Presne tak, ja sa s tym uz zaoberam dva roky a preto som zrusila zivnost, pokial mam robit, tak len na cierno! Rak. uradom to je jedno a agenturam tiez, myslim si, ze to tam nedopadne moc dobre.
Hovorila mi o tom sestra, ze to baby v aute vraveli a ze jedna pani to dostava skoro 1000 eur, lebo ma dve deti, len sa neopytala aky formular treba pytat na finanzamte. Ale dakujem.
Ahoj. To nema nic spolocne s hranicou prijmu do 11 000 €. Tato hranica prijmu je dolezita pre platenie dane. Ked zarobis do 11 000 €, nemusis platit dan. Za osetrenie na Slovensku neplatis! 20% za osetrenie doplacas len pri osetreni v Rakusku. A znova to nema nic spolocne s prvymi 3 rokmi podnikania. Prve 3 roky platis pre SVA poistenie v najnizsej vyske. Potom dojde k dorovnaniu, teda navyseniu poistenia SVA. Ked podas danove priznanie, tak to navysenie ti daju aj skor.
Pisete tu vela o doplatkoch na SVA. Som z toho teraz trochu zmatena, pretoze v AT som pracovala od 8/2009 do 2/2010. DP som nepodavala. Poradite mi, ci ho mam podat buduci rok za obidva roky? Co z toho potom pre mna vyplyva? Budem nieco doplacat aj napriek tomu, ze uz v AT nepracujem a urcite v tomto roku (a mozno ani v buducom) uz pracovat nebudem? Alebo tie doplatky platia len pre tie, co nadalej v AT pracuju?
Prepáč, ale ty nevieš absolútne rozlíšit úplne základné veci, úplny guláš. Ako vlastne bežne v živote funguješ? Júlia podomnou ti to aspoň v hrubých rysoch vysvetlila základné veci. Smutné.
Ako ja viem, tak tie doplatky sa tykaju iba tych, co pracuju dalej. Citala som, ze ak niekto zrusi zivnost do 3 rokov, tak nemusi podavat danove ani nic doplacat.
Ahojte Baby, vie mi niektorá z Vás podať info, hlavne tie, ktoré ste išli cez rak. agentúry, čo sa vlastne pýtajú, aké otázky kladú? Ak vie niektorá pomôcť, budem veľmi vďačná. Ďakujem vopred.
Ahoj Janka. Chcem sa opýtať, či si spokojná. Ja to mám ťažšie lebo som muž. To už ani nepočítam kde som všade zareg. Ak máš email mohli by sme si popísať.
Autor: z, 27. 8. 2010,
Je na pocudovanie, kolko tie kocky dostali zaplaitit 20% selbstbehalt, ked udajne ani raz nevideli lekara! Raz rocne dostanes vypis vsetkych “Ärztliche Leistungen” z SVA, treba to skontrolovat, ak to v nejakom smere nesedi, treba to nahlasit na SVA i s menom lekara. Nezabudni, ze i za vystavenie Rcp. sa plati, ale je to samozrejme financne menej ako priama konzultacia s lekarom. A je to vyriesene. A ak to tak nie je, je to podvod, ktory je treba nahlasit na SVA (Leistungsabteilung).
Dobry vecer kolegynky, chcem sa spytat, ked chcem dostavat matersku s Rakuska a som aj pripoistena, tak musim tu chodit na poradne alebo u nas na Slovensku a aj rodit musim tu alebo na Slovensku? Vie mi niekto poradit?
Caute baby, vie mi niektora poradit - pocula som, ze zeny, ktore maju schvalene rodinne kazde 2 mesiace, ze vraj to rakusania pozastavuju a budu musiet cakat az na konec roka. Nechce sa mi tomu verit, ja mam schvalene do septenbra 2010 a dievcata v aute mi tvrdia, ze uz mi nescvalia kazde 2 mesiace, tak neviem.
A čo znamená “schvalene rodinne”?
Pata, shcvalene znamena, ze jej boli priznane, nemyslis? Ano aj mne poslali papier, ze od sept. mi pozastavuju, ale som volala na finanz. Ked doposlem znovu vsetko, co im treba zo skol, zas zacnu platit, baby studuju na vyskach, a povrdenia ktore oni ziadaju uz teraz, im mozem doposlat az koncom septembra, kedze az vtedy je skola otvorena. Tiez dostavam ako samozivitelka rodiny kazde dva mesiace. Pokial mas zivnost, platis si odvody, a oni nic nove ohladom pridavkov neschvalili, nema sa co preco menit, mozno od januara 2011 nieco, ale to este ani oni sami nevedia.
Ahojte dievčatá, zajtra nstupujem prvý krát do Gloggnitz /Richtergasse/. Funguje tam už niekto? Potešila by ma prítomnosť spriaznenej duše.
Musíte navštíviť v AT gynekológa, radami kt. sa budete riadiť. Gynekológa môžete potom navštevovať aj na SK. Rodiť môžete aj na SK.
V podstate ste si mali splniť ohlasovaciu povinnosť na SK, predpokladám však, že ste nezarobili viac, ako 11000. -€ ( to iste nie), tak v AT nie ste povinná podať DP.
Ziadnu matersku z at nedostanes.
Prosim vas, vie mi niekto poradit, ako mam postupovat, ked som tehotna? Ma niekto s tym skusenosti?
Toto fórum je predsa určené na to, aby si opatrovateľky pomohli. Tie opatrovateľky, kt. začínajú, majú v problematike určite menej jasno, ako tie, čo majú dlhoročné skúsenosti. A možno niekomu pomalšie páli - veď to sa stane niekedy každému. Keď má niekto v niečom “guľáš” je samozrejmé, že sa radšej spýta, ako “umrie hlúpy”. A je veľmi pekné, keď mu to niekto, kto o tom niečo vie vysvetlí. Tak sa už nehnevajte, pani Zitka.
Na internete existuje aj preklad, lepšie povedané - slovenská verzia.