Opatrovateľky v Rakúsku

SWA,FA stačí telefonicky, WKO automaticky urobí zmenu na základe potvrdenej zmeny adresy.

Tak sa ozvi, ak niečo. Ja som vo Viedni už 6. rok.
Pekný večer.

Zdravím, aj ja som sa zaregistrovala v slowcare, o dva týždne mi zavolali, že môžem ísť, ale ja som vtedy nemohla a teraz čakám druhý týždeň, a je mi smutno, že som neišla, keď som mala možnosť. Bejkka

Zdravím, už tri mesiace sa pokúšam dostať do rakúska ako opatrovateľka, je to ťažké. Veľa agentúr len sľubuje a nič. Mám opatr. kurz , skúsenosti a nemčina slabšia a asi to je problém. Ak mi môže niekto poradiť ako sa spoľahlivo dostať do Au, nech sa ozve. Pa

Dakujem…pekny vecer…

Ahojte všetci, bola by som veľmi rada, keby sa tu našiel niekto, kto poradí. Potrebovala by som informácie ako si uplatniť prídavky na dieťa v Rakúsku. Aký je postup pri potvrďovaní formulárov E401 a E411… poraďte prosím :o)

ahoj, takže do 2 tyždnoch sa ozvali?No tak keby sj mne tak , tak by bolo fajn no

Pre skypka
Ahoj, som rada, ale prečítala som si príspevky a niet velmi na čo reagovať, keby niektoré čítali všetko, ale od konca, veľa by sa dozvedeli a nemuselo by sa tu stale písať dookola to iste. Takze ak ma zaujme nejaký problém určite prispejem. Na mail odpíšem každému, aspoň sa snažím odpísať. Maj sa! W.

Pre ewa
Ahoj, to mas kolko rokov , ze ta zaujima dochodok :-), ja viem tolko, ze aby si ho dostala ako celý , vypočítany z toho čo platíš, musíš odrobiť 15 rokov, dalej, ak si zacala platit teraz po legalizácii, tak rok musíš platiť SVa, aby ti vznikol nárok z toho čo platíš. Inak v prípade úrazu , či choroby , vzniká nárok aj na inval. doch., ale to ti neželám. Kedže platíme z nízkeho vymeriavacieho základu, nečakaj zázraky. Ale každé Euro dobré. Ako to je presne neviem, som opatrovateľka ako ty, do dochodku mam este par rokov, takze sa o to velmi nezaujimam , este … maj sa krasne W.

Ahojte baby, potrebovala by som poradiť, že ako je to s tým prerušením živnosti na určitý čas(Ruhenmeldung). Ja som ich požiadala o prerušenie živnosti, uviedla som dôvod : momentálne nepracujem v Rakúsku zo zdravotných dôvodov atď. a oni mi poslali šek na zaplatenie 2. kvartálu. Dopisujem si už s nimi asi 3 mesiace(samozrejme oni majú čas aj 1a1/2mesiaca)mi nenapísať, ale teraz mi napísali, že nevidia dôvod prečo by mi mali živnosť prerušiť, neposlala som im kladenky atď. Ja ani kladenku nemám, lebo nie som pripoistená a tým pádom nemám nárok na nemocenské. Ako to je s tým prerušením, kde sa to mám dočítať, alebo poraďte…vďaka.

Dobry den prajem vie mi niekto poradit existuje nieco ako yesss v Rakusku ale v Nemecku?

Keď prerušíš živnosť v Rakúsku, tak ti ešte príde šek za kvartál, v ktorom si ju prerušila a potom ti koncom roka urobia vyúčtovanie celkového poistenia a pošlú ti peniaze od doby prerušenia späť.

Ak máš manžela, ktorý je zamestnaný na Slovensku a ten v SR poberá prídavky, tak Ty žiadaš v Rakúsku len Differenzzahlung a tam potrebuješ len formulár Beih 38 a rodné listy, sobášny list.Tento formulár vieš stiahnuť aj z netu a len ho vyplníš a nič sa tam nepotvrdzuje. Formuláre 401 a 411 musíš vyplniť a všetko ti potvrdzujú na úrade práce v Tvojom bydlisku. Ešte si pozri aj formulár E-402, to je potvrdenie o návšteve školy pre všetkých študentov,takže nemusíš nič prekladať do nemčiny, lebo tieto formuláre si môžeš stiahnuť priamo v nemčine a aj v slovenčine ako pomôcku pre vyplňanie.Pravidelne rakúšania nechcú platiť RP, ale raz ročne Differenzzahlung vyplatia bez problémov.Do roka je nárok na 13x RP.

Platíš ešte alikvotnú časť poistenia a budeš platiť aj 50% z ročného poplatku- Grundumlagen do Wirtschaftskammer tzv.udržiavací pričom nezáleží či prerušuješ živnosť na 1-2,alebo viac mesiacov.
Myslím si tiež,že posledné týždne tu niet na čo veľmi reagovať nakoľko sa miesto pomoci si opatrovateľkám s vybavovaním po úradoch stala inzertná kancelária.

Wilma mňa by zaujímalo niečo o dôchodku -robím už 9 rok v AT a mám ešte 4 roky pred sebou-čiže 15 rokov v AT sa ma netýka,ale sú rozdielne názory na skutočnosť,že budem mať legálne odpracovaných asi 6-7 rokov.Zarátajú mi nejakú čiastku,alebo to pôjde cez našu soc.poisťovňu?

Ahoj sebha,
ano prirátajú, ale len čas keď si v AT legalne. Potom sa to vybavuje cez Sk soc. poisťovňu. Je to podobne, ako poberanie dochodku z Čiech, ak tam niekto pracoval pred rozdelením. Vypočíta sa ti za patričné roky, patričné Eura.

ahojte, vie mi niekto poradiť ako by som zistila, či za mňa rodina odvádza všetko čo je potrebné? domáca tvrdí že áno, veľmi pekne dakujem

a od kial si, možno by som ti vedela poradiť…

Stačí ak zavoláš na príslušnú pobočku SVA ,alebo im pošleš mail s tvojim číslom poistenia a oni ti to povedia,alebo napíšu.Inak s každým novým kvartálnym predpisom poistného dostávame automaticky aj stav na konte za predchádzajúce obdobia.
Ak robíš na živnosť a zmluvu o opatrovaní tak potrebuješ tieto doklady k ročnému vyúčtovaniu-tak si ich pýtaj.Ak ťa však zamestnávajú tak robia vyúčtovanie oni pre seba.

Prajm pekný den Kristína.Hladala som niečo o opatrovaní seniorou a náhodou som našla túto stránku.Mám 50 rokov som vydatá,z PP, momentálne zamestnaná-chcem dat výstup a rozmýšlam o opatrovatelke v Rakúsku.Tento článok ma zaujal,kedže budem mat takýto problém aj já.Vedela by ste mi poradit? ´Dakujem Jara