Ahoj, chcela by som vediet, ci ako opatrovatelka v Rakusku musim platit do nemocenskej komory. Prisiel mi sek na 200 eur, to je za r. 2009 a 2010, vopred dakujem Magda.
Myslíš asi obchodnej komory? / WKO / Je povinný a platí sa v každom kraji iná suma Salzburg 100eur ročne, Bregenz 50eur. Ale treba požiadať o zníženie, žiadosťou, nakoľko pracujeme len pol roka.
Ahoj, este pozor na to, potom nemas narok na to, nemas narok na rodinne pridavky ak ich poberas aj na danovy bonus ked by si podala danove priznanie. Ale ak nemas deti, tak ako pise kolegyna. Nie si ani zdravotne poistena, ani dochodkovo, len mas urazove poistenie. Ale mozes byt nadalej doma na Slovensku zdrav. poistena.
Ja mám účet v Erste Bank a neplatím poplatok ani v Erste a ani mi nič neúčtujú na SK. Ak ide o dcérske banky, tak sa poplatky neplatia, vždy sa treba spýtať, ktoré banky spolupracujú. Ten účet Ti stačí aj slovenský, pretože aj rodinné prídavky si dávajú dievčatá zasielať na SK a nie je s tým problém. To pripoistenie Ti bude platiť od prvého v mesiaci a musíš najprv platiť 6 mesiacov, až potom Ti začnú platiť PN, ale aj tam sú chytáky, takže dobre preštudovať 
Dobrý večer, prosila by som o radu. Mám babku ktora je už štvrtý rok po mozgovej porážke, ochrnutá ľavá strana. S rukou nehýbe a na nohu sa slabo opiera. Teraz je táto ľavá, chorá noha veľmi opuchla v členku. Najskôr som si myslela, že je to od liekov /na vysoký tlak/, ale to by asi mala aj pravú nohu opuchnutú, tú však nemá. Chcela som volať lekára, nechce ani počuť, tak neviem ako jej pomôcť, či jej ju bandážovať, alebo čo? Za radu ďakujem.
Ty si opatrovatelka, musis si vediet presadit svoju mienku, jednoducho zavolaj lekara, preto su lekari tu, aby ludom pomahali, netreba cakat, kym niekto z rodiny povie, ze si si zanedbala svoju pracu.
Ahoj, opatrujem podobný prípad ako ty, tiež ochrnutá ľavá strana, stalo niečo podobné aj nám. Najlepšia v tomto prípade je skutočne návšteva lekára, noha opuchla aj prsty na nohách, bola nepriechodná cieva, skončila v nemocnici. Sleduj aby sa nevytvoril na päte decubitus. Na ošetrnieje dobra masť Venobene. Napiš mail viac popiseme som teraz v AT. Veľa zdaru
Lekára musíš volať stále a nečakať, kedy zase o týždeň príde aspoň s ním komunikuj cez telefón nie je to ťažké, priprav si vety, ktorými ho oboznámiš o aktuálnom stave pacientky a popros o radu ak mu nebudeš rozumieť, nehanbi sa povedať mu, on ti to zopakuje, tak som aj ja začínala nikto múdry zo stromu nespadol a ešte niečo ak máš babku ležiačku, každé ráno jej daj bandáž na nohy nezabudni pokryť aj pätu veľmi nestískaj, aby si nebránila prekrvovaniu, bandáž je preventíva proti trombóze a potom vždy pred večerom jej ju odstráň. J.
Vybavovala som si osobne živnostenský list na opatrovanie vo Viedni, nikto odo mňa nepožadoval opatrovateľský kurz, to len agentúry dohadzujú kšefty. Ani rodina, ktorá na nás poberá príspevok, nežiadala žiadny certifikát o kurze, takže zbytočne vyhodené peniaze.
Nemáš pravdu, naša rodina berie na nás opatrovateľky príspevok a nemuseli sme dokladovať, že máme kurz
Ďakujem, poteší keď niekto pomôže nezištne radou, pomohla si mi. Ak by si mala čas, môžeš ešte poradiť na aké chytáky si dať pozor? Pekný deň a nech sa darí.
Ahojte ženičky, ozve sa mi niekto kto pracuje v Innsbrucku? Nastupujem v pondelok a rada by som niekoho spoznala a stretla sa aspoň na kávičku zájsť niekam.
Myslím, že aj u nás stačí na odpracovať 15 rokov. viď. Podmienky nároku na starobný dôchodok
Nárok na starobný dôchodok má poistenec, ktorý získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a dovŕšil dôchodkový vek. Definícia podľa zákona:
(§ 65 ods. 2 až 10, § 258, § 274 zákona č. 461 / 2003 Z. z. )
Dôchodkový vek je 62 rokov jednotne u mužov aj žien. Začne sa však uplatňovať až u mužov narodených v období počnúc rokom 1946 a u žien narodených v období počnúc rokom 1962. Dôchodkové odvody sa platia v takej výške a štruktúre, ako vyžadujú zákony krajiny, v ktorej sa človek zamestná. Zaplatené odvody sa pritom nepresúvajú do krajiny, odkiaľ pracujúci cudzinec pochádza, ale zostávajú v dôchodkovom systéme krajiny, kde pracuje. http://www.euroinfo.gov.sk/index/go.php?id=997
Po dovŕšení dôchodkového veku bude občan dostávať dôchodok z každej členskej krajiny, kde pracoval a odvádzal dôchodkové odvody. Do sociálneho systému príslušnej krajiny ich však musí odvádzať minimálne jeden rok. Takže asi tak
A neviem prečo by mal byť problém s úradnikmi, naši dedovia tiež chodili do zahraničia. Kto tam pracoval legálne, dôchodok dostával. Môj dedo ho dostával z Francúzska a ani si oň nemusel požiadať! A to tam robil asi niekedy okolo roku 1930-1938! Komunisti mu to však vyplácali v bonoch.
Oli, najskôr si trošku prečítaj zákony a potom píš. Zdraví jana
Dobry vecer, aj som mala tu moznost spoznat Tareka s Dankou s nie dobrou skusenostou. Prosim poradte mi, ktora agentura je seriozna? Joma chce, aby som s nimi mala zmluvu, ale aj na nu som necitala nie prilis lichotive pripomienky. Prosim Vas dajte mi nejake kontakty, vopred dakujem.
Janka skúšaj len rakúske agentúry, poposielaj si tam mailom životopis, certifikát a referencie od rodín. Samozrejme v nemčine. Mne pomohli referencie od rodín. Veľa šťastia.
Dakujem.
Ahojte, mam mensiu dilemu a neviem ako ju vyriesit, rodina ma zmluvu s jednou agenturou ale v pondelok prestupuje do druhej agentury, ja momentalne nemam zmluvu so ziadnou a bola by som najradsej, keby to takto mohlo zostat aj nadalej. V novej agenture povedali rodine, ze ak ja tiez s nimi nepodpisem zmluvu a nezaplatim im, tak v rodine nemozem zostat, maju na nieco take vobec pravo? Pokial rodina ma chce? Ozaj ta agentura je JOMA, ma s nimi niekto skusenosti? Ak niekto vie k tomu nieco viac povedat, prosim dajte vediet, vopred dakujem.
Prestan snivat. Pre rakusanov si len ta posledna spina, pre agentury tiez. Nie si vobec dolezita, dostanes pracu, odrobis si svoj turnus a zaplatis vypadnes z Rakuska. Nemusis uvazovat nad nicim, je to len biznis a nic viac. Alebo to akceptujes, alebo zostanes doma. Maju za teba stale nahradu. Stale.