Opatrovateľky v Rakúsku

Sisa, rodina sice dostáva príspevok na opatrovanie, ale je ich vec, na čo ho minú, oni nemajú prikázané, že ti majú z toho platiť poistenie.

Janka máš pravdu, ale kto má hubu si to vyhubuje. Kámoška si to vybojovala, dávajú jej celú tu sumu. Ide vlastne o to, že keď nám zvýšia tie odvody do poisťovní, aby na to prispievali, pretože teraz tým pádom ušetria. Ale máš pravdu, je to aj na rodine.

Ahojte. Vedel by mi niekto poradiť, v akej výške poberajú rodiny príspevky. Pani u ktorej pracujem si to zatiaľ nevybavila a nemá sa ani na koho obrátiť. Ďakujem.

Ahojte, práve som sa dočítala, že rodina dostáva 275 Eur na poistenie. Mňa mi by zaujímalo koľko dostáva rodina celkove na jednu opatrovateľku, pretože stále vytýkajú opatrovateľkám, že na nás musia stále veľa doplácať zo svojich peňazí. Ďakujem

To by veru zaujimalo kazdu s nas, ale ako sa to dozvediet. Bude to uecite rozdielne podla oblasti aj stupna ohodnotenia choroby.

Dobrý večer! Dajte si do vyhľadávača hľadať v diskusii názov spomínanej agentúry. Už sa tu o nej viackrát písalo a urobíte si o nej mienku. Pekný večer všetkým, ktorí opatrujú! Ema A ďakujem aj Silvii za radu ohľadom ležiaceho pacienta.

Ahojte. Ja som to už našla. Hoďte si na internete Pflegegeld a tam sa aspoň niečo dočítate.

Pflegegeld je jedna vec - to dostavaju podla toho, ako su tazko chori opatrovani. Platili si cely zivot na to, aby v starobe bolo o nich postarane. Tych 550 eur prispieva stat z Forderungu a musi o to poziatat rodina. Ako sa uz pisalo, vsetko je na rodine, co vam zaplati a na co ma.

Súhlasím, je na rodine, pre aký druh opatery sa rozhodne a na čo má. Žiadne peniaze, či už dôchodok, podpora od štátu alebo Pflegegeld nie sú menovite určené pre opatrovateľku, jej plat alebo poistenie. Opatrovateľka si musí plat dohodnúť a aké peniaze na jej honorár rodina použije ju nemá čo zaujímať, pretože je to záležitosť rodiny.

Neviem, v ktorej časti Rakúska si, ale napr. v NO existuje aj telefonická poradňa, prípadne pracovník príde do domácnosti poradiť, všetko je na nete - zadaj si Förderung a oblasť kde si, dozvieš sa všetko.

Marika, som na Slovensku do stredy, napíš na mail, ozvem sa.

Ahoj Evelin, skus si dat www.qualitypflegebetreuung.at je to rakuska ag. na zapade Rakuska a berie aj zaciatocnicky bez zivnostenskeho listu so slabsou nemcinou. Mam pocit, ze ma dostatok rodin, ale nema velku evidenciu opatrovateliek. Ja cez nu zacinam pracovat, bola som prvykrat a vraciam sa opat o 2 tyzdne. Som vo vyhode oproti tebe, lebo ovladam dobre nemcinu, mam uz prax a aj zivnost v Rakusku. Zelam vela stastia. Ak mas otazky, napis mi na mail:helenka-11@azet.sk Hela

Stručne a hlavne veľmi jasne napísane. Asi som jedna z mála, ale rodina mi povedala, že keby sme u nich aj so striedačkou neboli, tak Pflegegeld nedostanú a tak to teda znamená, že sú to naše peniaze a platia nám plnú sumu, ktorú od štátu dostávajú. Bolo to automatický bez jednania. Tak že to skutočne záleží aj od rodiny čo je ochotná platiť.

Pflegegeld nie je podmieneny opatrovatelkami. To vsetko fakt zalezi od zdravotneho stavu a o to moze poziadat rodina. Ak sa stav zhorsi, tak kazde pol roka. Rakusko ma 7 stupnov v poskytovani Pflegegeldu a najtazsi je ten 7 a kym sa opatrovany dopracuje k 7 stupnu, tak to uz musi byt leziak, sonda, plienky, nevidiaci. Peniaze z Forderungu su podmienene tym, ze musia byt opatrovatelky, vtedy dostanu tych 550 eur mesacne, ale tiez nie vsetci. Pekny den, ale nasi slovensky dochodcovia im to iba mozu zavidiet - pflegegeld.

To nie je pflegegelg, ale pflegestufe. To je od 1-7 stupeň. Ak už leží na smrteľnej posteli to je už 7 stupeň, ak ešte chodí a vníma svet, ale potrebuje opatrovanie, je to 2 alebo 3. To závisí od postihnutia.

Zdravím všetkých. Chcem sa spýtať hlavne opatrovateliek, ktoré sú rozvedené a poberali prídavky z AT každý druhý mesiac v tomto roku som naposledy dostala prídavky do mesiaca jún. Finanzamt odomňa žiadal nanovo potvrdenie zo školy, škôlky … potvrdiť na SK UP formulár E-411, To všetko som vybavila a odovzdala Finanzamtu už v júli. Odvtedy ale žiadne prídavky viac neprišli, tak som sa bola minule pýtať, že kde to viazne, či im ešte náhodou niečo netreba, ale vraveli že nič. Teraz mi však prišiel list, v ktorom ma žiadajú nejaké potvrdenia od exmanžela, ani neviem čo to všetko chcú, lebo všetkému nerozumiem. Vedela by mi niektorá z vás poradiť? Má niekto taký istý problém? Ďakujem.

Dobrý deň, budúce kolegyne. Volám sa Veronika a mám 23 rokov. A to je problém. Agentúry, ktoré som doteraz obvolala mi povedali, že nespĺňam ich vekovú hranicu. Väčšinou je to od 25 rokov. Momentálne si robím opatrovateľský kurz a zisťujem, že to nie je až také ľahké nájsť miesto v Rakúsku ako opatrovateľka. Vie mi niekto poradiť nejakú agentúru? Určite nechcem ísť sama len tak, lebo nemám ani predstavu, koľko papierov sa musí vybaviť v Rakúsku. Ďakujem za odpovede a rady. Prajem všetkým pekný deň. Veronika

Ahoj, presne takto som dopadla aj ja, vsetko nanovo, od septembra poslali rozhodnutie, ze je koniec, pozastavuju, a vsetko dokladovat znovu, maju to odo mna uz vyse mesiaca vsetko nanovo a nic, stale tam volam kazdy tyzden, vravia cakat musite, nie ste sama, osobne som tam vsetko pozanasala, beriem treti rok pridavky, a nikdy nebol tento problem, predtym som bola v tirolsku, vzdy sa doposlali tlaciva co ziadali ale nikdy ich nestopli, teraz som vo viedni, este sa ma opytali, ci som Rakusanka alebo z vonka, ked som posledne volala, ked som povedala ze zvonka, odpovedali mi tak, ze musite cakat. Je to svinstvo, clovek s tymi financiami pocita, a este k tomu v case, ked zacali skoly, a bola duplovana suma pridavkov. O exmanzelovi som nedokladala nic zatial, takze musisme len cakat, ine nam neostava, pekny den vsetkym.

Pflegestufe a od toho sa vyvyja pfegegeld.

Pflegegeld závisí od výšky Pflegestufe - Pflegestufe určuje posudkový lekár na základe stavu pacienta a preto sa stáva, že rovnaký Pflegestufe majú pacienti s rôznymi diagnózami, aj keď by to tak nemalo byť, je to na jeho subjektívnom posúdení - chodiaca babka v Linzi, ktorú som mala vlani mala rovnaký, ako moja terajšia - ležiaca s oveľa horšou diagnózou. Förderung má dotovať časť zvýšených nákladov rodinám pri opatere v domácnosti a je poskytovaný v dvoch výškach, podľa toho, či rodina opatrovateľku zamestnáva, alebo opatrovateľka je živnostníčka, spravidla od Stufe 3.