ahojte chcem sa opytat ci mi vie niekto poradit som len mesiac v novej rodine,kde nam davaju 100 eur na dopravu a nezaujima ich kolko nas stoji cesta,som vo Viedni,rodina kde som bola predtym,nam prispievala na dopravu presne tolko kolko cesta stala.teraz mam k dobru skoro 70 eur.nedavno som tu citala,ze moze byt problem pri dan.kontrole,pripadne dan.priznani,ked sa nebude poplatok za cestovne zhodovat s vyskou sumy na potvrdeni od rodiny,vie mi niekto k tomu nieco povedat?vsetkym pekny podvecer
Pri poskytovaní 24 – hodinovej opatery v súkromných domácnostiach podľa rakúskeho Zákona o domácej opatere – HbeG (§ 3 ods. 2 až 4), v prípade pracovného pomeru so súkromnými domácnosťami alebo s verejnoprospešnou organizáciou poskytujúcou sociálne a zdravotné služby prevencie, opatrovania alebo rehabilitácie sa na opatrovateľov vzťahujú osobitné pracovnoprávne ustanovenia ohľadom pracovného času: V dvoch po sebe nasledujúcich týždňoch nesmie pracovná doba (Arbeitszeit) vrátane pracovnej pohotovosti (Arbeitsbereitschaft) prekročiť 128 hodín. Prípadné doby pracovnej pohotovosti prekračujúce túto najvyššiu hranicu, ktoré opatrovateľ podľa dohody strávi doma alebo v bližšom okolí, a inak môže voľne disponovať svojím časom, sa nepovažujú za pracovný čas. Počas 24 hodín nesmie opatrovateľ 10 hodín pracovať – ide o oddychový čas (Ruhezeit), ktorý nesmie byť prerušený. Počas zvyšných 21 hodín možno dohodnúť pracovnú pohotovosť (Arbeitsbereitschaft). Zároveň však musia byť dodržané každodenné prestávky v celkovom rozsahu 3 hodín (z toho aspoň dve prestávky musia byť po 30 minút). Skutočné pracovné nasadenie 24-hodinovej opatrovateľskej starostlivosti predstavuje najviac 11 hodín denne.
Z uvedeného vyplýva, že zákonom stanovený pracovný čas pre poskytovanie nepretržitej 24-hodinovej starostlivosti si vyžaduje, aby ju poskytovali minimálne dvaja opatrovatelia, ktorí sa budú striedať (budú pracovať na turnusy (napr. 14 dní práca, potom 14 dní voľno; alebo 7 dní práca, 7 dní voľno).
Ak je opatrovateľ integrovaný do domácnosti opatrovanej osoby (býva v byte spolu s opatrovanou osobou), má zároveň nárok na jedno voľné popoludnie týždenne (po 14:00 hod.) a jednu voľnú nedeľu v priebehu 14-dňového turnusu. Pracovný čas v nedeľu – ak nie je voľná – činí 6 hodín. Ak je opatera poskytovaná aj počas noci medzi 21:00 hod. až 6:00 hod. vzhľadom k tomu, že zdravotný stav opatrovanej osoby si to vyžaduje a bolo to dohodnuté aj v zmluve, prináleží opatrovateľovi príplatok za prácu v noci (Nachtzuschlag).
Samostatná zárobková činnosť:
Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostník, nie je žiadnym spôsobom obmedzovaný s ohľadom na jeho pracovný čas.
V prípade, že opatrovateľ nevykonáva svoje činnosti v súlade s nariadeniami a opatrovaná osoba bola vystavená nebezpečenstvu v dôsledku porušenia povinností zo strany opatrovateľa, hrozí mu pokuta až do výšky € 2.180,-
Výška príspevku, ktorý je vyplácaný 12-krát ročne, závisí od toho, či ide o zamestnanecký vzťah s opatrovateľom alebo opateru poskytuje samostatne zárobkovo činná osoba:
* ak je opatrovateľ zamestnaný na základe pracovného vzťahu ako závislý pracovník (Arbeitsvertrag), výška mesačného príspevku je € 400,- (ak opateru poskytuje jeden opatrovateľ), príp. € 800,- (dvaja opatrovatelia);
* ak opatrovateľské služby poskytuje nezávislý opatrovateľ (Werkvertrag), výška mesačného príspevku je € 112,50,-, resp. € 225,- pre dvoch opatrovateľov; za predpokladu, že poskytovateľ opatery predloží voľnú živnosť na opateru alebo jeho samostatnú činnosť zdokladuje na základe cezhraničného poskytovania služieb z iného členského štátu EÚ).
elaboratom,ved si ten zakon pozrie kazda,teda dufam, ktora ide von.Aj tak sa vacsina drzi poslednej vety,vacsinou robime na ZL,poniektori na cierno.
V tomto prispevku uz nie su aktualna vyska prispevok, to platilo v roku 2008 od 1.1.2009 doslo k zvyseniu
pri pracovnom pomere islo z 800 na 1100 Eur
a pri nezavislom-zivnostnikovi z 225 na 550 Eur, takze viac ako rok su ine sumy ako si dala, treba citat rok kedy to platilo.Ak je to z Euresu tak tam tie roky boli uvedene.
Nabuduce sa lepsie pozri, lebo zas budu mat niektore z toho chaos.
Pre nas zivnostnicky plati posledna veta
SZČO-zivnostnik nie je ziadnym spôsobom obmedzovany ohladom na jeho PČ
ta linka na Eures bola dana aby si to tam precitali a nie dat sem 90 % clanku co sa nas ani netyka.
Prosím Ta, kde nájdem toto v preklade do nemčiny-webova stranka. V noci spávam min.3x, nakoľko babka potrebuje močiť a nechcú jejdať plienky
Ahoj Terezka. Ďakujem ti za radu. Ja som
si vyplnila DP internetom. Bolo to veľmi
rýchlo. Nech sa ti darí v živote. Prajem Ti
len všetko najlepšie.
Pozrite si čo včera napísala tereza o podávaní slovenského daňového priznania - ako sa to dá vyplniť ľahko na internete - FUNGUJE TO ! - už som si ho urobila a zadarmo
Srdečnávďaka za radu
napiš po lopate
Zdravim , prosim o radu :
viem sa zamestnat v rakusku ako opatrovatelka ,ak nemam kurz ,ci upratovacka a pod. ak nemcinu neovladam ( doucila by som sa ) ?
surne potrebujem nieco. Skusenosti mam s opaterou starych ludi ,aj leziacich ,plienky ,krmenie ,umyvanie a pod. mam skusenost ,( zial ) aj s osetrovanim tracheostomikov.
Som uplna zaciatocnicka , neviem o tejto praci nic …ani o vybavovani.
jedine s cim som si ista ,ze skrze tazkych skusenosti mam vztah k chorym a straym …
Prosim poradte mi.
po lopate to máš napísané nižšie od Terezy z 12.1. to už musí stačiť každému.
prosim napis cislo Oddielu a cisla riadkov samozrejme ze sumu mame kazda inu…mnohe ti budeme povdacne…pekny den
Hlavne si urob kurz, lebo bez neho ťažko nájdeš prácu, A ak aj nájdeš, je to mizerne platené.
Perfeknta rada, vrela vdaka, top klasse
Prosim,mate niekto skusenosti s agenturou GWA v Spišskej?
neviete mi niekto poradit stranku na Jakuba,co tu bola zverejnena asi minuly tyzden.neviem ju najst.som si ju nepoznacila.dakujem