Opatrovateľky v Rakúsku

Tak ja mám kurioznu pracu-bez živnosti (čo je plus-hlavne čo sa tyka zdrav. starostlivosti). Horšie je že sme 3 v rodine, tzn. dve sa striedaju a ja tretia do tretice-ked sichcu oddychnuť. To je že srbka z rakuska je od pondelka do piatku a soboty nedele robi slovenka, ktora byva v rakusku a cez tyžden upratuje byty. Tak si viete predstaviť ako som vystresovaná, ked jedna necha bordel, špinu a všetko na druhu a druha na tretiu, lebo tá-čiže ja pridem asi tak po 4-5 tyždnoch na 14 dni ako je to bežné a nemôžem sa na to pozerať. Nechcem tam zostať ale rodina je so mnou spokojna a nechcu ma stratiť. Ponukli mi striedanie s tou srbkou, ja však nechcem nikomu brať pracu, hl, ked sa jej nevzda sam. Viem som blbá, ale moja česť je prvoradá, čo si vážia domáci. Horšie je to s tou srbkou-človeka obmedzuje, kupuje to čo ona chce na varenie, dokonca si vydeluje priestory v dome, aj veci. Je mi to trápne, ale ozvala som sa-povedala som domacim čo je vo veci. Teraz tam idem po 2. mes lebo som asi prechladla a mam recidivu ochorenia aj kvoli tomu že som šla o tyžden neskor a tak ma choroba zastihla. Neviem či si mám zhanať iné miesto. Napište či taketo striedanie jepodla vas akceptovatelné a či by ste to robili aj ked by vás rodina neviemako chcela (a to su 3 rozne platy). Držim vam všetkym palce-je to nie praca ale obeta, ked sa to robi poctivo.

Díky moc aspoň za jednu odpoveď. Ale musím ťa sklamať. Asi si jedna z mála, ktorej by to nevadilo. Lebo už som mala vybavené skoro všetko a zrazu tam boli nejaké reči, že kto sa bude striedať s cigánkou a mala som po práci.

Ja mám prácu od nich zatial som spokojná.

Obraciam sa na Teba s prosbou. Chcela by som tuto pracu ale neviem na koho sa obratit ako postupovat. Možeš ni poradit? Ďakujem Marta

PRE : KTO

Ja mám predtlačený jednoduchý papier z PC.
Sú tam : moje meno, meno pacienta (al. rod. príslušníka, ktorý ťa vypláca).
Ručne potom iba dopíšem
dátum ( do-do)
počet dní
suma za deń x počet dní
výsledná suma
podpisy oboch strán

Tiež mám podobný vzor na preplacanie dopravy.
Tam je suma pevná, takže dopíšem iba dátum a podpíšeme.

Píšem to dvojmo, jedno si nechám ja, druhé dávam rodine pri preberaní platu.

Pre : XXX

To nezáleží v ktorej krajine robíš, zlú rodinu môžeš dostať hocikde. Myslím, že tá zlá skúsenosť bola skôr náhoda, lebo napr. v Nemecku, či vo Švajčiarsku si oveľa viac vážia opatrovateliek, majú aj oveľa menšie nároky na jazyk. znalosti, aj životnú úroveň majú oveľa vyššiu, ako Rakúsko.

Aj agentúry viac privrú oči a nevyžadujú také znalosti, ked ideš robiť do Švajčiarska, či Nemecka. Tam je práce dosť, aj lepšie platená, ibaže my Slovenky by sme každá chceli ísť najradšej iba do Wiedne. Preto aj agentúry to využívajú, kladú stále vyššie a vyššie požiadavky, lebo v R. je práce stále menej a menej. A bude to stále horšie, lebo opatrovateľské kurzy si robia tisíce a tisíce žien, ktoré tiež dúfajú, že sa nejako ujmú v Rakúsku.

Pre Anita:

Prečo patálie? Je lepšie robiť na čierno?

Ak máš živnosť, rodiny si vybaví, aby im preplácali výdavky na opatrovateľku, ale ak si na čierno, tak rodina ťa platí z vlastných peňazí.

Ani v R. im peniaze nepadajú z neba, prečo by nevyužili to, že sa im časť peňazí vráti? Poznám aj také prípady, že dôchodok klienta+ príplatky od štátu nepokryjú všetky výdavky na dve opatrovateľky, plus potreby klienta, takže rodina sa skladá a pripláca z vlastných peňazí, aby dorovnala výdavky.

Nemyslime si, že v R. sú všetci milionári a peńazí majú na rozdávanie. Nie je to vždy tak. Teraz (aj kvôli gréckej kríze) , rak. vláda výrazne ubrala aj zdravotníctvu. Takže veľa vecí, ktoré pacienti ešte nedávno dostávali zdarma, si teraz musia kúpiť za hotové ( nielen lieky, ale aj zdr. pomôcky a antidekubitné postele… )

Určite sa to odzrkadlí aj v našej práci…

Dobrý deň. Pracuje, alebo má niekto skúsenosť s ag. Secondlifecare? Chcem isť cez nich do Nemecka. Ďakujem

Maria bez živnosti nerob sú tam vysoké pokuty, a ostatné je na dohode s rodinou.

Ja mám negatívnu.

Baby viete poradiť, mám prechodný pobyt v rodine a nestihla som tam obnoviť živnosť. Idem o 2 týždne, je tam nejaký čas, do kedy od dátumu prechodného pobytu je treba obnoviť živnosť?

Chcel by som sa opytat, ze do kedy sa vyplacaju rodinne pridavky v Rakusku, ked tam priatelkyna mama opatruje na zivnost. Za odpoved vopred dakujem

Dobrý deň, ani ja nemám problém s “cigánkou”, ak je slušná, čistotná a pod. Veď ani pri striedaní s “bielymi " si nemôžeme byť istí, čo sú zač. Niekedy sú oveľa horší, horšie ako " cigáni”! Neposudzujem ľudí podľa farby pleti, ale podľa správania, vystupovania, práce. Ja s tým problém nemám! Príjemný deň všetkým!

Obnovenie živnosti prebieha samozrejme tiež na hospodárskej komore. Živnosť sa musí obnoviť ihneď po začatí podnikateľskej činnosti. Obnovenie živnosti nie je spoplatnené. O obnovení živnosti úrad hospodárskej komory upovedomuje SVA. Nie je potrebné to osobitne oznamovať.

A možeš napísať akú negatívnu ? Volajú ma tam robiť a nechcem sa unáhliť.

5 rokov

Je korektná, ja som bola spokojná, záleži na aku rodinu natrafite.

Ahojte pozrite si stranku www.ooegkk.at najdete tam informacie ohladom nasho volna, co su 3 hodiny a nie dve a aj o nocnyh priplatkoch dufam, ze tam najdete nieco, co by vam pomohlo ja osobne som nasla toho tam dost, pretoze rodina co mam mi zakazuje chodit von na svole volno a tak.

Živnostníčka si musí dohodnuť sama podmienky na voľno a iné príplatky s rodinou u zamestnancov to určuje zákon.

Áno, našla si tam toho dosť, ale zabudla si si hneď v úvode prečítať, že to platí iba pre pracovný pomer, teda ak si v rodine zamestnaná, nie vtedy, ak robíš v rodine ako živnostník na zmluvu o dielo. Ema má pravdu.