Ďakujem veľmi pekne za vyčerpavajúcu odpoveď, bojím sa ešte viac, nevadí aj tak pôjdem, vyskušam, ak nič z toho nebude, mám skúsenosť a pokračujem v učení ďalej a ešte intenzivnejšie, ešte raz Emilia vďaka za informacie.
Ivka, je to individuálne, ja som mala povedať svoj životopis, prečo chcem robiť prácu OP, opísať celý deň, čo budem robiť, komunikácia s lekárom, telefonát na pohotovosť, slovíčka z oblasti anatómie, choroby, kuchyňa, potraviny a zariadenia bytu. Veľa zdaru a šťastia.
Ja si tiež myslím, že je to individuálne. Ja som robila pohovor len cez telefón. Najprv som hovorila o sebe, potom mi kládli otázky z oblasti opatrovania (kuchyňa, varenie, umývanie, nakupovanie a pod. ). Ja tiež som priemerná, bála som sa, ale keď to nevýjde na prvý krát, vyskúšaj inde. Tam to môže stačiť. Je to moja vlastná skúsenosť. Veľa šťastia. Jana
Ak nemusis ZL si nerob, dva mesiace v roku tak mozno robit bez postihu.
Za prvu zivnost neplatis. Okr. ineho treba mat aj kurz opatrovatelky. Niekde chcu aj sobasny list. Je to podla lokality. Za preklad sa plati niekedy aj 20e za stranu.
Nevesajme hlavu. Sloveske opatr. maju dobre meno a su ziadane. Rumuske tzv. opatrov. zvyknu “vybielit” byt. Vraj bolo zopar pripadov.
Všetkým Vám ďakujem, že ste si dali tú námahu a napísali čo a ako na tých pohovoroch, ešte raz vďaka, aj ja Vám želám len všetko dobré.
Máte niekto skúsenosti s agentúrou hilfswerk, neviete či sa tam platia nejaké poplatky? Ak máte nejake skúsenosti s touto agentúrou poraďte. Veľmi pekne ďakujem.
Ahojte,
nenašiel by sa niekto, kto by mi poslal vzor zmluvy medzi OP a rodinou? Môže byť v slovenčine. Doteraz som robila vždy cez agentúru, takže nemám ani páru, ako by tá dohoda mala vyzerať.
Ďakujem
mail: ssaska2@gamil.com
Ahoj, môžem sa opýtať, že skúšky kde sa robia? To ako rod. prísl. robia s nami pohovor? Čo je základ vedieť? Poznám ľudí, ktorí vôbec nevedeli a dodnes tam robia, teraz už naozaj neviem, čo nás čaká. Díky.
Caute baby, vie mi niektora poradit, ma niekto v Rakusku skusenosti s pracou v domove dochodcov, moze sa tam dostat opatrovatelka z dobrou nemcinou a 5-rocnou praxou, robi tam niekto z vas a este poprosim, ak ma niekto kontakty priamo na rakuske agentury, dakujem.
Ahojte. Chcem sa opýtať, keď mi vystavia v Rakúsku živnosť a požiadam o formulár E106, ako dlho sa spravidla na tento formulár čaká? Pretože ako náhle mi vystavia živnostenský list v Rakúsku, mám ho vraj zaniesť spolu s potvrdením o poistení v Rakúsku do slovenskej poisťovne, kde som bola poistená a oni ma odhlásia. A keď budem mať vystavený formulár E 106 s tým potom pôjdem do pisťovne, aby mi vystavili európsky preukaz poistenca. Lenže v Rakúsku nebudem stále, kedže budem aj na Slovensku na základe čoho ma ošetria na SK, keď ešte nebudem mať E 106. Čítala som na internete, že niekto naň čakal aj 4-6 mesiacov. A čo v prípade, keď budem na SK a budem potrebovať lekársku pomoc. Akým spôsobom získam nárok na ňu, keď budem čakať na formulár E106. Prosím o skorú odpoveď. Ďakujem.
Dobry den! Pozdravujem pracujuce zienky v At. Chcela by som sa opytat, ci by mi niekto nevedel poradit, ako mam postupovat v pripade praceneschopnosti. Dodatocne poistenie mam. Formulare na PN-ku mam tiez. Viete mi postup podrobne opisat, ak by som na Sk bola vypisana? Dakujem s pozdravom Monika.
Zdravim, pani Fabianova je nespolahliva osoba. Vy jej musite stale vyvolavat, ona vam v zivote nezavola, volat musite stale len na rak. t. cislo. Telefon zdviha jej sestra, ktora vobec neni v obraze a je uplne mimo. Osobne som bola vo Wiedni pozret sa na ich kancelariu, ale kncel vobec nemaju, kvazi, firmu prevadzkuju z bytu, kde aj byvaju. V zivote ich nenajdete, nakolko nemaju ani len vizitku / menovku / na dverach. Radim vam dievcata, aby ste na nich vykaslali, robotu vam nenajdu a ked aj, tak pre vyplatu musite chodit k nim do firmy. / na byt /. Uz dlho pracujem v At / ale cez AT agenturu / a vsade platili mne osobne / na ucet / a nie agenture. Pani Fabianova totiz okrem poplatkov, co si zhrabne, bere kazdy den z vasho platu 5 eur, tak si to posudte sami, aka je pani Fabianova z Levic! Majte sa pekne, Linduska.
Dávky sa vyplácajú od štvrtého dňa pracovnej neschopnosti a maximálne po dobu 26 týždňov. Pracovná neschopnosť musí byť nahlásená do 7 dní po vzniku pracovnej neschopnosti príslušnej soc. poisťovni. Po prekročení lehoty, budú dávky vyplácané až od nahlásenia pracovnej neschopnosti a nie od začiatku prac. neschopnosti (od 4 dňa). Pracovná neschopnosť musí byť dokladovaná lekárskou správou.
Pri pretrvávajúcej prac. neschopnosti musí byť poisťovni predložená lekárska správa každých 14 Dní. Po pobyte v nemocnici alebo REHA príp. doliečovacom zariadení a pri pretrvávajúcej prac. neschopnosti musí byť dokladovaná lekárska správa každých 7 dní.
SVA je potrebné predložiť potvrdenie o chorobe - KRANKENMELDUNG, ktoré bolo potvrdené slovenským lekárom a to do 7 dní, ako už bolo spomenuté. Potvrdenie - Krankenmeldung je potrebné predložiť v nemčine.
Potvrdenie je možné doručiť do SVA osobne, faxom, poštou alebo je ho možné doručiť prostredníctvom vašej zdravotnej poisťovne na Slovensku. V každom prípade treba dbať o to, a to hlavne pri ceste poštou, aby bola dodržaná 7 dňová lehota. Ak nebude 7-dňová lehota dodržaná, SVA prizná dávky až odo dňa príchodu oznámenia o chorobe.
Ahojte, robí niekto cez agentúru Aténa? Majú v poslednom čase akosi veľa ponúk. Postarajú sa o opatrovateľky, tak ako sa vychvaľujú?
Ahojte. To by zaujimalo aj mna. Ako dlho sa caka na tento formular. S pozdravom Zuzana.
Ahoj, aj ja som si všimla, že píšu všade, že majú ponuky, ale už viac ako pol roka mi od nich chodia e-maily, takzvané ponuky, no ani jedna na opatrovateľku. Len zdravotné sestry. Tak neviem. A akí sú, to neviem, nepracovala som cez nich.
Na internete som sa ešte dočítala, že niektoré opatrovateľky mali tento formulár do 2 týždňov, iné zas do 6 mesiacov a dokonca niektoré oň požiadali -3 krát a stále im neprišiel. Od čoho to závisí tá doba. Prosím kto viete poraďte nám, väčšina opatrovateľiek žiada o tento formulár, kto má s tým skúsenosť?
Pekny den. Ja som si natukala ALTERSHEIM WIEN no a potom tam sa ukaze SOZIALINFO WIEN Hilfe von A bis Z. Tam si uz precitas co potrebujes je toho vela. Ja som si tam tukla, aby to bolo po slovensky. Da sa tam najst vsetko. Je to “ZARIADENIE KTORE POSLANIM JE PODPORA A SPROSTR. PRACE AJ BEZ ZL.” Dufam, ze som pomohla, ja som sa tiez na toto pytala, ale nik mi zial neporadil, tak som skusala na nete. A nasla som. Rada pomozem, ked mozem. Pekny den.