Ahojček,
ja som bola za nich na dva turnusy a mzdu mi vyplatila rodina pri odchode. Cestovne mi vyplatili pri prichode. Od ag. som dostala Rechnungy - jeden na cestovne a druhy na mzdu. Bola tam kolonka, ci chcem poslat mzdu na ucet, ale ja som volila vyplatu do ruky.
Ahojte, ma niektora z Vas skusenosti s pracou v Nemecku? Viem, ze musim mat slov. zivnost a ze sa chodi na mesacne turnusy, nie na 2 tyzdne, viem, ze robit treba vsade, len ci niekto moze porovnat, ked robil aj A aj v D, dakujem.
V Nemecku treba mať aj pracovné povolenie ináč pracuješ na čierno a dostaneš od ZOLLAMT pokutu. Ja som už dostala takúto pokutu a musela som ju zaplatiť. Slov. živnostenský list a slov. agentúra nič nepomožu. Agentúra vyberá iba poplatky za adresu nem. rodiny.
Erika dakujem za radu, agentura mi slubila, ze vybavi vsetko, mam si len otvorit slov. zivnost, tak sa ich hned opytam na to nem. prac. povolenie, ak chces a mozes napis ci ti opat. v Nemecku vyhovovalo, chodielvala si na mesiac alebo aj dlhsie?
Ahoj, neviem, či ti pomôžem, toto som si skopírovala pred časom z novín:
Werdende Mutter durfen ab der achten Woche vor dem voraussichtlichen Geburtstermin nicht mehr beschaeftigt werden. Sie befinden sich im Mutterschutz.
Das Wochengeld soll wahrend dieser Zeit eine finanziele Stutze fur die werdende Mutter sein und wird als Ersatz fur das entfallende Einkommen gezahlt.
Im folgenden Zeitraum wird es gewaehrt: 8 Wochen vor dem voraussichtlichen Geburtstermin, am Tage der Geburt, 8 Wochen nach der Geburt, bei Mehrlings-, Fruh- oder Kaiserschnittgeburten: bis 12 Wochen nach der Geburt.
Hat der Amtsarzt vor Beginn der Schutzfrist oder daruber hinaus ein Beschaftigungsverbot verhaengt, wird das Wochengeld fur diese dauer bezahlt.
K tej poslednej vete toľko, že by si mala ísť k, amtsarzt, a ten by ti mal uznať rizikové tehotenstvo. Pravdepodobne ide o posudkového lekára v Krankenkasse, ja by som sa obrátila na nich (SVA). Jana
Ahojte, vedeli by ste mi poradiť, koľko sa platí v Rakúsku za živnosť a to sociálne poistenie? Ďakujem.
V Nemecku ti treba pracovne povolenie, ak si tam dlhsie (bez prestavky) ako 3 mesiace.
Chcela by som sa informovat, priznali mi rodinne pridavky od jula 2009 boli mi vyplatene za pol rok v januari 2010 a odvtedy nic, som slobodna mamicka a neviem, ci mi pridu bez zdokladovania za tento rok 2010, ci treba zas poposielat vsetky doklady.
Chcem sa spytat, mam odpracovane januar, februar, marec 2010 po 2 - tyzdnove turnusy april som presedela doma a potom, zas 20 maja som nastupila, bude mi priznane rodinne pridavky aj za ten neodrobeny mesiac april? Dakujem.
Ahoj. Pokiaľ si platíš versicherung bez prerušenia, rodinné prídavky ti vyplatia.
Ahojcek, dakujem za odpoved, platim bez prerusenia, takze mi potom vyplatia za cely rok? A nebude treba uz im nic posielat? Diki.
Dobrý večer, Iva! Ako ste dopadli na pohovore z nemčiny? Určite ste to zvládli, keď ste si verili a pozitívne mysleli. Mám pravdu? dajte vedieť, Emília
Ahojte, prosím Vás dievčence, viete mi poradiť, či sa dá živnosť pozastaviť aj spätne? Ak áno, koľko dozadu? Zomrel mi pacient, spolieham sa, že si niečo nájdem. Ale ak nie, musím si odvody zaplatiť sama, čo nie je málo. Preto neviem, čo mám urobiť.
Emilia, vy ste zlaticko, ze ste na mna myslela, dakujem, ale pohovor sa nekonal, pre horucavy, vsetko zrusili, na buduci tyzden, uz neviem ani to co som vedela, priznavam som uplny zaciatocnik, velmi sa snazim uz sa mi aj sniva ako si opakujem slovicka, ci si verim? chvilu ano chvilu nie, viem len jedno, ze ak sa mi podari vycestovat, pocuvat stale dookola len samu nemcinu, skor sa mi to dostane pod kozu, mam take skusenosti s angl. jazykom, no vsetko je vo hviezdach, ale dakujem, dakujem, ze ste si na mna spomenula, prajem vam vsetko dobre, majte sa pekne.
Ahojte som tu nova, manzel si nevie najst pracu, rozmysla nad pracou opatrovatela, nemecky celkom vie, mohli by ste mi poradit ako a kde si je mozne urobit kurz, ako dlho to trva, sme z Dolneho Kubina a na ktore agentrury je potrebne sa obratit? Dakujem krasne.
Ahoj, opatrovateľský kurz je možné urobiť buď na Červenom kríži alebo v Akadémii vzdelávania, ktoré sa nachádzajú v každom okresnom meste. Treba sa tam najskôr informovať ako dlho trvá a hlavne koľko stojí, pretože ceny sa líšia. Čo sa týka pracovných agentúr tých je na trhu veľa a ťažko povedať, ktorá je dobrá, pretože čo jednému vyhovuje to druhému vadí a je to aj otázka šťastia, do akej rodiny sa človek dostane. Ale treba zvážiť aj to, že muži - opatrovatelia majú väčšie problémy s umietnením.
Aby si dostala rak RP musíš: si platiť SV+ každý daný mesiac - za kt. chceš RP mať odrobený!
To je v Rak. povinné dôchodkové pripoistenie - môžeš si vybrať z cca 1O poisťovní, kde sa pripoistíš, pošlú Ti Vertrag, popdíšeš, a máš pokoj, raz do roka Ti napíšu, že k dôchodku za daný rok máš od nich cca 12OE.
Ešte chcem doplniť, ak je manžel evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný, nech sa informuje tam, či nerobia rekvalifikačný kurz. Mal by to zadarmo.
Ja som 12. marca volala osobne na zivnostensky urad v Rakusku do oblasti, pod ktoru som patrila. Uradnicke som povedala, ze moj posledny pracovny den v AT bol koncom februara a na otazku, ci si mozem spatne pozastavit zivnost od 1. marca mi povedala, ze ano. Cize faxovala som jej to toho 12-teho s datumom od prveho. A do tyzdna mi doslo domov oznamenie o pozastaveni zivnosti s datumom, ktory som uviedla. Takze da sa aj spatne pozastavit. Ale najlepsie je vsetko si osobne vytelefonovat a informovat sa.