Opatrovateľky v Rakúsku

Nie je tu niekto, kto robi za p. Winkler? To je slovenka zijuca v AT v Linzi? Dakujem.

Ahoj, ja som sa u nich zaregistrovala, ale neposlala som im žiadne doklady, preto mi odpísali a chcú kópie všetkých dokladov, len mi to pripadá divné, ešte ma ani nepočuli, ani len fotku nevideli a už im mám všetko poslať, preto by som rada vedela niečo o tej agentúre.

Nemate niekto na nu kontakt?

Mate niekto skusenosti s agenturou “EU - Netz s. r. o” - Veľké Chlievany, ak ano, tak ake? Dakujem za odpovede.

To je taký problém sem napísať? Aj ty chceš pomoc od iných!

Kontakt na p. Winkler 0043732658574001.

Pripájam sa k Terezke. Vo štvrtok doobeda to hovorili aj televízii a celkom vážne sa tým idú zaoberať, lebo zistili, že sa rapídne zvýšili výdavky a to hlavne v prípade legálnych opatrovateliek. No a keďže je kríza, tak EU schváli všetko a zvlášť, keď budú argumentovať, že oni to už praktizujú na svojich občanoch. Chcela som to sem hodiť, ale nebol čas. Len koľko sú tie životné náklady u nás. To myslia životné minimum na mesiac?

Ahojte, chcela by som sa opatrovateliek opýtať, aká je minimálna cena na deň pre opatrovateľky? Ďakujem.

Ahojte, chcela by som vas poprosit o pomoc, teraz sa rozvadzam a chcem si nechat svoje dievcenske priezvisko ale na OP. kurze, zivnost a vsetky papiere v Rakusku mam priezvisko mojho manzela, ako mam postupovat pri zmene priezviska a ci to bude problem. Prosim poradte mi, vopred vam dakujem.

Od všetkých asi chcú rýchlo, rýchlo, ale potom už je neskoro. Mne zavolali teraz v stredu o pol 4 a v rodine som mala byť už v piatok ráno. Keď som sa povypytovala, že prečo taký zhon, pán zložil telefón a viac nezavolal. Čo si mám myslieť?

Bojuj za tie prídavky, ja som nemala robotu dva mesiace, teda ani žiaden Werkvertrag a prídavky som dostala.

Min. 50€ + cesta a poistne, normalne 55€ + cesta a poistne, ked opatrujes 1 osobu, za 2. osobu v domacnosti + 50% zo zakl. sumy.

Záleží od stavu pacienta, možností rodiny a tvojich schopností. Denná taxa pre opatrovateľky, pracujúce na živnosť, nie je stanovená žiadnym zákonom, teda ani minimálna suma. Ak začínaš a budeš sa silou-mocou držať rady z 19. 38 môžeš sa dočkať sklamania.

Si zlatá, ale ja nemám ani poňatia ako. V Innsbrucku ma jednoznačne pýtali zmluvu. Veľmi by sa mi tie peniaze zišli na zaplatenie živnosti, ktorá sa platí koncom mája. Ďakujem

Takže dievčatá dajte si do g… la Die Presse vybehne vám stránka do "suchen"napíš Lopatka a vyjdu vám články ohľadom riešenia doplácania prídavkov. Ako príklad sú tam uvedené slovenské prídavky ich výška a výška rakúskych a že diferenc. 100eur mesačne je nemysliteľné. Takže čítajte.

Mimochodom právnik EU na ktorého sa obrátili, že či je to vôbec možné sa vyjadril, že to možné je. Ide o opatrenia ohľadom šetrenia v kríze.

Platí to už pre rok 2010 alebo nasledujúci. Ďakujem

Je to návrh niektorí politici to zavrhujú, že Lopatka je ako zosnulý Haider a je to podobné tým jeho myšlienkam, lebo on bol známy svojím odporom voči prisťahovalcom. No presadzoval oveľa tvrdšie zmeny. No je pravda, že vtedy o kríze nebolo ani chýru ani slychu. No a teraz je to v rámci opatrení šetrenia proti kríze. Prešla som to len letmo veľmi sa o to nezaujímam, tak neviem presne či sa to má týkať už roku 2010. No je pravda, že sú už dávnejšie avízované zmeny v tomto smere a rakušania robia problémy pri vyplácaní veď ženy najlepšie vedia čo ich napreháňajú.

1. som to uviedla len ako informáciu. Názory na to, či to môže Rakúsko urobiť sa rôznia, jedni hovoria o rozhodnutiach Európskeho súdneho dvora, ktoré takýto postup odmietajú, iní sa odvolávajú na verdikt tuším z roku 1982, ktorý by takýto postup v princípe umožnil. Opatrovateľky sa uvádzajú len ako príklad, ale má to oveľa širší záber - preto si myslím, že to netreba brať hneď tak doslova, aj pri okresaných prídavkoch to bude viac ako na Slovensku.

Súhlasím plne s Evou. Ja som začínal so 45 eurami čistého a to som ešte sčasti pomáhal aj druhému členu domácnosti. Ale začiatky sú všade ťažké.