Ďakujem vám obom za pomoc, veľmi ste mi pomohli.
Ja sa už v tom vôbec nevyznám, asi to záleží na tom ku komu sa na SVA dostaneš, a hlavne to kde. Asi vo Viedni to odmietnu častejšie. Ale nesmieme to nechat, lebože tam máme všetko platené, odtial máme aj nárok v každom prípade. Len to odmietnu lebo sa v tom nevyznáme na 100% a sme cudzinky!
Ahoj ja pracujem vo Viedni a cestovne mi plati rodina aj cestu tam aj spat.
Ahoj chcem sa opytat, ja som v Rakusku od aprila na zivnost a este som nedostala rodinne pridavky. Vsetky papiere som dorucila na Finanzamt uz v juli.
Aj ja som v oberostereich, poslala som tam v piatok dopis aj z potrvdeniami zo skoly, tak som zvedava ako to dopadne. Dakujem za radu.
Ahoj, to sa este nacakas, ale vyplatia ti aj spatne.
Ahojte. Vedel by mi niekto poradit, ci mam narok na danovy bonus, ked nie som ani rozvedena ani vdova? Po kolkych rokoch mam narok na dochodok a ako je to s marodkou? Musim si tam nieco doplacat, aby som mala narok na marodku? Ak ano, poradte mi prosim, kde sa mam obratit. Dakujem.
Ozve sa mi niektorá kolegyňa, ktora pracovala vo Wiedni, Formanekgase 27, od marca do júna 2010. Dôvod. Agentura mi poslala SMS, že v tomto priebehu boli ukradnuté nejaké veci, rodina podala na polícii oznámenie, budem kontaktovaná policiou. Po mojom prvom šoku v agentúre skonkretizovali, že topánky, kožuch. A kolega, ktorý tam stále ako jediný zotrváva, označil konkrétne meno. Ja len dúfam, že to správne, hoci aj jeho správanie je pre mňa nepochopiteľné. A kolegyni - opatrovatelke prajem, aby ten kožuch ju aspoň dobre hrial, v topánkach sa jej dobre tancovalo. No a sebe prajem, aby som sa takto nikdy neponížila a nespôsobovala vrásky druhým kolegyniam. Ďakujem a prajem pekný deň.
Však zober do ruky telefón, zavolaj do rodiny a vydiskutujte si to. Tak isto zavolaj kolegyni a opýtaj sa na to. Ani ty nemôžeš na nikiho poukázať, že ho zobral práve on. A polícia to určite nebude riešiť. Neboj.
Keby som vedela, ktorej kolegyni, pretože tam sa ich za to krátke obdobie vymenilo niekoľko, a ja som ich ani nevidela. A tak isto tam ani ja už nerobím, pretože za 6 rokov práce v Rakusku som nezažila, čo v tejto rodine, preto som okamžite odišla. Z toho dôvodu ani komunikácia s rodinou neprichádza do úvahy, pretože aj snaha zástupcu agent. stroskotala.
Ahoj, vieš čo? Možno to nikto ani nezobral, to Ťa nenapadlo? Podaktorí Rakúšania sú strašní čudáci a keď si nič nezobrala, tak čo sa bojíš? No a myslím si, že sa tá kolegyňa, čo to relatívne zobrala, sa isto neprihlási a keďže musí existovať zoznam opatrovateliek čo tam robili, tak sa neboj, máš čisté svedomie.
Coho sa bojim? Este som nevypovedala ani pred slovenskou a nie to este pred rakuskou policiou. Preto som sa chcela s mojimi ex-kolegynami porozpravat, ci vobec udajne ukradnute veci videli. ciste svedomie mam, ale tie neprijemnosti okolo by netesili ani jednu z Vas. A jazykove znalosti z nemciny mi stacia pri rozhovoroch so starymi ludmi, s lekarmi, a v beznom rozhovore. Divam sa na to realne, ale nechcem byt nemilo prekvapena, pretoze aj jedno zle prelozené slovicko niekedy znamena vela.
Dá sa vybaviť elektronicky, nie je problém, musíš email adresovať na WKO-komoru, normálne napíš žiadosť, doplň svoje rodné číslo, registračné číslo čo máš na gewerbe - teda živnosti a aj číslo, čo ti pridelil daňový úrad, a udaj aj svoje telefónné číslo. Odpíšu ti emailom, že to dostali a pošlú ti poštou originál. Oznám im svoju slovenskú adresu. Eva.
Nebudeš nikde vypovedať, rakušania by to museli postúpiť našej polícii a tá by to šetrila. A vypovedať v jazyku v ktorom všetko nerozumieš ani nemôžeš.
Daj si do vyhľadávača čo potrebuješ - tieto témy tu už boli x-krát, nájdi si tie príspevky.
Pozrela som si podmienky na www.help.gv.at a na SVA jej asi povedali pravdu - rodičia musia mať trvalý pobyt v Rakúsku, alebo povolenie k pobytu, alebo poskytnutý azyl. Stredobod záujmov života musí byť Rakúsku - to znamená, že osobné a hospodárske väzby na Rakúske musia byť užšie ako ku iným štátom. Matka musí mať Mutter-Kind-Pass, v ktorom musí byť zaznačených 5 návštev u gynekológa počas tehotenstva a 5 u detského lekára.
Je to nespravodlivé, ale ber to aj z tej druhej stránky - predstav si, že by k nám na Slovensko chodili ženy z chudobnejších štátov EÚ, pol roka by si platili odvody s pripoistením, potom sa vrátili domov, porodili a žiadali, aby sme im 30 mesiacov posielali peniaze.
Ahojte. V marci som zaslala tlačivá na rodinné prídavky. Na Slovensku mi boli rod. prídavky pozastavené, povedali mi, nakoľko môj manžel je už na dôchodku a ja pracujem na živnosť v Rakusku, budú mi vyplácané rodinné prídavky len z Rakúska. Že vraj manžel nemôže poberať rodinné prídavky, lebo je dôchodca. Ako to vlastne je? Má niekto takú skúsenosť? Poberá niekto z Rakúska celé rodinné prídavky? Nedostávam ani na Slovensku RP ani z Rakúska mi doteraz neposlali ani cent. Volala som tam, vraveli, že majú moje papiere, ale že to trvá aj rok, kým mi nejaké peniaze pošlú. Chcem sa ešte opýtať, či mám poslať dalšie tlačivá na RP, ak dcéry nastupujú na VŠ ešte teraz, alebo stačí neskôr, ak ich pošlem. Ďakujem za rady.
Ahoj, je to hlúposť, neviem odkiaľ si, ale pozastaviť prídavky, len preto, že manžel je dôchodca? Môj manžel je tiež dôchodca a prídavky na syna bral on, veď to vypláca soc. poisť. od AT strany sme dostávali dorovnanie, ktoré, majú pravdu, ak ti píšu, že raz ročne. Spravidla to príde v januári. V našom prípade sme poberali doplatok 2X, aj ked už na SK nemal náš syn nárok, lebo v AT to platí do 26. roku dieťaťa. Ak sú splnené príjmy rodiny, je tam limit, ale to by musela rod. mať príjem cez 60 000 eur ročne, ak sa mýlim s tym príjmom opravte, ale ostatne píšem podľa vlastnej skúsenosti. W.
Ahoj, trochu nechapem, v At ti vyplacali pridavky, aj ked na Sk uz nemalo dieta narok? To sa mi nechce verit, ja nosim niekolkokrat rocne potvrdenie z Sk, ze narok trva a len vtedy v At v vyplatia, mozes k tomu este par slov? Baby tiez studuju na vyskach a som s nimi sama, ale pridavky su vzdy podmienene potvrdenim z Sk, ze mi patria.
Ahoj, aj mne vyplácali ešte prídavky na syna, keďže študoval na VŠ, oni v AT vyplácajú RP o rok dlhšie ako na Sk, ale je to podmienené štúdiom na VŠ, však potvrdenia škola dáva.