate si okrem pauš.výdavkov a poistenia aj poplatok do WKO? čítala som o tom nižšie, ale je to na 100% isté?
Dakujem za vysvetlenie k tym 13 % z predbezneho zisku. Plati to az za rok 2010.Alles klar
Dobrý deň, chcem sa spýtať na poistenie, má niekto tiež tento problém?..Dnes mi prišiel z SVA šek na 864,12 EUR. Doteraz to bolo 425. Som v šoku, lebo mne napríklad umrela pacientka a už mesiac som doma. S pozdravom Dada
wili - v príspevkoch z 3. a 4.2. si tvrdila, že je to už za rok 2009 - preto som to tu uviedla, viem, že zzz uvádzala správny rok,mimochodom aj postup uplatnenia je trochu iný ako uvádzaš, ale to nie je teraz aktuálne - to po prvé no a čo som sa mala dočítať v nižšie uvedených príspevkoch som nepochopila, ak máš na mysli tú jednoduchú účtovnú evidenciu - záujemca si ju môže nájsť aj v brožúre WKO z júna roku 2009 pod názvom ABGABEN UND STEUERN - Die Einnahmen-Ausgaben-Rechnung ak si to vygoogli a nehľadala som v príspevkoch vzadu, nepotrebujem to.Z tvojej poznámky mám pocit, akoby si si myslela, že si tu už všetko povedala - ale neopravila si napr.ani zlé označenie paušálu, ktoré si vlani uviedla… pre “Anna” - veď keď to bude aktuálne, určite to doplníš tam, kde treba. Na záver - myslím, že by to tu malo byť o diskusii a radách a nie v duchu, ktorý nastoľuješ wili…
ahoj žienky,neviete náhodou,aký má nárok opatrovateľka na honorár,keď ma pacientku,čo má Pflegestufe 6.Ďakujem
je to na dohode z rodinou nezáleží koľko si rodina na teba a na pacienta vybaví
Prelož im to wili ???ich nehme Bezug auf Ihr Mail an unsere Frau Mag. Seywald, die sich derzeit auf Urlaub befindet, und möchte Ihnen zu Ihrer Frage Folgendes mitteilen:
Vorausgesetzt, dass Sie in Österreich unbeschränkt steuerpflichtig sind (d.i., wenn Sie in Österreich einen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt haben) fällt ab 2009 für ein Einkommen bis zu einer Höhe von EUR 11.000,00 keine Einkommensteuer an.
Für Ihre Einkünfte aus selbständiger Arbeit als 24-Stunden Betreuerin können Sie das Betriebsausgabenpauschale in Höhe von 12% als Betriebsausgaben geltend machen. Bis Ende 2009 konnte der sog. Freibetrag für investierte Gewinne iHv. 10% geltend gemacht werden. Bemessungsgrundlage war der steuerliche Gewinn. Voraussetzung war allerdings, dass bestimmte abnutzbare Wirtschaftsgüter mit einer Nutzungsdauer von mindestens 4 Jahre (zb. Computer, Büromöbel) oder bestimmte Wertpapiere mit einer Widmung von mindestens 4 Jahren angeschafft wurden.
Die Inanspruchnahme des Freibetrages für investierte Gewinne war allerdings nicht möglich, wenn das Betriebsausgabenpauschale in Anspruch genommen wurde. Somit können Sie für Ihre Einnahmen für das Jahr 2009 entweder das Betriebsausgabenpauschale iHv. 12% oder den Freibetrag für investierte Gewinne iHv. 10% ansetzen. Beträgt Ihr Einkommen - wie in Ihrem Beispiel angeführt - unter EUR 11.000,00 (10.000,00 abzüglich 1.200,00 Betriebsausgabenpauschale) fällt somit keine Einkommensteuer an.
Ab dem Jahr 2010 ersetzt der sog. Gewinnfreibetrag den Freibetrag für investierte Gewinne. Der Gewinnfreibetrag beträgt 13% vom Gewinn. Bis zu einem Gewinn von EUR 30.000,00 kann neben dem Gewinnfreibetrag auch das Betriebsausgabenpauschale angesetzt werden. Über einen Gewinn von EUR 30.000,00 kann nur noch der Gewinnfreibetrag iHv. 13% des Gewinnes angesetzt werden. Voraussetzung ist jedoch auch hier, dass für den über EUR 30.000,00 geltend gemachten Gewinnfreibetrag in bestimmte Anlagengüter oder Wertpapiere investiert wird (vgl. oben). Bis zu einem Gewinn von EUR 30.000,00 ist die Inanspruchnahme des Gewinnfreibetrages ohne Anschaffung von bestimmten Wertpapieren möglich.
Wir hoffen, dass wir Ihnen Ihre Frage beantworten konnten und stehen für ein persönliches Gespräch gerne zur Verfügung.
Je to odpoveď z finančného úradu v Rakúsku
Ahojte,chcem sa opytat ohladom nejakej prace opatrovatelky alebo spolocnicky v Nemecku,alebo Rakusku. Nepoznate nejaku dobru personalnu agenturu,ktora Vas neokradne a neziada poplatky ya sprostedkovanie. Ak ano,poslite mi sms na 0907 092 555.Dakujem
Poprosím vás tiež o ten formulár…ďakujem
ahoj JULIA,KONCIM TERAZ STREDNU ZDRAVOTNICKU SKOLU.MAM CELKOM DOBRE JAZYKOVE SCHOPNOSTI.CO VSETKO POTREBUJEM ABY SOM MOHLA PRCOVAT AKO OPATROVATELKA?AKE JE PLATOVE OHODNOTENIE?
nie,nie,ja robim tiež v GRAZI,nie som žiadna firma.Ja tam cestujem tiež s jednou firmou,som spokojna, ak by ste nič nezohnali mžem vám dat kontakt.Chodila som aj vlakom, no v zime je to velmi unavné.pekný den.
Uvedená odpoveď z FA potvrdzuje to, čo som vo svojich príspevkoch už skôr uviedla , vecne aj časovo.
Dada, som na tom podobne. Aj ja sedím mesiac doma, pacientku zobrali do nemocnice a následne do Heimu. A nie je to suma na pol roka? Ja som totiž v novembri takú čiastku platila ale za 6 mesiacov /júl - december/.Šeky ešte nemám dúfam že nebudem v šoku aj ja. S pozdravom a veľa šťastia…