Opatrovateľky v Rakúsku

Ja som tiez mala stastie na rodinu, kde mi tolerovali slabsiu nemcinu - viac som rozumela ako rozpravala. Ta rodina bola dokonca ochotna vysvetlovat mi aj gramatiku, za co som im nesmierne vdacna. Ale bolo to uz pred 2 rokmi a od vtedy som pokrocila. V skole som sa ucila nemcinu 8 rokov, dokonca som z nej aj maturovala. Avsak do AT som prisla az 12 rokov po ukonceni skoly a nemcinu som sa musela zacat ucit od znova, kedze som skoro vsetko zabudla.
Tym som chcela povedat, ze naozaj je to o stasti, na aku rodinu natrafi opatrovatelka. Ak sa opatrovatelka so slabou alebo ziadnou nemcinou stara o pacienta, ktory v dome byva sam, je to urcite tazke, ak nie zivot ohrozujuce. Lahsie je to vtedy, ked v dome byvaju aj nejaky pribuzni pacienta, a samozrejme su ochotni tolerovat nedostatky nemciny. Ale ak vidia snahu, ze sa opatrovatelka snazi ucit ich jazyk, je to len vyhodou. A mimochodom, doma alebo na akomkolvek rychlokurze nemciny, som sa nikdy neucila komunikovat v tomto jazyku tak, ako ked som bola nutena hovorit priamo s rakusanmi v ich jazyku.
Preto vsetkym opatrovatelkam, ktore maju problemy komunikovat v nemcine, drzim palce, lebo viem, ze zaciatky su tazke. Ale silou vole a velkou snahou je mozne dosiahnut pekne vysledky.

Ahoj, danove podavam vzdy odkedy mam zivnost, robi mi ho rakusan, takze vse ok, a zivnost mam od jula 2007.

Adrika, to je uzasne, dakujem a este raz dakujem za vsetky zeny, ktorych sa to tyka, myslim jazykova bariera. Povedala si to naozaj velmi zrozumitelne, citlivo, vlastne dakujem aj vsetkym tym ostatnym opatrovatelkam, ktore nas zacinajuce opatrovatelky, svojimi radami nasmeruju spravnym smerom, taketo rady su neocenitelne, vazime si to.

Ahoj Ani, si si istá, že máš živnosť od roku 2007? Veď legalizácia opatrovateliek je od 1.1.2008. Keďže podávaš daňové každý rok, to si mala teraz prvýkrát nedoplatok do SVA?

Ahojte baby, robite niektore cez Kollmanna? Lebo dava si podmienky, co sa tyka cesty a ked niekto potrebuje zmenit piatky na utorky, tak povie, ze sa to neda, ze ma plny stav v autach. Mate podobne skusenosti? Potrebujem ist do skoly a nechce mi dovolit chodit utorky, povedal, ze bud skola alebo praca v Rakusku. Toto je vydieranie, agentura nemoze takto jednat s nami. A nemam inu rodinu, takze odist nemozem od neho.

Uz aj mna toto hneva, ja sice chodim vlakom, ale tiez som cez agenturu, pomaly zistujem, ze som zivnostnik, ale vsetko mi urcuje niekto iny. Je to na nervy, nic nemozme!

Ano, som si ista, 7.7.2007 je datum zalozenia zivnosti, bola som u rodiny, ktora to tak chcela, skor este ako to bolo povinne. A ten nedoplatok bol teraz prvy krat, ale pocula som uz davnejsie o tom, ze po troch rokoch zivnosti sa odvody zdvihaju.

Tak to je fakt drzosť. Riadne vydieranie. Máte to v zmluve, že musíš chodiť ich autom? Mal by sa na to pozrieť právnik!

Takže ty máš živnosť už 3 roky, v roku 2010 si začala štvrtý rok, platila si už v tomto roku zvýšené odvody cca. 600€? Pokiaľ viem prvé 3 roky sú minimálne odvody, od 4. roku máme platiť tú spomínanú sumu 600€.

Dievčatá, prišla niekomu prihláška do Verband selbständigen Betreuer und Pfleger? Ročné členské je 60 Euro. To musíme byť naozaj všade? Vraj je to povinné. Ď.

Diky za radu. A ešte prosím Ťa na Slovensku tie tlačivá dajú v nemčine?
Ahoj

Dajú na Slovensku v slovenčine, sú to medzinárodné formuláre typu E, takže mne stačili tie, ktoré mi dala pracovníčka na úrade práce a akceptovali ich aj na Finanzamte.

Ahoj Slavka, prispevok zmizol, ako skoro vzdy. Pisala som este, ze som sa kopla a bola som stopercentne presvedcena, ze je to ten datum, takze zivnost mam od jula 2008, takze by mi mali zdvihnut odvody az od jula 2011 nie? Doteraz som platila stale 434 a tak podla navstev doktora.

Podľa mojich info, 4. rok začína v roku 2011, ale od začiatku roka. Rok 2008 bol 1. rok živnosti, to nič, že živnosť bola založená až v júli. Aj ja mám živnosť od júla 2008, ale zvýšené odvody očakávam už v 1.Q 2011. Ešte jedna otázka, ten nedoplatok do SVA je za rok 2008 aj 2009 spolu? Buď taká dobrá, pozri sa do papierov, dík.

No veru mas pravdu uz len s papierami sem sadam:) Tak pisu tam - chces to po nemecky? Wir haben die Beitragsgrundlage fur das Jahr 2008 endgultig festgestellt, die Nachbemessung fuhrte zu einer Nachbelastung in hohe von insgesamt 366, 54… a dalej, ze tato suma bude v r. 2011 podelena po castiach pripocitana k sume do SVA. Pa pa, ak mozes napis mi tvoj email, keby som niekedy nieco, poradis mi. Ahoj dobru noc. Som vo viedni, ty si kde?

Ak som dobre pochopila, tak je to doplatok len za rok 2008, ja som dostala za obidva roky spolu. Ak budeš vedieť niečo nové, alebo budeš niečo potrebovať, napíš mi na email: slavka311@centrum.sk Dobrú noc. Inak ja som od Viedne cca. 50km.

Je úžasné ako niekto vie nás začínajuce povzbudiť. Ja som sa tiež učila nemčinu 8 rokov, v roku 2004 som si urobila ešte kurz, lebo som všetko zabudla a teraz keď som ostala bez roboty a mam dve dcéry, ktoré študujú na výške potebujem sa zamestnať a hlavne zarabať, a čítam si tie príspevky, tak sa toho veľmi bojím. Po prečítaní tohto príspevku je mi akosi až lepšie na duši. Snáď sa aj ja doučím tu nemčinu a nájdem si prácu.

Ked to tu čítam, tak sa všetky vychvaľujú akú majú perfektnú nemčinu. Robím v R. asi 10 rokov, poznala som desiatky opatrovateliek, ale ani jedna nezačínala s perfektnou nemčinou. Všetky sme začínali s nejakými minimálnymi znalosťami, nabifľovanými slovíčkami a frázami. Možno 2-3 zo 100 vedeli trochu lepšie. Zdokonalovali sme sa jedine počas praxe. Tým, že sa sme učili postupne v rodinách. Akurát teraz je už trh s opatrovateľkami preplnený, takže sa zvyšujú trochu nároky aj na jazyk. Hlavne agentúry to používajú ako výhovorku, lebo nemajú dosť miest a žiadostí sú tisíce. Ktorá agentúra vás vopred informuje, že so slabými znalosťami vám prácu nenájde? Ani jedna. Najskôr povyberajú rôzne registračné poplatky a až potom sa začnú vyhovárať na slabú nemčinu. Keby nikto neplatil agentúram vopred, viac by sa snažili. Ale tým, že sa vždy nájdu záujemkyne s vidinou práce a sú ochotné platiť vopred, tak to využívajú. A najlepšie sa bohatne na neskúsených začiatočníčkach so slabšou nemčinou. lebo tie skúsené a tie, čo si už jazyk vycibrili sa na agentúry vykašlú a nájdu si prácu samé.

Ziadna agentura nemoze klast podmienky prepravy a dni striedania - predsa vy si vyberiete najvhodnejsi sposob prepravy pre vas a dni striedania po dohode so striedackou a rodinou - agentura je sprostredkovatel, nie zamestnavatel.

Ahojte ženičky. Chcela by som sa spýtať, či niektorá robíte cez agentúru Alter in Wurder? Chela by som cez túto agentúru ptacovať. Poznáte niektora túto agentúru? Vie všetko zabezpeciť tak, ako o nej hovoria? A je spoľahlivá? Ďakujem.