Striedačka je z toho nešťastná a veru nebolo jej do reči, čiže neviem zatiaľ, čo bolo na príčine, ale sumu musela doniesť celú. Je rozvedená, dcéra jej skončila strednú školu. Budúci týždeň sa striedame, budem vedieť viac kde sa stala chyba. Pekný deň.
Máte niekto prosím skúsenosť s Hilfswerk alebo Rotes Kreuz Wien? Majú aj ponuky pre mužov. Pracuje niekto cez tieto ag.? Ďakujem za info.
Je to dost nepríjemné, keď to takto robia rakúske úrady, taký malý podraz. Prečo to nedávajú od začiatku až po troch rokoch. Podľa mojich prepočtov mi to vychádza zvýšenie približne 50 eur na turnus. Opatrovateľky sú vo viacerých prípadoch vystavené špekuláciam, neni ochrana ako pri prípade normálneho zamestnávania, stažovať sa dá napr. pri arbeiterkammer. Pod 55 eur v čistom by nemal ísť nikto. Kto si to nemôže dovoliť, mal by ísť do Heimu. Navrhnite riešenia, alebo napíšte ministrovi soc. vecí v Rakúsku. S pozdravom.
No kamarát, takže ti došlo o čom tu je reč. A vidím, že sa ozýva stále viac žien, čo to už dostali. A prečo je to tak? Oni to chcú akože prvé 3 roky živnost. uľahčiť tým, že nebudeš zaťažený vysokými odvodmi. Ono podraz to neni, lebo po otvorení živn. ste dostali brožúrky, kde toto všetko bolo uvedené. Preto je lepšie podať DP každý rok, nech to nie je potom také bolestivé. No čo je najdôležitejšie a to je čítať veľmi pozorne, papiere, brožúrky, ktoré obdržíte. Toto všetko tam bolo. Podanie DP tu bolo bagatelizované, lebo netreba do 11 000 eur, ale šoky prídu potom. V priemere by mali byť tie odvody okolo 240 eur/mes. No záleží od skutočného príjmu, z ktorého sa to vyrátáva. Veru tak, kde rodiny nie sú ochotné dať viac, OP veľa neostane. Aspoň 55 eur v čistom ako píše kamarát. V hrubom to môžte zabaliť po 3 rokoch.
Velmi dobre si to napisala, aj mne prislo na zaklade dp doplacat 700 euro a vobec to nesuvisi s danou. Kamarat si melie len svoje a je to o uplne o niecom inom. Takze radsej to pomaly teraz doplatit, ako vsetko za tie roky naraz.
Chcem sa opýtať, či Vám tiež prišiel list ohľadom Verbandu, právna ochrana pre opatrovateľky. Ročný poplatok je tam 60 eur. Neviete či je to povinné. Ďakujem za odpoveď.
Ja som ho dostala pred mesiacom, kolegyňa ešte nie. Je hodený v šuplíku. Chcela som to sem napísať, ale nemohla som si spomenúť, kto to poslal a nechcela som zavádzať. Úprimne ešte som sa tomu nejak nevenovala, dovolenky atď., no myslím, že je to len pokus o vytiahnutie peňazí. Aj tak si najlepšie pomôžeme medzi sebou. No prečítam a napíšem.
Ahoj, myslis ze, ma vyznam opytat sa na SVA co ako, kedze moj plat bol pri zakladani zivnosti o 10 eur na den viac ako teraz? Pomohlo by to a boli by odvody nizsie aspon par eur? V zmluve mam, ze s papierovackami pomaha rodina, rodina zas ze na to mam agenturu. Tak si to pohadzuju, len peniaze zhrabnut a nic za to. Ale uz som si zvykla a volam si, aj vybavujem, vsetko radsej sama, tak toto neviem, ci ma vyznam skusit, ale asi v pondelok sa popytam na SVA.
Ide tu o viac vecí. Dala si DP za ten rok, čo si mala vyšší plat? Dorovnali ti na jeho základe odvody? Tak isto musíš dať DP pri nižšom DP a odvody ti budú v nasledujúcom roku upravené k platu. Čiže keď bol nižší budú nižšie. Jednoduchý princíp. Pokiaľ si ešte vôbec DP nedávala, tak ho daj po 3 rokoch predpokladám, že robíš tretí rok. No daj ho za všetky roky. No a samozrejme, že ti vyrátajú priemer, čiže jeden rok mali byť vyššie, druhý nižšie, nemaj strach budeš mať zohľadnený aj silný aj slabý rok, vyjde stred. Na SVA by som sa nemotala oni potrebujú DP z toho vychádzajú. A rada na záver, spoliehaj sa najlepšie sama na seba, lebo si sama za seba zodpovedná a teba budú úrady aj na zodpovednosť brať, nie rodinu, ani AG, aj keď máš zmluvu.
Vdaka, ze reagujes, danove priznavam kazdy rok, Rakusan mi ho robi, tak je iste vsetko ako ma byt. Zatial som nikdy nic nedoplacala, len mi vyplacali danovy bonus na deti, som rozved., ale aj tak zavolam do SVA a popytam sa, lebo ak budem cakat do prveho kvartalu buduceho roka od kedy mam platit skoro o 100 eur viac, to uz bude neskoro, pripadne brnknem danovemu poradcovi, co mi robi danove, ak je to tak, ze je vyska odvodov podla platu, tak ked sa mi plat znizil, mala by som to niekde pocitit, ale viem ze to skonci tak, ze len v mojej penazenke a ak nieco vybabru s pridavkami, ze ich zrusia, koncim, to potom co tu zarobim aj doma, ked zratam poplatky do agentur, odvody, uz je to o nicom, nie ako dakedy, pekny podvecer.
Určite sleduješ, čo ženy píšu postupne im prichádzajú oznámenia z SVA o akú sumu budú mať budúci rok upravené odvody a samozrejme táto suma bude rozrátaná na jednotlivé kvartály. Vôbec sa nemusíš báť nejakého prekvapenia, lebo ťa upovedomia včas. Neviem čo ti môže povedať daň. poradca, lebo on urobí DP a iné neovplyvní. No asi budeš mať väčšiu istotu, keď to urobíš. Drž sa.
Dobrý večer, nemá niekto vzor slovenskej aj nemeckej verzie Werkvertrag-u? Ak áno, prosím, pošlite mi na mail: emiliab@centrum.sk. Na nete som našla len nem. verziu. Veľmi pekne ďakujem! Ema
143 eur mesacne sa platia odvody zo sumy neviem presne, ale daco okolo 540 eur. Kedze vacsina zarobi viac, tak po roku, co bolo nad tuto sumu sa doplaca. My dostavame od rodin 143 eur, ale oni od statu dostanu 250 eur - forderung, na jednu opatrovatelku, ak maju prihlasene dve, tak je to 550 eur mesacne. To koli tomu, lebo sa vie, ze my po tretom roku budeme mesacne odvody platit okolo tych 250 eur. Preto, aj teraz, ked pride doplatit, rodina by mala doplatit, lenze, ak opatrovatelka bola v inych rodinach, tak je to problem.
Ahojte kočky, ja mám živnosť od mája 2008 a takisto si každý rok podávam DP, už tohto roku som mala Nachbemessung 220 eur za rok 2008, za rok 2009 mám doplatiť 440 eur, ale čo je zaujímavé je to, že moja exstriedačka musí doplatiť až 956 eur, a pritom sme zarábali rovnako. Tak to teda vážne nechápem. Rodina mi nedala ani cent navyše, takže si všetko platím sama. A čo sa týka agentúry Family Health, som práve cez nich v jednej rodine, na deň mám 66 eur, som spokojná a ten poplatok mi vraveli zaplatiť až po odpracovaní prvého turnusu, teda nie vopred. Neviem, zatiaľ je to ok, na mňa pôsobia celkom seriózne. Prajem všetkým veľa šťastia a pevné nervy pri pacientoch.
Ahoj, nie je to povinne, nie je to ziaden pokus o vytiahnutie penazi od nas. Moze byt pre nas celkom prospesne, ale poplatok 60€ rocne je trocha vela. Tak sa musis rozhodnut, ci to chces. Pa.
Ahoj, ja robím cez Hilfswerk 3. rok, ale neviem, či majú aj mužských opatrovateľov, lebo necestujem s ich dopravcami ale individuálne. Čo chceš vedieť?
Zuzanka, to ze mas 66 euro (zrejme brutto, bez odvodov) na den este nic nehovori o tom, ci si primerane zaplatena. Treba povedat aj “B”, aky stupen mas. Pri c. 4 je to este primerane. Ale pre stupne 5-7 by to primerane uz cite nebolo. A to si vo Wien, kde treba pri premiestnovani aj MHD pouzivat a ta nieco stoji. Na lazoch clovek aspon usetri, nie je kam ist. No som zvedava, ako budu opatrovatelkam z Family Health vyplacat kauciu po roku 140€ + 10€. Pravne nevymozitelne, a su si toho dobre vedomi, alebo sa chcete ist kvoli takej ciastke sudit? Je to len namotavanie novych OP.
Ahojte, pracujem vo Viedni, kto mi vie poradit, pocula som, ze ako rozvedena starajuca sa o syna 6 roc. mam narok na nejaky prispevok na seba, ze vraj to je okolo 400 eur. Kde sa mam informovat v Rakusku a ake tlacivo potrebujem k tomu, aby som to vybavila. Baby co su rozvedene ze vraj to dostavaju som pocula. Dakujem pekne.
Este raz ja, tiez som vo Viedni inak, ak sa ti da zisti o tom tam kde si pocula ze to funguje viac, je tu len jeden finanzamt, teda myslim pravidla ze by mali byt pre vsetky podobne, ak su samozivitelky zeny.
Ahojte. Chcem sa spýtať ten doplatok 20% - doplacanie za návštevu lekára, týka sa všetkých opatrovateliek, resp. len opatrovateliek, ktoré mali príjem nad 11 000. Takže keby som potrebovala i nevyhnutnú lekársku pomoc musím doplácať 20%? Veľmi ma to prekvapilo, vedela som, že niektoré opatrovateľky doplácajú po 2-3 rokoch. Myslela som si, že máme nárok na bezplatnú lekársku starostlivosť na území SR.