Opatrovateľky v Rakúsku

Ahojte dievcata. Dnes mi prislo z Versicherungu, ze od noveho roku mi zvysuju versicherung o 190 EUR. Aj Vam niektorej prislo nieco take?

To budeš mať zrejme doplatok za minulý rok ak si podala DP. Neviem či sledujete, čo sa deje vo W po voľbách. Najhorúcejšou témou sú RP zatiaľ oznámili, že prídavky budú od januára vyplácané len do 24 rokov. Sprevádzajú to protesty a najnovšie to je v rozpore s ústavou, ale to ešte riešia a ak bude treba, budú meniť ústavu. Čo sa týka výšky zatiaľ čušia. No a definitívne sa končia prídavky pre tých, čo boli po skončení školy a na úrade práce do 27 roku. No a odvody pre živnostníkov idú hore, ale to rozhodnutie, čo ti prišlo ešte nemôže byť ohľadom toho. Takže sa je načo tešiť a to nie je ešte všetko.

Potvrdenie o návšteve školy je E402 a to je tiež v nemčine. Na školách s tým nemajú problém. Pa.

Ahojte, potrebovala by som poradiť, kde si mám podať na rodinné prídavky, keď som bola na viacerých miestach, tam kde najdlhšie alebo v poslednom mieste. Ďakujem za radu a želám len všetko dobré. Zuzana

Prišiel niekomu papier s VBV Vorsorgekasse, neviem čo s ním. V mojej schránke som ho našla už 2krát. Budem vďačná za každý príspevok.

Zdravim, aj mne doslo oznamenie, ze od noveho roku budem platit na mesiac 190,-eur, pretoze prve 3 roky sa platilo mesacne 143,-eur. Takze kvartalne budeme platit takych 570,-eur. Uvidim, ci mi bude rodina ochotna platit, lebo viem, ze oni na nas dostavaju Forderung 550,-eur mesacne, urcite koli tomu, lebo sa vie, kolko sa platia odvody. Zatial rodiny na nas setrili. Stale na nas setria tym, ze my sme si otvorili zivmosti pre nich, co je, ako som raz pisala dobrovolne nasilu. Ak je nejaky problem, co ich mame dost, lebo striedame rodiny a musime stale prehlasovat adresy, ak niektora ochorie, musi zasielat oznamenie do Rakuska a mnohe ine veci. Bude tych problemov stale viac a rodiny nam nepomozu. Ak bude treba doplacat a vy ste uz vystriedali par rodin, ako dostanete peniaze?

Förderung 550 Eur nie je na nás, je to na pokrytie zvýšených nákladov rodín, ak zamestnávajú opatrovateľky, prípadne u nich v rámci zmluvy o dielo opatrujú opatrovateľky - živnostníčky, je na rodine, na čo tie peniaze použije - voda, kúrenie, jedlo a pod., takéto zavádzanie, že rodina musí prispievať na poistenie môže akurát tak nejaké veci neznalé nové ženy, ktoré budú na tom trvať, stáť miesto. Poistenie si má opatrovateľka zakalkulovať do dennej odmeny a nebude mať taký problém, ako je spomínaný v poslednej vete príspevku.

Ahoj. Prosim Ta poradila by si mi, kde na nete nenájdem všetky tieto horúce noviny, ktoré chystajú pre opatrovateľky. Dakujem

Stačí pozerať pravidelne správy denno denne sa to preberá dokola. Myslím, že to bol piatok, čo študenti na Stepfahnplatzi štrajkovali, čo sa týka krátenia RP. Či sa bude meniť výška a ako to bude s vyplácaním cudzincov napr. OP zatiaľ reč nebola. Predstavili len balík šetriacich opatrení, ešte sa to bude schvalovať. Alebo si pozri archívy správ, alebo novín.

Mám absolventa VŠ syna, 25 rokov mal v januári. Patrí mu nejaká podpora, keď ja pracujem ako opatrovatelka od 1. septembra tohoto roku a on je stále nezamestnaný. Ak áno, čo k tomu potrebujem dokladovať. Budem vďačná za radu. mariaturnova@gmail.com

Pokiaľ by bol zaregistrovaný na UP a nepoberal žiadne soc. dávky ani podporu, tak RP prídavky by po starom dostal v AT do 27 roku po novom už na ne nárok mať nebude, ale v januári si podaj od 1. 9 čo máš živnosť by ti mali vyplatiť za 4mesiace. Či prejde to nové uvidíme. Ak to neprejde, tak v roku 2013 si podáš zas za rok 2011. No podmienka UP bez dávok. Čo k tomu treba si prezri príspevky nižšie všetko tam nájdeš. Nech sa to tu stále neopakuje. Máš čas podať to môžeš hocikedy v priebehu budúceho roka vlastne spätne aj 5 rokov.

Prosím ťa, ako si mám poistenie zakalkulovať do dennej odmeny, ak mám raz danú mzdu od agentúry, že idem pracovať za 50€ na deň, rodina mi nezvýši, ak tomu správne rozumiem. Eva

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Pracujem od augusta ako opatrovateľka v Rakúska na živnosť. Potrebujem si vybaviť prídavky na dieťa v Rakúsku, už mi poslali na SK mi vystavili formuláre E401 a E411, ale formuláre sú v slovenčine. Čo všetko treba na ich odovzdanie, kópiu rodného listu dieťaťa, preloženú? Meldezettel? Ďakujem

Ako získam tieto formuláre v nemčine, keď na Sk mi ich poslali v slovenčine? Ďakujem.

Zdravím Vás, pracujem ako OP 2 roky, mám živnosť, a zmluvu s agentúrou. Teraz sa mi vyskytol zdravotný problém doma s detmi. Rozhodla som sa, že zostanem doma a skončím s touto prácou v AT. Nájdem si nejaku prácu na SK. Avšak je potrebné zrušiť živnosť, ktorú mám v AT, to mi je jasné. Musím si tu zrušiť aj prechodný pobyt, alebo nemusím? Kde všade mám povinnosť dať vedieť, že už tu končím, aby mi nechodili viac šeky za odvody, prípadne aby som neplatila žiadne penále? Za minulý rok som tu podávala daňove priznanie, musím aj tohto roku?

Odvody do SVA boli doteraz vymerane z redukovaneho prijmu 537,78 euro, nie so skutocne zarobenej mzdy. Ak zarabate okolo 50 euro na den, mali by byt odvody cca 200 euro za mesiac. Preto po troch rokoch zvysuju odvody, ktore sa teraz blizia k skutocnym odvodom, nie redukovaným. Od 1.1.2011 uz redukovane odvody nebudu. Okrem toho by malo dojst k doplatkom za tri roky. Ak opatrovatelka pracovala tri roky, doplatky sa mozu vysplhat na 1000 - 1500 euro.

Na poslednom prihlasenom.

Poplatok je povinny. Ak ste boli na jednom menej ako 4 mesiace mieste, tak sa plati tusim polovicny. Ak viac ako 7 mesiacov, tak cely. Vyska je v roznych krajoch rozna.

Ďakujem a želám pekný deň.

Dobry den, neviete mi poradit, kde a na ktorom urade v Rakusku sa vybavuje prispevok pre opatrovatelky. Za odpoved vam dakujem.