Ahoj píšem oneskorene, ale bola som v AT. Ja mám takúto osobnú skúsenosť - bola som v decembri 2009 u zubára vo Viedni. Urobil mi nasledovné úkony: rentgen, trhal zub, plomboval zub, stiahol zubný kameň (bola som tam 5x). U neho som neplatila nič, len som predložila e_card. Teraz v 3. Q. 2010 mi prišlo od SVA zaplatiť 46, - E (prišlo to na šeku spolu s odvodmi). Ak pracuješ v AT ako živnostník, platíš v AT za ošetrenie 20 percent. Ak však chceš robiť napr. mostíky alebo tak, je to tam drahšie ako u nás. Radšej sa treba informovať koľko by to stálo tam a koľko u nás. Pokiaľ viem, veľa Viedenčanov si chodí robiť zuby do Bratislavy.
Agentura viaviva berie na rok 600eu.
Ďakujem za odpoveď a chcú ten poplatok popredu či až po prvom turnuse?
Anka, pozastav si zatiaľ živnosť a prihlás na na úrad práce, oni budú platiť odvody, dokiaľ si nenájdeš novú rodinu.
Marika, jasne ze je lepsie cez rakusku agenturu, lebo slovenske pracuju na tom principe, ze beru ponuky od rakuskych agentur a tak sa vyhnes zbytocnym poplatkom na Slovensku a Rakusaci niesu taki zdieraci! Odporucam agenturu Care-ring, kontakt +436769333901
Podla dohody ale nie dopredu, to je iste.
Ďakujem za informáciu aspoň viem o niečo viac. Pekný deň
Zdravím Vás, potreboval by som pomoc od tých ľudí, ktorí pracujú v AT oficiálne. Ak som riadne prihlásený od mája a pracujem, aké doklady by som mal mať v ruke, aby som mohol preukázať na SK úradoch resp. v bankách, že pracujem legálne a toľko a toľko zarábam. Chcel by som brať úver / hypotéku, a neviem, čo všetko musím mať. Napr.: Gewerbeschein, Werkvertrag, Honorarnote atď… Čo všetko? Ďakujem, s pozdravom.
Ahoj, ja som sa informovala vo VUB a SLSP. Vo VUB dostaneš tlačivo, kde potvrdzuje daňový úrad na Slovensku základ dane a výnosy, čiže by si budúci rok podal DP na Slovensku a potom by si si dal tlačivo z VUB potvrdiť. V SLSP chcú hromadu dokladov: živnosť, zmluvu, potvrdenie z SVA o zaplatení odvodov za posledné 2 mes a výpis z účtu za posledné 2 mes. Pýtajú sa aj, ako dlho podnikáš, ale neviem, akú váhu tomu prikladajú. Ja som zistila info, ale zatiaľ som nežiadala. jana
Ešte v SLSP aj potvrdenie o podaní DP. Pýtala som sa na pobočkách v Pezinku. jana
Začala som cez Care-ring, len mi nie je jasné, akým spôsobom si založím do papierov “príjem”, keď dostávam peniaze na účet / doteraz som rodine vystavovala Honorarnote /. Ako sa to má robiť? Poraď, diky. Iva.
Aj keby si doniesol vsetky doklady ake ziadaju, tak ti neschvalia pozicku, ak mas na danovom 0. Takze keby si sa najskor slovne spytal ake mas realne vyhliadky pri nulovom danovom, tak ti nepriamo povedia, ze ziadne. Tak ako mne. Mala som pocit, ze nepatrim nikam ani na Slovensko ani do Rakuska. Sme akoby novodobi bezdomovci, aj ked mame trvaly aj prechodny pobyt. Takuto skusenost mam aj u niektorych lekarov. Zial.
Milé kolegyne, prečítala som si celú túto diskusiu. K tým prídavkom sa nebudem vyjadrovať, lebo čo kraj, to iný postup. Pracujem ako opatrovateľka už 7 rokov, od r. 2008 na živnosť. Práve včera som si študovala na nete, ako to s nami bude, keď dovŕšime dôchodkový vek. Nepoberáme ani rakúsku minimálnu mzdu, ktorá je cez 1100,- Euro. Vyčítala som, že vraj po 5 rokoch budeme mať nárok na nejakých 700 - 750 Euro (za predpokladu toho priemerného zárobku), ktoré nám môžu vyplatiť jednorázovo, alebo mesačne. Ak niektorá viete viac, napíšte, zaujímalo by ma to. Ďakujem.
Prosim poslite mi, kde pisu take dristy, ze po 5 tich rokoch by ste aj za predpokladu minimalnej mzdy 1100 mali mat dochodok 700 euro. Pani zlata, staci skocit na Pensionversicherungsanstalt a tam Vas vyvedu z omylu a podaju pravdive informacie. oesterreich.gv.at – Startseite
Ahojte, poraďte mi aká je táto agentúra, ak máte s ňou skúsenosti, ďakujem Mária, Impressum TMT - Partners s. r. o…
Prečítajte si pozornejšie môj príspevok. Písala som, že my nemáme ani minimálnu mzdu. A tých 700 - 750 Euro som nepísala, že budeme poberať mesačne, ale to bude všetko, čo dostaneme, ak odpracujeme 5 rokov.
Dobry den, potrebujem surne poradit, ako sa da pozastavit zivnost, teraz som na SR, zatial chcem ostat na slovensku, tak ako to mam urobit, dakujem pekne.
Ahoj, ja práve žiadam o hypotéku v Sporiteľni. Potreboval som - výpis zo živnostenského registra, výpis z SVA, minimálne dva krát výplatu na účet (je jedno či na slovenský alebo rakúsky) , zmluvu s rodinou, výpis z DÚ na Slovensku s kolkom, ale ak máš živnosť menej ako šesť mesiacov za predchádzajúce zdaňovacie obdobie tak pôjdeš na výnimku ako ja. Či to schvália je ešte otázne. Inak banka Ti to pekne dá aj na papieri, stačí sa len zastaviť a pýtať. Veľa šťastia.
Aj ked mas pravdu, ze vychova deti dnes stoji vela, ale podla poslednej vety si potvrdila, ze ti ide naozaj iba o prachy a neuvedomujes si, ze robis zle ostatnym opatrovatelkam, ktore tvrdo pracuju. Z tvojho prispevku krici iba skodoradost.
Najlepsie je zajst na Wirschaftkammer a oni to urobia za teba a iba podpises. Ked si doma, stiahni si formular - Ruhemeldung vyplni a posli na prislusne SVA.