Opatrovateľky v Rakúsku

Nešla by som cez žiadnu agentúru, radšej budem doma, to je choré tie poplatky, sa vám divím.

Ja viem, že agentúry sú drahé ale doma peniaze nevysedím. Nevieš o nejakej voľnej rodinke? Pomohla by si mi. Ďakujem.

Aj pani Zajacova berie peniaze a nie je agentura. Všetko robí na čierno a ľudia su radi že im dá prácu. Je to nespravodlivé že neodvádzaju za to daň a ešte sa tešia na cudzom nešťastí.

To nie je normálne. Ja mám s nimi takú skúsennosť, že som zaplatila a po troch mesiacom nám pacientka zomrela. A ďalšiu rodinu mi nedali, ani so mnou nekomunikovali. Bola som za právnikom a napísali sme im list o vrátene alikvotnej čiastky, v opačnom prípade by som si peniaze vymáhala súdom. Nakoniec mi časť peňazí vrátili. Preto sa ženy nebojte a vymáhajte si svoje peniaze, o ktoré vás obrali aj ostatné agentúry.

Nehnevajte sa zeny, kto vam vyhovie? Agentury su zle, ale pritom odvadzaju dane (apropos, po odpocitani 19% DPH, z tych Vami uvadzanych 400 Eur, ktore spominana agentura vezme, kolko jej ostane?) Sprostredkovatelky na cierno su zle, lebo neodvadzaju dane! Tak teda preco sa zenicky nepostavite tomu a nehladate si pracu same? Lebo to nie je take jednoduche! Z mojej skusenosti, rakuske rodiny doveruju radsej agenture, ak im opatrovatelka zazmaetkuje a nepride do roboty, okamzite posle agentura do rodiny dalsiu opatrov. Som v rodine, ktora plati agenture nehorazne peniaze, do roka to vychadza skoro 6000 Eur! A ked ju s koleg. prehovaram, aby z agent. odisli, ostavame uz 2 roky na mrtvom bode. Vraj maju v agent. istotu! Takze tak mile kolegyne! A na zaver, moja skusenost, najviac nadavaju na agent. opatrovatelky s minimalnou nemcinou, respektive ziadnou!

Ahoj. Cez Am sicherem weg som teraz v rodine. V pondelok ráno som zavolala, či majú pre mňa prácu a hneď večer mi volala p. Danková, že v stredu cestujem. Som v tejto rodine spokojná a 20. 10. ma treba vystriedať, ak chceš vedieť viac, tak odpíš.

Tebou Helena. Najviac na agentúry nadávajú opatrovatelky s minimálnou nemčinou a tie ktoré prácu hľadajú len kvôli poberaniu rodinných prídavkov. Aj takýchto opatrovateliek majú už Rakúšania plné zuby. Tie ostatné si robotu vážia ale tieto ostatné len hrabú a nič iné na fóre nečítaš len o rodinných prídavkov. Ale províziu nie sú ochotné žiadna zaplatiť - tie ktorým sa to najviac rentuje. Dokiaľ budú poberať rodinné prídavky sú oslobodené od platenia daní a my ostatné, ktoré tu už máme nejaké roky odpracované len na nich doplácame a všetko si poctivo odvádzame. Všade - vo vlaku, na ulici, na fóre nič iné nepočujem a nečítam, len rodinné prídavky. Rakúšania sa chystajú velmi rázne proti tomuto zakročit, zákon je už pripravený v parlamente. Keď dieťa nežije v krajine, nechodí tuná do školy, nenavštevuje tuná lekárov a pod. - rodinné prídavky sa odoberú. Som zvedavá a rakúska vláda tiež koľko opatrovateliek tu potom zostane.

Ahojte, čo máš proti prídavkom, ja sa musím starať o školopovinné deti a chodiť do Rakúska robiť, nie je to jednoduché ich nechať doma a ísť. Tie deti ma ešte stále potrebujú, tak prečo by som nemala si zobrať čo mi dávajú, že ty nemáš také deti, aby si ich mohla brať, tak nezáviď druhým. Nemáš ani potuchy, čo dnes stoja deti, keď chodia do škôl. Tak ešte aby si vedela, ja mám viac a bola to pekná suma!

Ahoj Iveta. A v ktorom meste si? Respektíve v ktorých mestách ponúkajú rodiny v tejto agentúre?

Ja som zaplatila “kamoške” 500€ a po troch mesiacoch mi babka zomrela a nenašla mi novú rodinu. Takže nemusí Vas oklamať len agentúra. Vy aspoň máte nejakú zmluvu a môžte to vymáhať ale ja nemám nič.

Ale ved na teba nik nenadava, len na tie, ktore nevedia nemcinu, habkaju a nemaju ani zaujem lepsie vediet! Ale robit nechcu pod cenu (hoci by mali kvoli ich nemcine). Rodinne ti nikto nezavidi, pokial poctivo robis a nerobis hanbu nasej opatrovatelskej komunite. Aj ja som brala rodinne pridavky a starala sa o skolopovinne dieta. A este som si doma platila zenu, ktora ku mojmu dietatu chodila, aby nebol vydany napospas okoliu. Ja som napriklad chcela, nech zeny nenadavju v kuse tu na agentury, tu na nacierno pracujuce sprostredkovatelky, lebo oni im daju pracu. A vzdy je tu volba! Ked si najdu same pracu, tak klobuk dole! Len vzdy tu je riziko, ked pac. zomrie alebo rodina skonci s opatrovatelkou, zena ostane baz prace. Viem, aj s agenturou sa to moze stat, ale ma aspon istotu! Ked je to uz niekym overena agentura, vie ze jej robotu skor ci neskor najdu!

Vieš keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Danková ti bude volať takmer každý deň ako sa ti darí, aký je pacient, akú si mala noc atď., kým neodpracuješ aspoň prvý turnus a potom bude hneď chcieť peniaze a ak nedáš, zlízneš nepekný monológ a počká ti za druhým turnusom tam sa už dovalí na posledný deň, ty jej zaplatíš za pol roka 300€ a hneď za ďalším turnusom jej dáš ešte 300€, aby si mala splatené, lebo ti povie, že ťa preloží na iné miesto a ty jej zaplatíš, aby si mala pokoj no v nasledujúcich turnusoch za nimi zaľahne zem a keď ti nedajbože zomrie pacient zistíš, že si sama - chcú len peniaze na tvojom mieste je už dávno druhá. Moja skúsenosť.

Čistá závisť. A ešte už chcem vidieť ako agentúry odvádzajú 19% daň a hlavne aj za dopravu, ktorú organizujú na čierno a opatrovateľkám vodiči nedávajú žiadné doklady o úhrade za cestu.

A ešte niečo, neviem čo to je za parameter posudzovať prácu opatrovateľky na základe toho, či poberá prídavky na deti, alebo nie.

Máte prosím vás na pani Zajacovú nejaký kontakt a akú skúsenosť s ňou máte?

Zrejme tu sa dá vidieť, že aj keď rodina odvádza agentúre nehorázne peniaze 6000€ ročne ako píšeš ty, dostaneš oproti nim len omrvinku ale aj tá je pre nás bohatstvom potom, koľko dostanú od štátu to sú dotácie oproti Sk. A život je tam lepší ako tu i keď si v cudzine a sama bez svojich milovaných, kedy my sa tu tak budeme mať. Dilema

Aj ja by som rada vedela, kto je pani Zajacová a ak máte nejaký kontakt, budem vám za to len vďačná.

Ahoj, aj som dávala potvrdenie, že som vyradená s SK sú to formuláre E-čkove, potom rodný list dietaťa, môj ak navštevujú školu potvrdenie zo školy a ak máš manžela, tak jeho rodný list, potvrdenie z práce ale že je na úrade a vyplnený formulár, čo dá FZ. A ja som to podala v júli a stále nič, bola som sa aj opýtať a povedali, že mám čakať, len sa mi to nezdá, asi tam pôjdem znovu. Dík za odpoveď.

Je nejaká pani zo Stropkova. Kontakt na ňu nemám, ale kamoška chodí cez ňu. Pýta iba peniaze, doklad vám k tomu nedá, takže to robí na čierno. Vodiči sú u nich samí drzí sopliaci, ktorí nemajú ani 20 a vozia vás po celom Rakúsku hore dole.

Ahojte, poradte mi nejaku dobru agenturu. Aka je lepsia, slovenska ci rakuska?