Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj, neboj aj tak by ti museli dať tlmočníka, ale až tam to nedojde, naozaj, držím palce.

Ahojte. Keď poznáte nejakú opatrovateľku v Lagenzensdorfe, zavolajte mi na rakúske číslo 00436506416443, rada by som sa s niekym stretávala vo voľnom čase, voľno mám od tej dvanástej do druhej alebo pol tretej.

Som v Loggnitz, rada by som sa stretla so spriaznenou dusou. Mam volno kazdy den asi 2 hodiny od 15 hod.

Janka, prosím ťa nenapísala by si kontakt na agentúru Via Viva?

Pracuje niekto z tohto fóra vo Wiener Neustadt? Vďaka.

Jani, neboj vsetko dobre dopadne, ak bude treba mam vo viedni znamu, je tam uz vyse 20 rokov, robi aj prekladatelstvo, keby nieco s tlmocnictvom, ozvi sa

Zdravim vas, chcem sa opytat - mam ist do Rakuska opatrovat a zalozia mi zivnost, no nahodou ak by sa mi pritrafilo nieco lepsie a chcem odist z Rakuska a zrusit zivnost, mozem ju zrusit hned alebo ta zivnost musi fungovat nejake obdobie. A ci pri zivnosti davaju nejaku dotaciu ako na SK nejakych 3000 eur, ci tam to je bez dotacie a funguje to ako na SK, dakujem.

Az tak optimisticky to neber, nie je to ako na SK, ziadna dotacia, zrusit sa da aj ihned, ale budes prekvapena z odvodov a inych poplatkov napriklad do WKo, jedinou ulavou je oslobodenie od dani po dobu 3 rokov, pokial zarobis menej ako 11 000 eur, vela stastia. Rodina je povinna ta prihlasit a prispievat na odvody, ale az tak sa do toho nehrnu. Vela stastia a spokojnosti.

Rodina nie je povinná na odvody prispievať. Je to na jej rozhodnutí, či prispeje, alebo nie.

Ahojte, viete mi niektorá poradiť dobrú pracovnú agentúru pre opatrovateľky. Je ich veľa a všetky sľubujú len to najlepšie, ale či je to aj pravda.

Mas pravdu, nie je povinna.

Nie je to žiadna úľava, alebo ako uvádzaš oslobodenie od daní a už vôbec nie len po dobu troch rokov. Je to normálny nezdaniteľný základ, ktorý je pohyblivý.

Janka prosím ťa mohla by si aj mne niečo napísať o tej agentúre a aj tel. číslo? Ja zatiaľ mám robotu ale len do konca septembra. Ďakujem Lubi

Mila Janka, prosim Ta posli aj mne kontakt na tu agenturu a napis nieco o nej, ja uz cakam viac nez pol roka. Kazdy slubuje a nic. Dakujem pekne, Hela.

Ahojte, chcela by som prispieť mojou prvou skúsenosťou s opatrovaním v Rakúsku. Mám opatrovateľský kurz, nemčinu som si myslela, že viem celkom dobre, na pohovore som prešla dobre, keď som prišla do rodiny vôbec som im nerozumela, chcela som aby mi to napísali, nechceli na tretí deň som pochopila, že oni úplne ináč hovoria ako som sa to ja učila, opatrovala som babku, babke som sa páčila len dcére nie, lebo som jej dobre nerozumela, lebo strašne rýchlo rozprávala a ešte, že neviem variť rakúske jedlá, keď som chcela aby mi napísala recept, že ja to uvarím, nechcela, nakoniec mi volali z agentúry cez ktorú som tam bola, že babka je so mnou spokojná, len dcéra nie a že chce za mňa náhradu, tak som po týždni doma, teraz si pripadám ako taký dement, napíšte mi prosím vás vaše prvé skúsenosti, nech nazbieral trochu odvahy ísť do ďalšej rodiny, dík.

Mila Anka, prosim posli mi kontakt na pani Dankovu. Dakujem Ti pekne, Hela.

Ozvite sa ked robite v Lagenzensdorfe alebo niekde nablizku!

Ak sa nemýlim, tak je to tvoja povinnosť. Na internete sa da nájsť zmluva predtlačená, spolu s rodinou ju vyplníš, podpíšu obe strany. Ak dedov syn povedal, že si ju maš vypniť sama, tak tak urob, veď to je vyhodne pre Teba. Chce to viac iniciatívy z Tvojej strany

Iveta, nepripadaj si ako dement, pretože ja pred tým, ako som začala robiť tu v AT a tomu je už jedenásť rokov som robila v Nemecku dva roky a pol roka vo Švajčiarsku a myslela som si, že nemčinu v pohode zvládnem - no mýlila som sa a veľmi. Všetko zlé je na niečo dobré, možno dostaneš lepšiu rodinu, kde si ťa budú vážiť. Prajem vela šťastia.

Ahoj. Našou povinnosťou nie je variť, je to iba naša dobrá vôľa. Treba im vysvetliť, že keď nie sú spokojní s tvojím varením, tak nech si objednávajú stravu cez červený kríž alebo z reštaurácie. Našou úlohou je v prvom rade sa postarať o pacienta. Na to máme certifikát. Veľa šťastia.