Vedel by niekto povedať, aká je výška nemocenských dávok, ak si platím doplnkové zdravotné poistenie. Ďakujem.
Ahoj. Je to 10 € denne a pri nemocnicnom osetrovani 14 € denne. Ked platis pripoistenie 13,60 mesacne (nepamatem presne), ktora je urcena v prvych troch rokoch platenia poistneho. Ale musis poslat Krankenmeldung do 7 dni na prislusne SVA.
Ahoj,
plati sa poistenie vzdy za 3 mesiace. Teda este april a maj by ti mal prist k uhrade. Ale vyska 434,80 je za 3 mesiace. Tak nechapem. Ja by som na Tvojom mieste zavolala na prislusny SVA, kde patris, povedala moje VSNR a zistila si kde je chyba! Na rodinu sa nespoliehaj. Je to predovsetkym Tvoj zaujem!
Plánujem pracovať vo Viedni ako opatrovateľka. Hovorím nemecky na komunikatívnej úrovni. Prax ešte nemám. Študujem všetko o tejto téme. Vedel by mi niekto poradiť či sa dá pracovať v Rakúsku aj na slovenskú živnosť a či sa to oplatí viac? Ak mám živnosť v Rakúsku a platím odvody, mám nárok aj na dôchodok? A po koľkých rokoch platenia odovodov do soc. poisťovne? Prosím, kto vie, nech poradí. Ďakujem.
Sk vypisuje lekar?
Ak si podala danove priznanie za minuly rok, moze to byť vyrovnavka za poistenie. Versicherung sa plati pausalne a ked pride danove, tak potom pytaju s SWA doplatok.
Ahoj, prosím ťa aj ja o zaslanie vzoru pracovnej zmluvy. Čauko.
Ahoj. Na slovensku zivnost sa niekedy mohlo pracovat len kratke obdobie, teda najdlhsie do troch mesiacov. Ci to este plati, nevedeli mi kompetentne org. odpovedat. Tak ak chces v rakusku pracovat dlhsie ako 3 mesiace, musis si vybavit rakusku zivnost. Dalsia otazka, odkedy mas narok na dochodok v Rakusku. Je to najmenej po roku odvadzania do SVA. Dostanes alikvotnu cast dochodku.
Ale ked chces mat “slusnejsi” dochodok, treba aspon 15 rokov odrobit. Medzitym sa mozno zakony v Rakusku aj zmenia. Xi
Na “opatrovanie v Rakusku” daňové povinnosti, si nájdeš všetky možné formulare /Werkvertrag/.
Pozná niekto agentúru engel z Popradu? Alebo Ingell taktiež z Popradu? Viete niečo o týchto agentúrach akí sú, či ste niekto cez túto agentúru pracovali alebo pracujete. Sú spoľahliví?
Ak na Slovensku treba odpracovať 25 rokov, aby vznikol nárok na dôchodok, tak veľmi, ale veľmi pochybujem, aby v Rakúsku po roku platenia vyplácali alikvotnú čiastku dôchodku. Vieš si predstaviť to množstvo ľudí z východnej Európy, ktorí majú odpracovaný rok v Rakúsku. Je ich celá armáda, takže Rakúsko by potrebovalo ďalšiu armádu úradníkov, ktorí by toto mali na starosti. A nehovorím, koľko peňazí by na tie “ročné” dôchodky potrebovali. Uvažujte zdravým sedliackym rozumom a samé na to prídete!
Poznam len Ingell z Popradu. Ja som cez nich uz 2 roky. Su spolahlivi. Zomrela mi pacientka a do tyzdna som dostala novu rodinu. Pomahaju aj s vybavovanim danovych priznani aj inych formularov ako aj rodinnych pridavkov. O Engel som pocula zle spravy. Ale musis sa presvedcit sama.
Ak sa Ti prekryva zivnost slovenska so zivnostou rakuskou treba dat pozor, lebo v tomto pripade nedostanes detske pridavky v Rakusku, co nie je zanedbatelna ciastka. A co sa tyka dochodku, vznika narok asi tak ako pisala Julia, ale ja som sa este prihlasila na zahranicnom oddeleni v social. poistovni Slovensko a dodala som tam potrebne doklady. Tam ma eviduju ze mam v Rakusku otvorenu zivnost.
Ahojte dievčatá, má niektorá skúsenosť s agentúrou TMT Prešov? Ďakujem a prajem vám pekný deň.
A zabudla som ešte, či vie niektorá niečo o agentúre Slowcare? Ešte raz ďakujem.
Ahoj, ja mam skusenost s agenturou TMT v Presove. Robim cez nich uz pol roka a doteraz som s nimi spokojna. Tekelyovci su seriozni a ustretovi ludia, s ludskym pristupom k opatrovatelkam, rychlo ti najdu rodinu v Rakusku. Vybavia vsetky potrebne formality a plati sa u nich len jednorazovy sprostredkovaci poplatok podla slovenskych zakonov z prvej vyplaty a potom uz neplatis nic, ziadne provizie. Od druheho turnusu uz zarabas len sama na seba. Zabezpecuju aj dopravu z miesta bydliska priamo do domu pacienta a naspat. Ked mas pocas prace nejaky problem, poradia, pomozu. Skratka ja som s nimi spokojna a pritom je to uz moja 4. agentura, cez ktoru pracujem ako opatrovatelka.
Jedna z mala dobrych agentur.
Ahoj Alda a môžem vedieť o aký poplatok ide? A musíš cestovať len s nimi? Ďakujem
ďakujem, ale ešte by to chcelo neblokovaný telefon, snád to dajako prežijem bez prehľadu o spotrebe
O tých nevyplácaniach sú fámy… blokli sa prídavky pre turkov je to podobné u nich ako u našich romskych občanov veľa deti veľa peňazí… zatiaľ nič nie je oficiálne, vyplácajú sa pre teba raz ročne a to vo februári… musíš všetky formuláre E401, E402, E411, všetky výplatné pásky od rodiny, zaplatené všetky kvartály, siva… fotokopie a myslím Beih 38a… pre rozvedených štvrťročne sa vypláca… veľa zdaru… všetky máš na webe…