Opatrovateľky v Rakúsku

Po ukončení zmluvy s agentúrou sa z rodiny musí odísť, pokial sa opatrovteľka nedohodla s rodinou, že tiež odstúpia od zmluvy.

Pekný deň prajem, ja osobne navštevujem radšej lekárov v Rakúsku, v meste v ktorom pracujem, mám tu svojho obvodného lekára, ktorý mi vo všetkom vychádza v ústrety, ak potrebujem nejaké odborné vyšetrenie do niekolkých dní je vybavené. Odporúčam každej opatrovateľke, aby využila možnosť návštevy lekára, ak je to potrebné, nakoľko máme nato nárok. Chcela by som podotknnúť, že úroveň poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti a celkového prítupu, aj k obyčajnému človeku, je na vysokej úrovni.

Petra tu som čítala, že na 18 mesiacov.

Ak sa dohodneš s rodinou, tiež musí odstúpiť od zmluvy. Ušetrí rodina a tebe môžu trochu pridať.

Tiež som tu čítala že je potom väčší poplatok / asi členský / do WKO keď je viacej miest podnikania. Ale neviem či s tým už majú baby skúsenosť.

Poštou, písomne sa tiež dá odhlásiť z prechodného pobytu, stačí pár slov adresu máš na prechodnom pobyte.

A ak ti na to pridu a ma to podchytene agentura v zmluve, co vacsinou kazda ma, dostanes jednoducho pokutu a tu ak nezaplatis, mas predvolanie na sud v schranke. Kamaratka sa o daco podobne pokusila, bola cez Volkshilfe a bola vobec rada ze mohla odist, lebo porusila podmienky, ktore v zmluve podpisala. Takze si to najskor dobre pozri, pokym zacnes nieco robit, aby si sa nenamocila este do vecsich problemov.

Každá zmluva sa dá vypovedať. Ide o to, správne formulovať dôvod. Nikto sa predsa nemôže nasilu dožadovať, aby rodina využívala len jeho služby. A spôsob vypovedania sa musí, tak ako som napísala, prispôsobiť zmluve. Časovo aj dôvodmi.

Tak uroven je ozaj tu v rak. perfektna, neda sa porovnat s nasou, ale potom tie doplatky, z kazdeho ukonu 20% nie je tiez malo, bola som parkrat, a raz 30, raz 25 eur, to je tiez dost, a tobolo len EKG, odber krvi a predpis liekov…

Už ste niektorá mali takú skúsenosť?

A aká je tá výška živ. min. na Slovensku? Nezdá sa mi, že je to mesačne nižšie, ako rod. príd. v AT. Tak to by asi riadne preplatili. Doplácať vyše 100eur differenzahlung mesač. na 1 dieťa je asi menej, ako živ. min. u nás. Skôr to bude tak, že koľko máš na Sk, toľko dostaneš v AT. Budú veľmi veľké zmeny, ale nikto nechce do toho rýpať, lebo idú tie ich regionálne voľby a nikto si nechce poštvať proti sebe voličov. No zmeny budú a riadne. V AT ide veľké šetrenie.

Životné minimum pre dieťa do 18 rokov je 84, 61 a nad 18 rokov 129, 31 Eur. Platí pre rok 2010. Od toho by sa odpočítala suma prídavkov, vyplatených na Slovensku a doplácal by sa rozdiel.

Ešte neuplynul ani 1. polrok roku 2010 a vy sa už zaujímate, čo bude od 1. 1. 2011. Neviete, či sa toho dožijete a už sa staráte, koľko rodinných prídavkov dostanete! Napíšte rovno do rakúskeho parlamentu, oni to vedia určite presne. Niektoré neovládate základné predpisy rodnej krajiny, tak si ich naštudujte!

Vies, matky pracujuce v Rakusku chcu byt informovane do buducna. A myslim, ze to ta diskusia je tu nato, aby sa vymienali informacie, a nie na to, aby tu niekto pozeral na to, coho sa dozije.

Neviem, ktoré predpisy máš na mysli, nemenovala si. Uveď o ktoré sa jedná.

Životné minimum na Slovensku / viď nižšie /.

Ďakujem za odpoveď vieš ja prídavky v AT neberiem, len u nás, tak sa veľmi o to nezaujímam ani o to živ. min. Viem len, že sa budú diať zmeny, lebo noviny a telku pozerám. No bude to menej, ale až tak veľmi neušetria myslím, že rátajú s väčšími úsporami. No pre naše ženy by bola aj toto celkom dobré prilepšenie a najmä pre tie, čo zarábajú 45-50eur na deň v hrubom a je takých dosť. Ešte raz dík.

Pre Janču. Jednoduchšie je, ak zmluvu zruší rodina. (napr. že nie sú spokojní s jej službami). Na to agentúra nemôže nič povedať, s Rakúšakmi sa vadiť nebudú. A určite neprídu ani neskôr kontrolovať do rodiny, kto u nich robí.

Skúsenosti nemám, ale poplatky majú vysoké. Ak ti vybavia živnosť, zaplatíš za to 79 eur. Plus ďalšie poplatky, tak ti vyjde na deň 47, 8 eur v prvom roku zamestnania.

Dobrý deň, dostala som sa do Linzu, na ulicu Simonystrasse 45. Nieje náhodou niektorá z Vás v blízkosti tejto ulice? Ak ano, prosím napšte mi na mail striga101084@azet.sk. Sama sa tam dosť nudím, keď mám voľno. Ďakujem.