Díky za formuláre, skúsim to nejako využiť. Najprv musím aj tak ešte 6 mesiacov vopred platiť.
Prosim Vas o radu ako mam postupovat, ked mam zaujem sa pripoistit tzv. Zusatzkrankenversicherung. Kde sa to hlasi, co sa vyplnuje, ake su moznosti pripostenia, kolko to mesacne obnasa a co je v nom obsiahnute. Napr. ci je v pripoisteni aj poplatky za pobyt v nemocnici, prip. operacie alebo zvyhodnene zubne osetrenia atd… Ma s tym niekto skusenosti? Za podrobne vysvetlenie Vam vopred dakujem.
Dobré ráno. Viete mi niektorá poradiť, kde si mám dať preložiť výpis z registra trestov? Najlepšie by bolo Zvolen, Lučenec. Potrebujem to ešte dnes. Ďakujem za odpoveď.
Vo Zvolene firma Dolmet, najdi si v telef. zozname.
Nemá niekto skúsenosť s ag Fabiánova vo Viedni? Ďakujem.
Záleží od toho, ako máš formulovanú odmenu a platbu poistného v zmluve. Ak na turnus, mesiac, prípadne že ho platí rodina, na odpracovaných dňoch nezáleží. Ak máš formuláciu - denná sadzba + poistenie - vtedy dostávaš odmenu a poistenie v závislosti od odpracovaných dní. Stretávam sa s rôznymi prístupmi k platbe poistného zo strany rodín, neexistuje však žiaden právny dôvod, ktorý oprávňuje opatrovateľku resp. zaväzuje rodinu - okrem zmluvných formulácií- požadovať alebo vyplácať / prípadne aj nevyplácať / iné, než zmluvou dohodnuté poistné. Ak platíš vyššie poistné, treba zmluvu upraviť.
Pre sprostredkovanie miesta opatrovateľky ako živnostníčky v zahraničí nie je potrebná licencia ÚPSVaR, mnohé agentúry, či už právnické alebo fyzické osoby ju robia len na základe živnostenského oprávnenia na sprostredkovanie. Pretože licencia je potrebná len pri sprostredkovaní zamestnania, v prípade živnosti sa jedná vlastne o sprostredkovanie možnosti podnikať v zahraničí, prípadne sprostredkovanie niečoho, čo stanovuje zmluva - často len sprostredkovanie kontaktu v zahraničí. Preto vždy upozorňujem ženy, aby si dali čas a prečítali zmluvy, ktoré podpisujú, aby neplatili za nič, prípadne za kontakty, ktoré nájdu aj na Internete.
Dobrý deň. Pozná niektorá z Vás ag. ktorá sprostredkuje pracu do Nemecka, ale pri českých hraniciah? Ak má niekto kontakt, napíšte mi ho tu. Veľmi pekne ďakuje. Prajem Vám pekný deň.
To, čo píšete pani Tereza, nie je pravda. To si môže overiť každý, kto chce, telefonicky na EURESe v mieste svojho bydliska. Ja som si to práve overila. Zákon nerozlišuje druh pracovného pomeru v zahraničí. Všetko je to sprostredkovanie práce v zahraničí za úhradu a na to je potrebné povolenie ÚPSVaR. Načo by potom mnoho iných agentúr toto povolenie malo, veď robia to isté / čo pani Jakubeczy / , sprostredkuvávajú rodiny pre opatrovateľky-živnostníčky.
Na základe tejto diskusie som si overila na www.zr.sk v Živnostenskom registri či má pani Jakubetczy vo svojom ŽL sprostredkovanie práce v zahraničí. A nemá. Aj keby to robila podľa toho, ako píše Tereza, aj tak by to robila nelegálne.
Na úvod upozorňujem, že nezastávam žiadnu agentúru ani osobu, ktorá sprostredkúva opatrovateľkám miesto. Píšem z vlastnej praxe. K Line - píšeš, že zákon nerozlišuje druh pracovného pomeru v zahraničí - a tu je práve ten problém, že sa nejedná o pracovný pomer, ak idete do zahraničia pracovať na živnosť. Idete do zahraničia podnikať a agentúra vám sprostredkuje túto možnosť, nie pracovný pomer. Iné agentúry povolenie majú, lebo sprostredkovávajú aj zamestnancov / alebo tým kryjú nelegálne vysielanie opatrovateliek ako svojich zamestnancov /. A k Jane - živnosť má táto pani na sprostredkovanie všeobecne - je to širšie špecifikované, môže na jej základe sprostredkovať od paradajok po rakety, pokiaľ predmet sprostredkovania nepodlieha nejakému inému režimu.
Ahojte! Pracuje tu niekto za agenturu Jozmar? Plati sa poplatok u nich na rok alebo polročne? Rozhodujem sa ist cez nich pracovať, len neviem či urobim dobre. Poradte!
Vážená pani, O.K. mám záujem s Vami založiť združenie. Mám v Nemecku a v Rakúsku veľa kontaktov a ovládam plynule nemecký jazyk slovom a písmom. Povolaním som prekladateľka. V prípade Vášho záujmu sa mi ozvite na horeuvedenú adresu.
Zdravím
p. Rýpalová, Mgr.
Som v meste Kittsee, domov mi prisiel papier, ze si mam zmenit miesto podnikania, zivnost som si zalozila vo Viedni, viete mi poradit ako si to prelozit? Dakujem.
Vypis z registra trestov nemusiš mat preloženy! Zbytočne zaplatíš.
Hela niekde to pýtajú preložené napr. v Salzburg.
Dobrý deň. Prosím pozná niekto pána Kollmanna. Ponúka prácu v Rakúsku ako dlho sa čaká.
Tak neviem? Mne také veci nemal kto povedať a zbytočne som poplatila kopu peňazí, ale výpis som preložený nemala. Riskla som a skutocne to nikto nežiadal!
Neviete z ktorej časti je ten p. Kolman zo Schwanbergu pri Grazi?
Vie mi niekto povedať, ako postupovať, keď preruším živnosť. Myslím tým, či možem ísť na úrad práce ako nezamestnaná. Ďakujem za každú radu.