Opatrovateľky v Rakúsku

Vedela by si mi prosim poradit, ako to je ak mam zivnost pozastavenu? Ako dlho to moze byt? A pri nastupe do novej rodiny ako treba postupovat? Diky moc.

Je pokuta - ja som platila 3, 68 e.

Dekubitus - prevencia: počas dňa polohovanie á 2h. ,v noci á 4h. -antidekubitárny madrac / zapožičiava aj Caritas v AT, - antidekubitárne papuče / dajú sa zakúpiť v zdrav. potrebách v AT, univer. č. / Pokiaľ sa dekubitus už vytvoril, treba problém konzultovať s dom. lekárom! Držím palce! Veľa šťastia.

Potrebné si je so sebou vziať živnosť a ecard. Veľa štastia.

Pozastavenie / Obnovenie živnosti - Ruhend / Wiederbetriebmeldung des Gewerbes

Živnosť je možné pozastaviť na pobočke príslušnej hospodárskej komory. Zákonná lehota na pozastavenie živnosti je 3 týždne po ukončení živnostenskej činnosti. Vo výnimočných prípadoch je možné pozastavenie živnosti až 18 mesiacov dozadu a to za predpokladu, že neboli poistencovi za celé obdobie poskytnuté žiadné dávky zo zdravotného poistenia t. z. že nebol ošetrovaný v žiadnom zdravotníckom zariadení tak v Rakúsku ako aj na Slovensku (Na Slovensku v tom prípade, ak už bol poistencovi na vlastnú žiadosť vystavený formulár E106 z SVA a predložil tento formulár v zdravotnej poisťovni na Slovensku). Využiť to môžu samozrejme opatrovateľky, ktoré si nepozastavil živnosť, nemali žiadny príjem a vznikol im dlh v sociálnej poisťovni.

Po pozastavení živnosti je pozastavené aj povinné soc. poistenie a podnikateľ nie je chránení ani zdravotným poistením t. z. že všetky úkony s ošetrením si musí hradiť sám tak v Rakúsku ako aj na Slovensku. V tomto prípade odporúčam, obnoviť si dobrovoľné zdravotné poistenie na Slovensku.

Obnovenie živnosti prebieha samozrejme tiež na hospodárskej komore. Živnosť sa musí obnoviť ihneď po začatí podnikateľskej činnosti.

Pozastavenie ako aj obnovenie živnosti nie je spoplatnené. O pozastavení a obnovení živnosti úrad hospodárskej komory upovedomuje SVA. Nie je potrebné to osobitne oznamovať. Existuje k tomu aj formular, ktorý sa dá stiahnúť z internetu.

Ahoj, cez ktorú agentúru si šla, dáš mi info?

Ahojte,
pracujem v Hainburgu, mám mobilný internet YESS.
Posledné mesiace, hlavne večer takmer nemám signál, stále vypadáva. Stáva sa to aj Vám?

Rozmýšľam o výmene za iného operátora, ale neviem, ktorý ma dobrý signál v tejto oblasti.
Ide mi o to, aby bol spoľahlivý, nevypadával a dal sa jednoducho dobiť ako Yess ( v trafike, či v Hofferi)

Viete mi niekto prosím poradiť, aké skúsenosti máte vy?
Ďakujem

Ako dlho si nemala vyplatene SVA?

Neviem síce aké skúsenosti majú iní, no ja mám internet cez A1 na paušál a v poslednej dobe sa mi taktiež stáva, že z ničoho nič mi vypadne. Takže chyba bude asi kdesi celkom inde a nie v YESS.

Dobry den, prosim vas o radu, dostala som zo SVA formular a tam je v kolonke otazka, ci mam prijem aj doma, cize okrem Rakuska. Treba im to uviest ak pracujem len 2-4 x za 2 tyzdne, ked som doma? Je to predsa smiesna suma, dakujem a este jedna otazka, SVA treba poziadat o formular E106?

Prosím Vás o radu. Dnes som zaslala Na WKO žiadosť o prerušenie živnosti. Čo ďalej? Treba k tomu nejaký formulár a ak áno, kde ho nájdem? Ďakujem

Prosím o radu, či sa dá pripojiť na internet v Rakúsku cez kábel / domáci majú 2 počítače s neobmedzeným internetom /? Má s tým niektorá skúsenosti? Ďakujem za ochotu.

Keď to rodina dovolí, prečo nie, kamarátka sa tak pripojuje, ale rodina s tým súhasila.

Zrušenie živnosti

Zrušenie živnosti sa vykonáva na príslušnom živnostenskom úrade - Gewerbeamt (Magistrat / Bezirkhauptmanschaft). Ukončenie živnosti nadobúda účinnosť dňom doručenia žiadosti na živnostenský úrad a je neodvolateľné. Ukončením živnosti končí aj povinné sociálne poistenie a to ku koncu mesiaca, v ktorom bola živnosť zrušná (v prípade, že nie je súbežne vykonávaná iná zárobková činnosť v závislom pomere).

Ukončenie živnosti je potrebné oznámiť finančnému úradu. Najlepšie je to urobiť prostredníctvom formuláru Verf25. Je veľa možností odkiaľ si ho stiahneš.

Napíš mail, pošlem Ti to tlačivo. Verf25.

Ďakujem za radu, súhlasili s tým, len si asi ešte neuvedomili, že to nebude také jednoduché s realizáciou - oni bývajú na poschodí, ja s babkou na prízemí.

Rozhodujúce je, ako na Slovensku pracuješ. Ak zamestnávateľ platí za teba nejaké odvody - aj keď minimálne, si vedená ako poistenec na Slovensku a mala by si v Rakúsku fungovať ako poistenec na základe E 101. Nerozhoduje výška zárobku na Slovensku ale forma jeho získavania. Ohľadom E 106 si naklikaj aj na tejto téme - Hľadať v diskusii.

To by nevadilo, keď majú aj bezdrátové pripojenie. Aj ja mám doma tak dole je pevný int. a mam k tomu aj bezdrátove a tak sa vieme v celom dome pripojiť.

Kým som naháňala prácu, mailovala som im, volala, ale nedovolala som sa im a na maily mi neodpovedali. Tak neviem… Ak budeš mať viac šťastia ako ja, daj vedieť. Sama som zvedavá.

Všetko záleží na tom ako sú domáci pripojení, či majú ako výstup sieťový kábel alebo taký tenký telefónny. Ak je to klasický sieťový kábel, tak stačí kúpiť ešte jeden tak, aby dosiahol k Vášmu počítaču a nejaký router alebo swich, v tomto prípade stačí najlacnejšie amatérske zariadenie zakúpené v hociakej lepšiej predajni s elektronikou, kde určite poradia ako to spraviť, ale na vašom mieste by som si to dal niekomu spraviť, lebo samostatne sa s tým neoplatí babrať, ak do toho moc nevidíte, lacnejší a elegantnejší spôsob môže byť aj zakúpenie WiFi routera a šíriť internet vzduchom, alebo ak to musí ísť cez kábel. Otázne je, či Rakúsky poskytovateľ internetových služieb povoluje na jednu prípojku viecero počítačov, na Slovensku je to bežne povolené, ale tam to nemusí byť, tak si overte v zmluve, či neriskujete pokutu.