Opatrovateľky v Rakúsku

Pre Markétku! Lepšie pracovať na čierno. Neberiem nikomu nárok na sociálné cítenie k rakuským rodinám, ale kto berie ohľad na opatrovateľky živnostníčky. Nikto. Peňažný príspevok od štátu / 500 Eur, veľká pomoc pre rakúske rodiny, by mali pokryť v plnej miere odvody opatrovateľky. 150 Eur nestačí. Kto podal daňové priznanie od prvého roku podnikania vie, o čom hovorím. Potom dochádza k nedoplatkom, čo cáluje opatrovateľka z vlastného vrecka. Kto na to zatiaľ neprišiel, čoskoro na to príde. Zrušila som živnosť a zostali mi len dlhy a dopisovanie z rakúskymi úradmi. A nakoniec mi ručíme za všetko, sme predsa živnostníčky a neručí žiadna agentúra. A výška penzie, škoda sa zmieňovať. Pevné nervy a Veľa šťastia. Anita.

Prečo to vravíš? Máš s nimi zlé skusenosti? Ja som sa tam prihlásila, a tá pani bola veľmi milá so mnou. Pred dvoma týždnami som tam zavolala, a sľubila mi, že sa mi o pár dni ozve. Ale zatiaľ nič. Preto som sa spýtala, že aké máte vy skusenosti s nimi?

Janka je to pravda poslala ti ten vzor faktúry?
Lebo takých tu už bolo (poslala som ti a dotyčná nič nedostala).

Pre Danku: Dobrý deň! Keď som napísala, že som to preposlala, tak som to naozaj preposlala. Neviem, prečo ma podozrievate, veď ma ani nepoznáte! Príjemný deň prajem a menej podozrievavosti!

Pre Danku- doplnenie: preposielala som to o 11, 58 hod a o 12, 27 hod. mi Janka odpovedala, takže môžeš byť kľudná, už to má. Príjemný deň!

V poriadku verím Ti, len Janka mohla napísať aspoň riadok mám to, ďakujem, alebo hocičo. Keď nebola od Janky odozva budí to dojem ako som napísala predtým. Je to o kultúre slušnosti. Keď odpovedala iba Tebe, zabudla že vďačí tejto diskusii a tu nie si len ty a Janka.

Viete nieco poradit? Babke sa zcervenala pata a ide to do modra, ona nechodi, maximalne tak 2-3 kroky alebo len postavit a pritom na pate ma kazdy den taku penu Allevyn - NOn - Adhesive. Uz treti den ma pata len vo vzduchu a neustupuje to, natierala som jej to a nic, ziadne zlepsenie, skor naopak. A tiez na kostrci ma cervene flaky, nechce sa polohovat, naobliekana ako v zime, velmi tvrdohlava, tak neviem, co vymysliet, aby sa to nezhorsovalo. Nejake naplaste co by pomohli. Zavolam v pondelok doktora, len ma mrzi ta takto to ma a umyvam ju pravidelne, drzim v cistych veciach, ale v noci spava len na chrbate a nechce pocut, ze na bok. Co stoja dekubitne matrace, predpisuje aj doktor, pripadne nejake podlozky a pod. Dik

Skus bepanthen salbe, je vyborna, natri hrubu vrstvu a na patu jej urob z obvazu taky sulok, olemuj to miesto aby si to trosku nadvihla alebo aspon pod lytka na noc vankus a zadok budes musiet tiez nejako odlahcit, aspon vankusmi popdkladat, a dekubitny matrac neviem, ci nieco hradi kranken kasse alebo v hotovosti, dohodni sa s rodinou. Ja som mala tiez tieto paty a tiez som to takto riesila, tato mast je super, skus. Drzim palce a vela stastia.

Anita, prosím ťa, mohla by si mi bližšie vysvetliť, ako môžu opatrovateľke vzniknúť nedoplatky a dlhy? Lebo ja sa možno naivne domnievam, že platím každomesačne odvody, tak by k nejakým veľkým rozdielom dochádzať nemalo. Dík za odpoveď :slight_smile:

Moja rodina kupovala antidek. posteľ minulý mesiac. Kupovali z vlastného, lebo zdravotníctvo momentálne na to neprispieva. Je možný aj prenájom, ale veľmi nevýhodný. Posteľ stála okolo 2800 €. Na decubity sú dobré náplaste také akoby gumenné (značku neviem), odstriháva sa z ních po kúskoch. Výhodou je, že sú odolné voči vode, takže nemusíš hned po kúpaní meniť.

Dobry den chcela by som sa opytat, ako je s detskymi pridavkami v nemecku, tiez sa tak oplatia ako v rakusku. Vie niekto poradit, vziat ponuku do nemecka alebo pockat na nejaku do rakuska.

Ahoj v Nemecku pracujes na slovensku zivnost, takze poberas pridavky zo Slovenska. Myslim, ze sa ti urcite oplati pockat na miesto v Rakusku.

Áno faktúru som dostala a veľmi sa ospravedlňujem, že som to nenapísala aj na toto fórum, ale nebola som tu, lebo som nestíhala. Dostala som sa sem až teraz. Ďakujem Eme a aj Danke za ochotu a mrzí ma, že som spôsobila malý zmätok.

Ahojte kolegyne. Môžem poprosiť niektoru, ktorá si ako živnostníčka priplácate k zdravotnému poisteniu, nejaké info? Ako sa to povie nemecky? Koľko mesačne sa platí? Prevodom cez účet - šekom? A či je vhodné sa pripoistiť, pokiaľ budem PN dostanem aj skutočne nejaké peniaze od poistovne? Nie sú s tým problémy? Vopred dakujem.

Pracovala som pre nich rok. Bola som spokojná, ale málo platili.

Prosim Vás napíšte mi, odkiaľ máte tú informáciu, že živnosť treba preložiť do 3 týždňov po prechode na iné miesto? Ja pracujem v Rakúsku už druhý rok a som asi na piatom mieste a nikto ma na to doteraz neupozornil. Ďakujem.

Dobry den, rada by som Vas poprosila preposlat vzor faktury na e-mail: livjar@azet.sk
Za Vasu ochotu Vam vopred velmi pekne dakujem.
S pozdravom Livia

Potrebovala by som poradit, v minulom roku som pracovala v inom meste ako teraz, ale nie som odhlasena z pobytu, musim tam ist osobne alebo ako by som si to mala vybavit dakujem

Ahoj. Tak ja som sa teraz tiez prihlasovala na novu adresu, a hned pri prihlasovani ma odhlasili z predoslej adresy. Takze dostala som potvrdenie o prihlaseni, a hned aj potvrdenie o odhlaseni z predoslej adresy. Pekny den prajem.

Lívia, už som vám to preposlala, príjemný deň! :slight_smile: