V tomto prípade si treba uplatniť v daňovom priznaní možnosť príjmov a výdajov, teda nie paušál 12 %. Ide však o to, či uvádzate príjem v čistom alebo v hrubom, lebo ak máte brutto napr. 16 800 EUR, tak ešte nevyplýva z toho daňová povinnosť. Teda pri 18000 brutto môžte teoreticky cestou príjmov a výdajov( napr. 25 %) dosiahnuť nižší príjem ako je 11 000 EUR netto, čo je hranica podávania daň.priznania. Treba si to prepočítať. Dúfam, že som to napísala dosť zrozumiteľne.
z tvojich odpovedí vidím, že sa v problematike vyznáš - aký je tvoj názor na obmedzené alebo neobmedzené zdanenie príjmu opatrovateľky ak má príjmy na Slovensku aj v Rakúsku a slovenské sú podstatne vyššie? bolo mi povedané na FA , že po 6 mesiacoch pobytu v Rakúsku sa nemám týmto zaoberať, že mám nárok automaticky zo zákona na neobmedzené zdanenie mojich príjmov z opatrovania-prevádzkárne v Rakúsku
Je to rozdielne v závislosti od Finanzamtu, ale v princípe treba nasledovné doklady a väčšinou preložené do nemčiny: rodné listy detí, potvrdenie o spoločnej domácnosti s deťmi, E 401, E 411 a tiež E 402 -potvrdenie o návšteve školy, ja som vždy prekladala aj rozsudok rozvodového konania( len prvú stranu, ostatné, prečo sa konal rozvod ich nemá čo zaujímať), podstatné je, že deti boli zverené do Vašej starostlivosti. Teraz ide ešte o to, aby ste nepoberali rodinné prídavky na Slovensku, k tomu vydáva náš úrad také dvojstranové rozhodnutie o pozastavení prídavkov na Slovensku z dôvodu, že podnikáte v Rakúsku a na Slovensku nepracujete. Tak by mohol vzniknúť nárok na rodinné prídavky v plnej výške a tie by Vám mohli vyplácať každé dva mesiace. I keď niektoré úrady špekulujú ohľadom toho, že deti nemajú trvalý pobyt v Rakúsku.
Dakujeme moja drž sa a pevne nervy ti prajem
že ak si platila poistenie len základné, tak je tých 25 % výdavkov málo - lebo 25 % z 18000 je 4500 - zostane jej 13 500 a poistenie povedzme nejakých 1870 zaokrúhlene poistné s pripoistením je to niečo nad 11000- neviem či sa odratúva tento rok WKO zvlášť - to by bolo povedzme 100 - cirkev sa platiť nemusí, tak trochu viac nad tých 25 % by bolo treba, ale skutočnými výdavkami sa dá
pozna niekto p.Kolmana ?Vybavu je pracu v okoli Viedne a Grazu nevie niekto kolko berie a či je seriozny.Ozvite sa ak nieco viete.
Viem tak, že má združenie vo Viedni, ktoré sa zaoberá problematikou opatrovateliek. )To, že sprostredkuje prácu som nevedela. Môžeš napísať aké podmienky , sprostredkovateľský. Ďakujem
Tam sa treba riadiť zmluvou uzavretou medzi Rakúskom a SR o zamedzení dvojitého zdaňovania. Sú tu fakty ako je trvalý pobyt a podľa neho sa určuje rezident daného štátu, Rakúska alebo Slovenska a potom stredisko životných záujmov, čo je napr. prevádzkareň v Rakúsku v prípade opatrovateliek. 6 mesiacov v Rakúsku sa dá brať tak, že Rakúsko je krajinou prevažných životných záujmov. Takže k plnému zdaneniu dochádza v Rakúsku z rakúskych príjmov a na Slovensku sa tieto uvádzajú v daňovom priznaní len informatívne a považujú sa za vyňaté príjmy, teda sa na Slovensku nezdaňujú bez ohľadu na efektívnosť zdanenia v Rakúsku. Vlastne jednoducho povedané, vyňatím príjmov z Rakúska v daňovom priznaní na Slovensku sa zamedzuje dvojitému zdaňovaniu. Ak mám byť úprimná nesúhlasila by som so zdaňovaním rodinných prídavkov z Rakúska na Slovensku, o čom sa v poslednej dobe dosť hovorilo, dokonca to považujem za nespravodlivé.
pozna niekto p.Kolmana ?Vybavu je pracu v okoli Viedne a Grazu nevie niekto kolko berie a či je seriozny.Ozvite sa ak nieco viete.
Ten kontakt sa dá nájsť na www-stránke SVA. Inak nemala som dobrú skúsenosť s vybavovaním v SVA prostredníctvom mailu. Spoľahlivejšie je s nimi komunikovať po telefóne, poskytnú potrebné informácie a potom klasickou poštou. Asi tiež záleží na pobočke, no v Innsbrucku si prečítali môj mail až keď som im zavolala a potom to šlo už rýchlo.
ak si date do google malo by vam najst o Kolmana ale berie s kazdeho turnusu 50 Eur a flirtuje s opatrovatelkami
Ako sa uvádza aj v usmernení DRSR z feb.2009 mali by sme byť neobmedzene zdanované v SR, preto že podľa §2 z.č. 595/2003 o dani z príjmov je smerodatné trvalé bydlisko a stredisko životných záujmov sa myslí miesto ku ktorému nás viažu sociálne kontakty a hospodárske (napr. byt, rodina…) Keď je opatrovateľka rezidentom SR,je teda v SR neobmedzene zdaňovaná, tak by mala byť v AT zdaňovaná obmedzene, potom by sa jej hranica 11 000 Euro v AT netýkala, nie? Poradenské spoločnosti uvádzajú na internetových stránkach že opatrovateľky sú rezidentami SR a sú v Rakúsku neobmedzene zdaňované a týka sa ich hranica nezdaniteľ. príjmov 11 000 E. Tieto info sú pre mna rozporuplné alebo im nerozumiem. Moja otázka znie: je neobmedzene zdaňovaný v AT rezidentom AT? Ja by som si myslela že áno. Je to tak?, kto mi odpovie
Kollman ma vela rodín
ivi spoľahlivú ag.zatiaľ asi nikto nenašiel i ja som skúšala ktoré boli akotak tak nemali rodinu hneĎ a u ostat.ag je to hrúza arogancia jednanie ako s biel.mäsom a veľké poplatky treba skúšať radšej sama alebo cez známe…
keď platíš vždy inak spýtaj sa na to prepravcu ženy nerozumiem prečo sa necháte takto zdierať…
Dobry den,rada by som si zalozila zivnost v Rakusku,vedel by mi niekto poradit nejaku stranku,kde je napisany presny postup.Wirtschaftskammer,SVA… Bola som aj na stranke wko.Velmi pekne dakujem
Nana
samozrejme že ako prvé som hľadala odpoveď v menovanej zmluve, lenže jedna vec je domicil a druhá vec je druh príjmov, ktoré má právo ten ktorý štát prednostne zdaniť a tu sa jedná o príjmy z prevádzkárne a tie prednostne sú zdaňované v štáte kde prevádzkáreň je - jedno usmernenie BMF z decembra 2007 priamo hovorí, že : Wohnt eine ausländische Betreuungsperson im Haushalt der betreuten Person, ist sie in Österreich unbeschränkt steuerpflichtig. Im Falle der selbständigen Erwerbstätigkeit ist die Wohnung der betreuten Person auch als Betriebsstätte anzusehen. Takže v prípade príjmov len z Rakúska súhlasím, ale ako sa vymotať z toho kruhu pri príjmoch aj z Rakúska aj na Slovensku ? Ak by nebol žiaden Wohnsitz v Rakúsku a zahraničné príjmy pod 10 000 príp. do percenta podľa vzorca na E9 dalo by sa aj tak, ale nezamotá sa to ešte viac ak sú jedny príjmy zo živnosti a druhé zo zamestnania ?
o agentúre A.B.O. so písala už skôr. Nič lichotivé, choď na stránky dopredu. Vlastná skúsenosť.Keď mi neveríš, tak to skús, možno ty neoľutuješ…
Ahojte,minule som tu pisala,ze babka sa mi nechce sprchovat…skusala som vsetko mozne a nakoniec som zavolala dcere,ta je ale vysoko postavena a zobrala to ako obtazovanie!!!to im vobec nezalezi na tom, ako ziju ich rodicia???no a bol problem z toho!ja beriem tuto pracu srdcom a preto mi to nebolo lahostajen, ale ako sa vravi za dobrotu na zobrotu…idem stadeto prec, ked si nevazia moju pracu a uprimny zaujem…ake mate vy skusenosti?
ivka moja sestra ma ten isty problem.babka nie a nie do sprchy.ani syn si s nou nevie rady.pred tym v rodine tiez.ale tam baba nedovolila ani jej sa sprchovat.raz za tyzden.povedala ze aj to je vela