Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj, na Slovensku nemusis zrusit rodd. pridavky, budes ich dostavat a v Rakusku ti ich budu doplacat. Opatruje niekto vo Fohnsdorfe pri Judenburgu? Na obcasne stretka.

Pekny vecer, prosim vas pekne, vie mi niektora z vas napisat, ake papiere potrebujem na vybavenie pridavkov v Rakusku? Dakujem pekne.

Nemusis nic rusit, ale ako nahle prides u nas na urad, odkial ti posielaju pridavky, ze chces potvrdenie pre Rakusko, tak ti ich automaticky zastavia, ale len ak si rozvedena, ak si vydata, tak ich moze poberat manzel a ty si raz za rok v januari poziadas na finamzamte o doplatok. To papierovanie sa oplati. Ked zadas do papierov svoje cislo uctu aj s ibanom, tak ti pride na ucet a to celkom bez poplatkov. A pride ti aj vyrozumenie, kolko a za ktory mesiac ti vyplacaju, len si daj pozor, aby si v kazdom mesiaci mala odrobene aspon 4 dni, inak ti za dany mesiac pridavky nepatria.

Ono sa to trochu lisi podla toho, v ktorej casti pracujes a ci si vydata alebo rozvedena. Ja ako rozvedena som potrebovala 1. rodny list dietata, 2. potvrdenie o navsteve skoly, aj ked je na zakladnej. Potvrdenie, ze som rozvedena a ze mi dieta bolo zverene do opatery, za kazdy mesiac kolko som zarobila, to vsetko prefotene jeden rok som to dala aj prelozit a overit, na druhy rok som to riskla a dala som rony list a potvrdenie o skole len v Slovencine, rodny list v kopii potvrdenie zo skoly original a bolo to OK.

Este som zabudla, zo socialnej dochodkovej poistovne som potrebovala vypis, kde som a kedy naposledy na Slovensku pracovala. Lebo ak mas zivnost v Rakusku a este by si aj vo volnom case na slovensku brigadovala, tak ti pridavky nepriznaju. Zvlastne ale je to tak. Najlepsie je ist sa tam osobne opytat, ale to sa kazdemu a vsade neda, da sa aj cez TF spytat, ale to sa tiez niekedy neda. Vtedy by mohla byt napomocna agentura alebo rodina, ale ty sa na nas zvysoka. Vela stastia prajem.

Myslim, ze pokial si este nepodpisala zmluvu a nemaju tvoje papiere, napr: prefotetny obciansky, rodny list a pod, tak sa nemas coho obavat. Ale ak si uz podpisala zmluvu, tak sa snaz s nimi cez telefon spojit a dohodnut sa. Lebo pstrosia politika by ti mohla dost uskodit, (pod pojmom pstrosia politika rozumej prerusenie kontaktu bez vysvetlenia a dohodnutia sa na podmienkach a tvarit sa, ze to co nevydim nie je).

Dobrý večer opatrovateľky, chcem sa spýtať, či niektorá z Vás necestuje v pondelok z Vsl. kraja do Lustenau vlakom? Nerada by som cestovala sama. Ak áno napíšte. Dakujem.

Ahojte, bol niekto z vás na PN-ke?

Mila Marika, sprostredkovatelsky poplatok 30% z mes. prijmu, ako spravne uvadzas, sa vypocitava z hrubej mzdy opatrovatelky, nielen z toho, co dostane na ruku - teda plus cestovne, odvody, atd. No a k tomu poplatku sa este pripocitava DPH. Tak to mam uvedene na fakture od agentury.

Annka, ja som tiez rozvedena a robim tu v Braunau rok aj pol a este ich nemam vybavene, mam z toho strach, ze to nedokazem, ked tolko potrebujeme k tomu. Uz mam aj formulare k tomu a tam treba asi aj zmluvu s rodinou? Lebo ja mam zmluvu ale v slovencine a je tam adresa a meno babky, taku mi dala rodina. Mam z toho depresie.

Áno, chystáš sa tiež?

Ahoj, prosim ta, myslis, ze ked robim dvojtyzdnovy turnus, je ok, ked si agentura pocita sprostredkovatelsky poplatok za 31 dni v mesiaci? Nemala by si ho pocitat za 14 kalendarnych dni? Nerozumiem tomu dobre, ale sa mi vidi cudne platit percentna aj z dni, co som doma, ak mozes posli mi aj tvoj mail, vdaka, pekny podvecer.

Chcela by som si zrusit zivnost v AT. Cez Google som sa snazila najs formular na zrusenie zivnosti Zurücklegung, ale neviem ho najst. Pomohol by tu niekto a mohol by mi ten formular zaslat? Alebo mi tu nechat nejaky link, kde by som ho nasla. Vopred velka vdaka.

Ano mas pravdu, treba aj zmluvu s rodinou a aj vyplnene formulare, ktore dostanes na finamzamte. Ale to je divne, zeby ti dala rakuska rodina zmluvu v slovencine? Ale to je jedno, ak je tam ich adresa, tvoj a babkin podpis a datum, tak to mas v poriadku lebo to vsetko pekne doporucene posli a cakaj na odpoved, nemas sa coho bat, oplati sa s tym popasovat, su to celkom pekne peniaze. Drzim ti palce. Poziadaj aj spatne, to sa da. Vypisat papiere by ti mohla rodina, alebo agentura ak neaku mas. Potom mi daj vediet, ako si pochodila, mam nick na pokeci HankaKy. Budes sidce trochu dlhsie cakat na odpoved, to je tu normalne.

Budem sa snažiť napísať čo všetko potrebuješ k vybaveniu rod. prídavkov. Antrag Familienbeihilfe - žiadosť o rodinné prídavky, Kopie Gewerbeschein - kopia živnostenského listu, Bestatigung uber Pflege - potvrdenie o opatere alebo zmluva s rodinou, Kopie Meldezettel - kopia o prihlaseni pobytu v rodine, Geburtsurkunde - rodne listy detí, Studiennachweis - potvrdenie o študiu detí - formulár E 401, E 411, neviem presne na ktorej stránke ich nájdeš, ale určite sú aj v slovenčine aj v nemčine, ja som podľa slov. vyplnila nemecké a dala som potvrdiť v škole v nemčine. Nemusíš to potom dávať prekladať. Ak si rozvedená, kópiu rozvodového listu. Myslím že to je všetko. Ešte výpis zo soc. koľko a do kedy Ti boli vyplatené rod. príd. na Slovensku.

Ano, mam zmluvu a je aj podpisana a aj podtvrdena a dneska som poziadala dceru babkinu, aby mi ju doniesla prefotenu. Ano mam agenturu, ale Ti poviem, ze to nieje nic moc, hlavne ze sa jej plati a ked nieco chcem, nemam nic. Aj cestu mam len jednu preplatenu a socialsicherung si platim sama aj WKO a veru je toho pozehnane. Jajha a nad tymito pridavkami uz lamentujem cely rok, dali mi na Finanzamnte papiere a aj Antrak a to je asi ziadost na RP. Anka velmi Ti dakujem, si zlata, ze si mi odpovedala.

Hela, si poklad moja zlata, dakujem Ti pekne. Ste vsetky super dievcence naozaj sa snazite pomahat druhym.

Ahoj, neviem sice, s kym mam tu cest, lebo si neuviedla meno len “pre aldu”, ale moj mail je: alica.dankova@gmail.com

Milá Alda, to čo uvádzaš, mi je jasné, ale aj pri 19% DPH by si ten základ mala mať tak okolo 1400 / DPH 266 / - mínus povedzme 145 poistenie, k tomu už len mínus 100 cesta, teda na deň vychádza okolo 82.

Ak chceš zrušiť živnosť viem tak, že musíš vrátiť originál živnostenského listu. A samozrejme vyplnené tlačivo.