Tak toto mohla napisat iba ta, ktora ma ag., aby sa zeny zlakli a neotravovali rodiny. Je to neskutocne, ze my sme zivnostnicky, musime platit tak isto ako ini zivnostnici, ktori maju a mozu mat vyssie prijmy. Ak pride fyzioterapeutka - zivnostnicka, tak ona si zapyta 65,-eur za 45 min. prace! A my co mame robit, ked jednoducho agentury stanovia dennu taxu a rodiny s opatrovatelkami, nevyjednavaju. Uz len tym, ze my sme si pootvarali zivnosti, rodinam setrime vydavky, lebo je druhy model o zamestnani opatrovateliek, ktory vyuziva minimalny pocet rodin. Zeny, nezlaknite sa, urcite na vyssich organoch nemaju ponatia, co sa robi, lebo ako je zvykom u Slovakov - drzat hubu a makat! Ak sme zivnostnicky, tak mame za sebou niekoho, budeme sa mudiet obratit na Wirtschaftkammer, nech to oni riesia.
Milá ansi, agentúru nemám, ale robím v Rakúsku už pekných pár rokov. To čo píšeš ty, je ako sedenie na dvoch stoličkách, aj agentúra, aby mi kryla chrbát, aj nie agentúra, lebo mi dohodla malý honorár. Aj ty môžeš mať vyššie príjmy, záleží len na tebe. Ale ak si cez agentúru, mala by si rešpektovať pravidlá, na ktorých ste sa v zmluve dohodli, ak tam máš, že budeš jednať o honorári ty, môžeš, inak sa nečuduj, že v tejto veci je pre rodinu partner agentúra a nie ty ako živnostník. A ak sa ti nepáči, hľadaj si sama, za vyšší honorár. Platí sa podľa príjmu, ak máš 50 na deň, platíš menej ako ten, kto má viac. Je to tak aj na Slovensku. Pravda je však taká, že každé remeslo má zvyčajne svoje mantinely, v ktorých sa pohybuje jeho honorár. A do toho ani tie tebou spomínané vyššie orgány nebudú nič hovoriť. A čo má riešiť komora? Výšku honorárov ? Väčšina zákazníkov, najmä v dnešnej dobe, kupuje u toho, ktorý je lacnejší.
Ahojte, chcela by som vediet, ci niektora, co poberate pridavky kazdy druhy mesiac, ste dostala platbu od septembra vo Viedni, vdaka, pekny vecer.
Anja: ja som poberala tiež každé dva mesiace prídavky, ale mne naposledy poslali za jún, od toho času len chodím na finanzamt ako po chleba do obchodu, nosím im všelijaké doklady a vypísané formuláre a potvrdenia, ale prídavok som sa zatiaľ nedočkala a je už november za chvilu. Robia tu na úradoch nenormálne caviky s tými prídavkami, idú Vianoce peniažky by sa zišli, ale nejak neni m, ožné sa k nim dopracovať. Som s toho smutná a verím že aj ostatné ženy.
Ahoj, ja teraz vybavujem pracu do Altenheimu, na ministerstve zdravotnictva vo Wiedni treba podat papiere, ale len vtedy dostanes schvalenie, ked mas aspon zdravotnu skolu a zo slovenskeho ministerstva schvalenie tvojho diplomu, ja som zdravotna sestra, ale nemam odrobenych v slovenskej nemocnici alebo v domove dochodcov 3 roky v poslednych 5 rokov a preto Rakusani neuznaju moj diplom, ale ako osetrovatelka mohla by som u nich robit a popri zamestnani asi budem musiet ukoncit nijaku skolu. Pani Strukelyova Lidia, najdes ju na nete, by ti mohla poradit.
Alebo pozri si bmg.gv.at, mozno ze aj z osetrovatelskou skolou najdes pracu, ale kurz im nestaci, vela stastia ti prajem.
Nechcem Ťa oberať o ilúzie, ale podľa nového zákona EU platného od mája 2010 prídavky dostaneme raz ročne - a to v januári následujúceho kalenárneho roka a to len ako dorovnávací príspevok. čo to znamená - prídavky si musí doma vybaviť Tvoj partner a Tebe v januári doplatia rozdiel medzi rakúskymi a slovenskými prídavkami. v januári ale za predpokladu že tam hneď 2. januára opäť odovzdáš tú istú horu papierov ako teraz! a ak si náhodou rozvedená, je to úplne v riti, lebo tu platia iné zákony pre rozvedených ako na Slovensku, čo rakúska strana akceptovať nechce! - to Ti píšem teraz vlastnú skúsenosť, k prídavkom som sa nedostala od mája, hoci som ich pred tým 2 roky normálne poberala a momentálne celú záležitosť riešim cez ministerstvo PaSV! pa, dobre nervy!
Rressia, mne dokonca niečo také vravela, že ten doplatený rozdiel medzi rakúskymi a slovenskými prídavkami bude ešte menší o výživné, čo platí exmanžel na deti, teda rakúske prídavky mínus slovenské mínus výživné, lebo že aj to je dávka a rozdiel dostanem, aj keď neplatí vždy, alebo len niečo, že to mám vymáhať.
Caute ja poberam rodinne kazdy druhy mesiac, v septembri si pytali papiere na prehodnotenie a bez problemov mi to priznali do aprila 2011.
O rodinne prídavky si musiš požiadať tam, kde si práve prihlasená, to nevadí, že si tam iba krátky čas.
Ak si slobodná mama alebo vdova nerobia problémy, inak prehodnocujú.
Som rozvedená, čiže na SK si prídavky moj exmanžel nevybaví, pretože mu ich naše úrady nedajú, lebo deti sú v mojej starostlivosti, nie v jeho. Z toho vyplýva, že si mám zase ja uplatniť na SK nárok na poberanie RP u nás na SK, a potom raz ročne to vydokladovať v AT, že koľko som poberala za daný rok prídavky na SK a oni mi len doplatia zvyšok? Dobre, to by som mohla si od januára 2011, vydokladovať. Ale kto mi vráti prídavky od júna 2010, keď som prídavky nepoberala ani v SK, ani z AT mi odvtedy neprišli? A čo sa týka výživného pre deti, ktoré má platiť exmanžel tak tiež neplatí, len kedy sa mu zachce. No hotový cirkus.
Stiahni si ich z internetu.
Ja som slobodná, papiere som nosila v septembri na novo a už je koniec oktobra a ešte stále som nič nedostala, a to mali byť vyplatené v oktobri. Takže asi ako kde, prehodnocujú asi aj slobodné. No smola, je to smutné.
Ahojte dievcata. Je niektora v 13stom bezirku? Ja som na Bossigase 51. Napiste sms, alebo mail. Mail: szamuhelovat@azet.sk. Tel. c. 0911740749. Pekny den vsetkym zelam!
No to máš pravdu. Že niekedy je to aj o šťastí, aj záleží že na akú úradníčku natrafíš, niektoré sú bezohľadné, keď vidia, že slovenka, tak mám pocit, že maju už alergiu na nás. Som bola si pýtať jedno tlačivo, tak jedna mi povedala, že načo mi je, že mi ho netreba, a druha mi vravela, že ho musím mať a dať si to potvrdiť na SK, hovorím o tlačive E-9. Pritom je to jeden úrad, ale ako vidno tak ani oni sami nevedia, čo má ako byť správne. Ale česť výnimkám, samozrejme.
To nemyslíš vážne! A keď sa poberajú rodinné prídavky, normálne to znamená, že ich poberá kompletná - nie rozvedená rodina, tak krátené nie sú? To by bola pekná diskriminácia! Tomu neverím, že by to tak mohlo byť!
Ako som už písala - exmanžel prídavky na Slovensku nedostane - nemá na to podľa našej legislatívy nárok - chvála Bohu! Ale v Rakúsku a v Nemecku to tak nie je, čo zase tieto úrady pochopiť nevedia a nechcú! A čo sa týka Teba - Ty si tiež na Slovensku prídavky nevybavíš, lebo Ti nepatria, pretože pracuješ v Rakúsku, kde si ich máš aj uplatniť! Ale z pohľadu Rakúšanov - máš si ich uplatiť doma a tu - dostaneš diferenciálny rozdiel, ale keďže doma nedostaneš nič, tak tu nedostaneš ani ten difer. rozdiel, lebo si to máš vybaviť najprv doma! Znie to choro, ale je to tak a preto celú záležitosť riešim cez MPSV v Bratislave, ktoré to podstúpilo svojim právnikom. Inú cestu nevidím, pretože na Finanzamte so mnou odmietli komunikovať - vraj len cez pojednávania. Aké a kde - to som sa už nedozvedela!
Áno, znie to tak ako vravíš, jedno je európska legislatíva, ktorá vraví, že máš nárok na prídavky tam, kde pracuješ a druhé to, že je milión strán dodatkov a všelijakých výnimiek z toho nariadenia, čo si každá strana vyjednala a ktoré hovoria, že môžu postupovať podľa svojej legislatívy. Najhoršie je, že sa nevedia dohodnúť ani v rámci Rakúska. A bolo by hororom, keby sa konečne dohodli a začali pýtať naspäť čo po 1. máji vyplatili. Bolo by dobre, keby sa tým právnikom podaril nejaký jeden prípad, dalo by sa potom na to odvolať, ale vidím to na dlhú trať. Daj potom vedieť ako si pochodila. Možno by pomohol aj nejaký ozaj odborný preklad aj s komentárom toho nariadenia, teda jeho novely z mája tohoto roku. Ale to je asi len chiméra, lebo si ho každý vykladá po svojom. Ani super prekladateľ, ak nepozná súvislosti alebo problematiku týchto dávok v EÚ nepomôže. Nechajme sa prekvapiť.
No mne bolo povedané, že pri kompletnej rodine sa posudzuje príjem a že od ex čo mám dostať výživné je podľa nich dávka.