Opatrovateľky v Rakúsku

Musím upozorniť , že podľa toho príspevku od walter60 sa to daňové vyplniť nedá.

r.37 , r.39 , r.777 také riadky tam neexistujú.

Kolonka Anzahl tiež neexistuje.

A kolonka Sonstige Pauschlierung sa nenachádza vo formulári E1 , ale je v E1a.

Vie dať niekto nejaký odkaz na internete , kde by bol nejaký vyplnený vzor ?

Radšej nenapísať nič ako takéto chybné info.

Zadajte si bmf.gv.at, potom formulare, potom E1, E1a, dá sa to stiahnuť, vyplniť priamo, samé doplní a aj vypočíta, potom si to môžete vytlačiť. Sú tam uvedené aj preklady tlačív, len si zadajte E1-sk, E1a-sk

Ak ste vo Wiedni prihlásená na vedľajší pobyt v rodine, tak ho podávate vo Viedni na FA podľa Bezirku, v kt. pracujete.

… a môžete ho poslať aj poštou, len si urobte kópie a odložte si doklad o zaslaní.

Ak máte živnosť od októbra 2009 a ako Standort máte uvedenú adresu, kde opatrujete, mali ste dostať 2 faktúry na odvody od SVA. Kto preberá Vašu poštu v mieste, kde opatrujete? Ak to robí rodina, treba sa jej na to spýtať, podľa môjho názoru ste faktúry dostali. Informovať sa môžete na príslušnom SVA - telefonicky, listom, faxom, mailom, určite Vám budú odpovedať. Vy môžete požiadať, aby Vám posielali fa na odvody aj na SK, ak vysvetlíte, že Vám rodina Vaše fa. zadržuje. Je potrebné situáciu riešiť, lebo Vám môže hroziť exekúcia. Ak by ste nemali celú sumu ( bude to už okolo 850,-€), dohodnite sa s SVA na splátkovom kalendári. Keďže ste v tej rodine 6 mesiacov, spĺňate podmienku 6-mesačnej praxe v opatrovaní, buď Vám to potvrdí agentúra, alebo rodina, v ktorej pracujete a oni si tak môžu vybaviť podporu. E106 požiadajte od SVA čím skôr, aby ste neodvádzali v oboch štátoch. Existuje na to tlačivo, stiahnite si ho z netu.

POZOR! Ak ušetríte na cestovnom, zvyšuje sa Vám príjem. Aby ste potom nemali problémy pri budúcoročnom daňovom priznaní.

Žiaľ, toto sa deje v Rakúsku úplne bežne. Je nepochopiteľné, že si to vôbec rakúske úrady dovolia, aby ktorýkoľvek rodinný člen slovenskej opatrovateľke, teda rakúskej podnikateľke bez plnej moci a jej vedomia pozastavil živnosť. Ak sa Vám to stala, informujte sa na príslušnom úrade kto a z akého dôvodu Vám živnosť pozastavil, a ktorý rakúsky úradník si dovolil takéto niečo nezákonné vykonať. Požadujte storno pozastavenia, či zrušenia živnosti na úrade a od rodiny môžete požadovať úhradu poplatkov, príp. nákladov s tým spojených. Stretla som sa s takýmto prípadom. Treba sa informovať hneď, akonáhle odídete z nejakej rodiny a nedostanete faktúru na zaplatenie SVA. Ak Vám táto neprišla na predošlý Betriebsort, určite máte živnosť minimálne pozastavenú. Ak o tom ( pozastavenie, zrušenie živnosti bez Vášho vedomia) neviete a opatrujete v ďalšej rodine, v prípade kontroly Vám, aj novej rodine môže hroziť aj pokuta.Treba sa dožadovať písomného potvrdenia o tom, kto Vám živnosť zrušil/pozastavil. Moja známa chce jej pozastavenie živnosti riešiť súdnou cestou.

dobry deň vie mi niekto poradiť ako mám postupovať keď idem na marodku?Doktorka mi vypíše ten žltý lístok,ktorý musím odoslať do 7dní.Ráta sa aj sobota a nedeľa?Potrebujem k tomu ešte niečo?Ďakujem za radu

Vítam znova na stránke p.Trenková - ja som podobnú situáciu tiež už viackrát riešila - pozastavenie činnosti opatrovateľke rodinným príslušníkom bez splnomocnenia - stane sa, že rodina vybavuje živnosť a veci okolo a dá opatrovateľke podpísať napr.formulár z WKO, kde opatrovateľka dá plnú moc na všetky úkony a ani vlastne nevie na aké a čo všetko s tým rodina podnikne. Ale stretla som sa aj s prípadom /v NÖ/ kde mi pri objasňovaní pozastavenia sám pracovník na Bezirku navrhol trestné stíhanie rodinného príslušníka.

ja som zdr.sestra,mne uznali vzdelanie najskor na ministerstve na Slovensku,s tym som isla na minis. do Viedne,uznali mi aj tam.stoji okolo 150E.ide o to,kedy si ukoncila skolu…ak ti neuznaju,musis si spravit nostrifikaciu v Rak.vraj je tazka a plati sa,neviem.snad si porozumela…informuj sa na minist.zdr.v blave…

Dakujem Vam p.Trenkova uz som tak urobila. Cenim si Vasu ochotu. Kristofova.

Zdravím všetkých,
neviete o prípadoch opatrovania manželmi? Mala som ponuku, kým som váhala, vyfúkla mi ju iná. Ja splňam všetky podmienky opatrovateľky, mam aj prax v Rak. Manžel nesplňa nič, veď by sme boli v jednej rodine. Teraz obvolávam rôzne agent., ale nemajú ani vedomosti, ani skusenosti. Poraďte. Diky

baby, ako ma vyzerat ziadost na zrusenie zivnosti a kde ju mam zaslat? staci iba jedna ziadost a je to vybavene?

pani Turčanová už túto prácu nerobí,takže tá agentúra už neexistuje.

ahojte nejaka opatrovatelka v amstettene?

ja tiez chcem reag. na tu agent. JOMA,cestovala som so zenami co robia cez tuto agent. ziadna sa nestazovala a mam 2 zname kocky tie tam robia jedna 4 roky dalsia 2 a su spokojne takze tak to je kolko ludi tolko chuti co vyhovuje jednemu nemusi inemu…a podotykam ja nerobim pre nich ale sukr. takze môj nazor je cisto nezavisly…

ahoj dede, ja nastupujem 10.05. do mauer-ohlingu pri amstettene…ak budes v tom case tam tak sa mozme stretnut.

Chcem sa opýtať, už pred dva a pol mesiacmi som požiadala o prídavky na deti a dodnes som nedostala žiadnu odpoveď ani peniaze. Je to Niederosterreich - Scheeibs. Má niekto podobné skúsenosti. Ako dlho treba čakať? Odpíšte.

Ahoj,prajem ti,aby sa Ti to čím skor vyriešilo,je to individuálne ako dlho,v Rakúsku má každý Finanz. svoj zákon,platia ako chcú a kedy chcú,niekedy hneď a niekto čaká aj mesiace aj 10,najlepšie, keď si tam zavoláš,poznám kolegyne,čo im vyplatili v zákonom danej lehote a poznám aj také,čo čakali zopár mesiacov,takže pevné nervy

ďakujem za odpoveď, skúsim tam zavolať a budem čakať - iné mi nezbýva, myslela som, že to vybavujú hneď, ale už som tiež počula, že niekto čaká dlho a niekto iba pár týždňov