Ahoj dievčatá chcem sa podeliť s novou info. Kamarátkam prišli vyúčtovania z SVA podotýkam, že podali DP za minulý rok. Jednej prišlo dorovnanie za 2009 niečo cez 900 eur, druhej cez 400 eur. Len im napísali jednou vetou, že je to za rok 2009 a bude im to rozpočítané v budúcom roku do odvodov. T.j vyššie odvody. Samozrejme, že dorovnania sú rôzne podľa toho, koľko ste v minulom roku zarobili. Takže tie rady, čo tu odzneli, že nič po 3 rokoch doplácať nebudeme sú hlúposti. Veď to je aj v papieroch od SVA, že odvody 142 sú prvé 3 roky fixné, ale suma 142 eur je počas 3 rokov len predbežná a je rátaná zo zárobku okolo 350 eur/mes. No a to každá zarobí viac. Čiže dobre urobili tie, čo DP dali už len kôli tomu, že si to budú doplácať postupne. Tie čo DP nedali, lebo sa nemuselo, čo je pravda, tak po 3 rokoch živ. musia podať vyúčtovanie o zárobku a SVA im to zráta spolu a navýši odvody. Takže radšej postupne navýšenie, napr. mesač. o 5 eur viac ako o 15 eur (to je ako príklad).
Ahojte, potrebujem poradiť ako postupovať pri pozastavení živnosti, ďakujem za každé info.
Tu ide o to, ze dopredu, tak to ma Family Health v zmluve, mas zaplatit 140 € + kazdy den 1€. Ty si Rudka asi mala este inu zmluvu, bez tejto protizakonnej podmienky. Jasne, ze by sa to dalo zaplatit ako sprostredkovatelsky poplatok, ale nie dopredu a navyse maju v zmluve vyslovene napisane, aby sme s rodinou v ziadnom pripade nehovorili o mzde! Nonsens! Kto iny, ak nie my, zivnostnicky si ma s odoberatelom jeho sluzieb (klient, rodina) dohadovat mzdu? Ak si Rakusak dohodne s nejakym murarom, tiez Rakusakom (zivnostnikom) rekonstrukciu napr. kupelne, tak mu do toho, kolko za to chce euro nema kto kafrat. Ani ten, co mu to dohodi. Ten moze dostat max. proviziu za dohodenie. Je to trhova ekonomika, Marktwirtschaft, je to volna tvorba cien, ktore sa tvoria vzajomnou pisomnou dohodou medzi zainteresovanymi stranami. Sprostredkovatelska agentura (FH) si moze dovolit maximalne dat Vam mzdovy limit od… €, do… €. A v tomto Vam ponuknut rodinu. Nie fixnu mzdu. Navyse po 1 mesiaci sa moze zdravotny stav opatrovaneho rapidne zhorsit a Vy nedostanete ani cent navyse, ale roboty vam pribudne. To ma byt tiez osetrene vo Werkvertragu. Co, ak sa zhorsi stav klienta. Agenture je do toho Wurscht. FH sa sprava kratkozrako: 1. kto vie dobre nemecky / len take vo FH neskromne chcu / a chce robit opatrovatelku v AT, tak to uz roky vykonava. Ak pacient zomrie, hlada noveho klienta v okoli ktore ju medzitym spoznalo, cez rodinu opatrovaneho a cez kamosky 2. nove zienky, ktore vedia dobre NJ a zmysleli si z akehokolvek dovodu, ze idu opatrovat az teraz, u FH zaklopu prvy a posledny krat. Teda ak nechce ako agentura zaniknut v mnozstve podobnych agentur kvoli spravaniu sa k opatrovatelkam a diktovanim toho, do coho ich nic nie je. 3. budu brat zienky so slabou nemcinou s ktorymi samozrejme rodiny nebudu spokojne. Navyse preplcaju cestovne naklady pausalne vo vyske 50€, cim sa sama FH vymedzila vlastne najma pre zapadne Slovensko. Velmi zle manazovanie si zvolili vo FH, ale hadam vedia, co robia.
Ja si myslím, že toto Nachbemessung je sčítanie za návštevy u lekára pokiaľ sa rozumieme my prispievame na lekárske vyšetrenia 20%. Preto nechodiť za lekármi budete platit menej. To nie sú dane, ale ste asi chodili často za lekármi. Alles klar?
Živnosť je možné pozastaviť na pobočke príslušnej hospodárskej komory. Zákonná lehota na pozastavenie živnosti je 3 týždne po ukončení živnostenskej činnosti. Vo výnimočných prípadoch je možné pozastavenie živnosti až 18 mesiacov dozadu a to za predpokladu, že neboli poistencovi za celé obdobie poskytnuté žiadné dávky zo zdravotného poistenia t. z. že nebol ošetrovaný v žiadnom zdravotníckom zariadení tak v Rakúsku ako aj na Slovensku (Na Slovensku v tom prípade, ak už bol poistencovi na vlastnú žiadosť vystavený formulár E106 z SVA a predložil tento formulár v zdravotnej poisťovni na Slovensku). Využiť to môžu samozrejme opatrovateľky, ktoré si nepozastavil živnosť, nemali žiadny príjem a vznikol im dlh v sociálnej poisťovni.
Po pozastavení živnosti je pozastavené aj povinné soc. poistenie a podnikateľ nie je chránení ani zdravotným poistením t. z. že všetky úkony s ošetrením si musí hradiť sám tak v Rakúsku ako aj na Slovensku. V tomto prípade odporúčam, obnoviť si dobrovoľné zdravotné poistenie na Slovensku.
Obnovenie živnosti prebieha samozrejme tiež na hospodárskej komore. Živnosť sa musí obnoviť ihneď po začatí podnikateľskej činnosti.
Pozastavenie ako aj obnovenie živnosti nie je spoplatnené. O pozastavení a obnovení živnosti úrad hospodárskej komory upovedomuje SVA. Nie je potrebné to osobitne oznamovať.
Mne je všetko klar, ale práveže ide o baby, čo vidia lekára akurát na ulici a nie v ambulancii, takže tadiaľto cesta nevedie. No a nepísala som o žiadnych daniach. Zrejme nemáš ani potuchy, čo je v brožúre od SVA, inak by si vedel o čom píšem. Nemôžeš mať poistenie z 350 / mes. , keď zarobíš viac to ktorý štát je taký veľkorysí. Viem o čom píšem nemaj strach. Na to je DP, aby sa potom dopočítalo to čo treba, lebo len podaním DP sa zistí skutočný zárobok. A tak je to všade vo svete.
Ak prekrocite hranicu 11 000 eur priblizne, jasne ze sa dane platia. Plati sa aj navsteva u lekara 20%. Zvysenie poistneho rodina, ked poziada sva dostanu este priplatok, nech sa vam dari a pokoj v dusi prajem.
Pokoj aj tebe, lebo ako vidím, vôbec si nepochopil, čo píšem, ja o voze, ty o koze. To čo si ty uviedol vie každá OP. Ja som písala o veciach, čo sú nové ohľadom vecí, keď OP podala DP vo vzťahu SVA a odvodov.
Máš úplnú pravdu. Ja to zažívam na vlastnej koži už druhý rok, / som 4. roky prihlásená / poriadne doplatky na odvodoch, vlastne sa tu ani nedá zarobiť. “Komu sa nelení, tomu sa to zdaní.”, ale tentoraz do SVA.
Nechapeme sa, po niekolkých rokoch samozrejme platis vyssie odvody, daju ti to rok do predu vediet. Musis upozornit rodinu na to, da sa to vybavit, ze od statu to uhradia capito, treba o to poziadat. Samozrejme sa moze stat, ze to rodiny odmietnu, alebo si to spekulanti nechaju. S pozdravom.
Zivnost nie je mozne pozastavit v tom pripade, ak pacient bol osetrovany v zdrav. zariadeni na SK?
Chcela by som sa spýtať na tých 20%, týka sa návštevy lekára na Slovensku a aj v Rakúsku resp. len v Rakúsku? Ďakujem.
Vidím, že vieš, čo som chcela napísať. Skrátka kto podal DP bude to mat dorovnané už v budúcom roku. Kto nie, tak po3 rokoch, ale vyjde ho to mesačne drahšie, ale radšej po troche, ako naraz. Aj rodiny to budu vnímať inak, keď sa to navýši postupne, ako zrazu a kľudne sa môže stať, že odmietnu platiť viac ako tých 142, čiže ten rozdiel bude na OP a o to jej ostane menej na plate. Veru tak, kto zarobí viac a má to na papieri, tak cvaká SVA a v tom horšom prípade aj dane.
Zbytočne ti niečo vysvetľovať, nemáš ani potuchy o čom sa tu píše. V príspevku od “z” je to podané po lopate, ale ako sa vraví, kto chce kam, pomôžme mu tam. Pre “z”: napísala si to fakt dobre. Stručne, krátko a zrozumiteľne. Kto sa aspoň trošku zaujíma o tieto veci ( myslím doplatky do SVA ) , tak vie o čom je reč. Pekný večer.
Zienky, ja som tiez ponosila kopec papierov a nakoniec mi povedali, ze uz od juna do konca roka mi nevyplatia, ze to je pozastavene, nejaka novela zakona, bud uz je alebo sa prejednava a az v jan. 2011 vraj dostanem a aj to asi znizene o rozdiel vyzivneho.
Nic neni zbytocne, treba sa dohodnut s rodinou a dostanu vacsi prispevok. Neviem, kto by tu robil potom za tak malo asi len vy. Pocita sa aj osetrenie na Slovensku. Asi mate spatne skusenosti, ked ste taka jedovata s prvkami drzosti.
Kolegyne mile, mame to tu, 3 roky ako voda ubehli. Mne dosiel list zo SVA na 366 eur, s tym, ze to bude podelene na splatky po castiach v kazdom kvartali buduceho roka. Myslim, ze to neminie niktoru z nas. Danove podavam kazdy rok ako mam zivnost. Ked som vyuzila lek. osetrenie tu v At, vzdy mi to bolo douctovane v poplatkoch do SVA qartalne, takze to s tym nic nema. Mam uz teraz hlavu v smutku, pretoze nam rodina nepreplaca ani cent na odvody, a ani to nehrozi. Ahojte.
No som rada, že sa ozvala ďalšia, ktorá tento list z SVA dostala, ale za predpokladu, že podala DP. Presne o tomto som písala od začiatku, len príspevky od “kamaráta” sa míňali pochopeniu a splietal dane s 20% účasťou na zdrav. poist. pri návšteve lekára. A stále si mele svoje. A presne ako píšeš, lekárske ošetrenie sa pripočítavalo kvartálne. Pre OP nastanú ťažšie časy, ak sa rodina odmietne spoluúčasť na odvodoch, alebo ak na ne neprispieva vôbec.
Dohodnúť podmienky si musí opatrovateľka sama, sme predsa živnostníčky. Mne prišlo doplácať 320 Eur a rodina nám ich doplatí. Moja striedačka dopadla horšie, musela vracať spätne rod. prídavky 3.800 Eur. Od nového roku má platiť nová úprava vyplácania a to sa netýka len opatrovateliek, ale všetkých cudzincov pracujúcich v AT a rakúskych občanov pracujúcich mimo AT.
Tak to sa mi nevidi, vracat pridavky spatne, preco? Oni si dobre dvakrat uvazia, co komu vyplatia, a uz vobec nie dvakrat, ze by urobili chybu, su na to privelmi opatrni. Nevies kde bol problem? To predsa nemozu len tak ziadat vratit spat, a taku sumu, jednu platbu nepoviem, ale to je tusim aj cely rok. A k tym doplatkom do SVA, vcera tu bola vecer babkina neter, co nas vyplaca, a som jej o tom povedala, tak ste mali vidiet bola ako sopka vezuv, som musela rec otocit na inu temu, ani pocut o zvyseni alebo sa podielani na doplatku odvodov, proste nie je o com jednat. 57 na den mame a z toho toto ked bude, som to pocitala, jeden mesiac odvody, potom zo dve vyplaty su moje, a to mam dve baby na vyske, a dalsie dva mesiace poplatky rak. slov. agenture, takze aj tam, aj tam, co su tiez nie male sumy, takze za pol roka mam tri ciste vyplaty o com, je to? O nicom, ako u nas doma, pekny dnik, dako bolo hadam aj dako bude. Este som chcela, zacala mi tu vyhadzovat rukami, ze aj oni musia platit odvody a bla bla, a ze budem mat pekny dochodok atd. Moj usmev niekde vnutri, jasne, platia, len z ineho zarobku! A dochodok? No tak mozno tam hore, ak to takto pojde dalej, koncim po 3 rokoch tusim, ale aj tak, pekny dnik este raz.