Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosti s platením príspevkov do zdravotného poistenia na Sslovensku i v Rakúsku. Mám formulár E-106, mala som problémy pri niektorych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, preto by som rada platila odvody do ZP v obidvoch štátoch. Ďakujem
Prídavky sa vyplácajú podľa rakúskeho zákona a ten výživné považuje za dávku, preto sa o túto čiastku prídavky krátia. Ak niekto na prídavky od štátu nemá na Slovensku nárok, lebo robí len v Rakúsku ak je rozvedený a zdokladuje, aké má priznané výživné, prídavky dostane, ale krátené o túto čiastku. To je k príspevkom evy aj rressie.
Ak máš živnosť len v AT zmier sa s tým, že tie problémy z ošetrením na SK musíš zniesť. Inú možnosť nemáš, lebo v 2 štátoch EU nemôžeš súčastne platiť odvody je to trestné. Mohla by si ich platiť len, ak by si mala živnosť aj na SK aj v AT vtedy to legislatívne ošetríš formularom E-101 a platíš len u nás (ak si poberateľka RP v AT, tak tie by si viac nedostala nemáš nárok) ďaľšia varianta je, že si na SK zamestnanec, (kde by odvody platil u nás za teba on) a v AT by si bola súčastne živnostník a tam by si si odvádzala odvody sama. No a potom ti už ostáva len pracovať v AT na čierno a doma si platiť zdrav. poist., čo by bolo automatický povinné. Takže tak iná možnosť nie je.
Ak opatrovateľka pracuje v závislom pomere v jednom štáte a v druhom má živnosť, predpokladá sa, že podlieha legislatíve štátu, kde je zamestnaná, vybavuje formulár E 101. Na jeho základe sa určí, akej legislatíve skutočne podlieha - podľa kritérií prevažujúcej činnosti, centra životných záujmov,… sú uvedené v žiadosti. Ak SP posúdi, že žiadateľka patrí pod slovenskú legislatívu, platí sa slovenské poistenie aj zo živnosti v Rakúsku / akoby ho vykonávala popri zamestnaní na Slovensku / , v Rakúsku neplatí. Od mája tohoto roku platí novela, ktorá platenie v dvoch štátoch v prípade zamestnania v jednej a živnosti v druhej, zrušila.
No to som ani nezaregistrovala, že v prípade zamestnania u nás a živ. v zahraničí teda v štátoch EU sa zrušilo platenie odvodov v oboch štátoch. A vieš ako je to teraz v tomto prípade? Inak väčšinou sa za centrum záujmov berie trvalý pobyt a kde žije rodina, čiže v prípade 2 živností má 99% žiadelov vystavenú E-101, takže tu problém nevidím.
Prax je taká, že ak si na Slovensku v pracovnoprávnom vzťahu a aj vo vzťahu obdobnom, napr. na dohodu a v Rakúsku máš živnosť, si automaticky z platného nariadenia slovenský poistenec, dostaneš E 101. Tie kritéria patria predovšetkým k viacerým živnostiam, dá sa to využiť, ale je to na dlhé písanie. Aj centrum záujmov už má toľko definícií, len si vybrať. Národnú, európsku, sociálnu, daňovú…
Ďakujem za odpoveď zas viem o niečo viac. Mám v tomto dobrý prehľad, ale ono sa to každú chvíľu mení, že človek ani nevie, že už platí niečo nové. Ja mám E-101, lebo mám živnosť na SK aj v AT.
Aj ja, žiadala som o novú E 101 v júli, ale z inej oblasti by som chcela pohovoriť, kde by som ťa našla ?
Podľa informácii na stránke pre opatrovateľky po predložení E-101, máš nárok na RP aj v At.
Milá Lujza, bohužial tieto informácie sú absolútne zlé a zavádzajúce a bolo by dobré, keby boli odtiaľ odstránené. Touto tortúrou som prešla osobne od podania až po odvolania na zamietnutie, a osobné návštevy na FA, ale nie na informáciach, kde začína a končí väčšina OP. Ja som sa žiadala priamo na úsek, kde to riešia. Riešila som to aj cez naše úrady a tiež cez úrad EU, lebo tu ide o nariadenie EU. Podľa zákona nemáš nárok, ani keby si hrýzla zem. Povinnosť platenia prídavkov má štát, ktorého právnym predpisom a legislatíve podliehaš a ktorému si povinná platiť odvody. Ak máš E-101 vydanú sociálnou poisťovňou na SK, kde o ňu automaticky žiadaš, tak podliehaš slovenskej legislatíve. No podotýkam, že hovorím o prídavkoch v prípade živnosti na SK a živnosti v AT, kedy je vydaná E-101.
Ahojte dievčatá, chcem sa opýtať, či niektorá viete o predajni Brockenhaus v okolí Viedne, či tam niečo také existuje. Robila som vo Feldkirchu a tam bola, a dalo sa tam lacno nakúpiť, všeličo do domácnosti. Ďakujem, Maja.
Ahoj Evi, prosim ta, bud taka dobra a prezrad mi, ako sa dozviem meno osoby, u ktorej skoncili moje papiere na finanzamte. Dostanem sa vzdy len po info stolik, kde vyklopim cislo SVA, kuknu na displej pocitaca a povedia, cakajte. Je to uz viac ako 3 mesiace, co sa veci nehybu.
Predpokladám, že ti ide o RP. No 3 mesiace nie je až taká dlhá doba vzhľadom nato, akým tempom momentálne rakúšania vybavujú RP. Kamarátka to urgovala permanentne a trvalo to 1/2 roka. No sú to aj dlhšie čakacie doby. Je pravda, že pri info stolíku sa Ťa snažia zbaviť čo najrýchlejšie. Neviem aká je tvoja nemčina, pokiaľ nemáš problém komunikovať, tak jednoducho povedz, že chceš hovoriť priamo s osobou, ku ktorej si pridelená ohľadom RP. Musíš na tom trvať a byť neodbytná. Keď vidia, že si jazykovo dobrá a nedáš sa, chovajú sa inak. Alebo napíš sťažnosť na príslušný FA uveď fakty a žiadaj odpoveď, alebo osobné vysvetlenie od kompetentnej osoby. Na akýkoľvek tvoj písomný podnet, alebo sťažnosť ti musia dať písomnú odpoveď.
Vdaka, Evi, nemcina nie je problem, skusim este dobiedzat
Viem, ze cakacia doba je aj pol roka, len ja poberam RP kazdy druhy mesiac, posledne v juni. V auguste poslali, co potrebuju podokladat zo skol, do 4 tyzdnov. Poslala som to do dvoch, dokonca osobne zaniesla, a 1.9. poslali, ze je koniec vyplacaniu, som tam bola sa opytat, ze co je to za zmatky, baby studuju na vyske dalej, najprv poslu co potrebuju, a ked to maju tak to neberu do uvahy a urobia schluss. Nechapem. Poberam RP uz treti rok, nie som novy ziadatel, nikdy nebol problem. Teda v tirole, odkedy som vo Viedni vsetko ide naopak. Vdaka Evi, zelam pekny vecer Tebe aj vsetkym, co zabludia na tuto stranku.
No Viedeň je v tomto ukážková, myslím to ironicky. No keď Ti poslali rozhodnutie, že je koniec vyplácaniu, tak Ti museli napísať aj z akého dôvodu. Dobre si to pozri, ako to zvôvodnili, či sa nezmenili nejaké podmienky atď. Ak si rozvedená, tak tu baby spomínali, že sa niečo mení a zaleží aj aké výživné berieš. A ešte niečo, ak príde nejaké rozhodnutie a Ty s ním nesúhlasíš, tak tam máš napísané že sa môžeš odvolať do určitého dátumu, zväčša je to do mesiaca. A toto treba využiť a okamžite reagovať, odpovedia Ti, musia. Nesmieš sa dať a zvlášť, keď vieš nemecky. Vieš, ak Ti pošlú rozhodnutie a Ty s ním nesúhlasíš a neodvoláš sa, akoby si s ním súhlasila a potom je tam už zbytočné chodiť. Prepásneš možnosť odvolania a po stanovej dobe to pre nich končí. Musela by si znova celú tortúru podstupovať znova, vrátane dokladovania papierov, preklady, skrátka všetko od začiatku. Ja som sa na ich odpovede odvolávala 3x, len aby som udržala komunikáciu horúcu a za ten čas som zisťovala po všetkých dostupných inštitúciach. Tak pevné nervy, to odvolanie bolo dôležité, neviem či si ho využila. Oni keď sa odvolávaš, Ti sami navrhnú, aby si prišla, že ti všetko osobne vysvetlia. Ahoj.
Rodina dostáva na každú opatrovateľku 275 euro mesačne, teda ak má dve, tak dostane 550 euro.
Ahojte, máte niektorá skúsenosti s agentúrou Hilfswerk? Ďakujem
Ahoj Evi, aj ostatne, tak som dnes bola na tom finanzamte kvoli RP. Mam hlavu smutku, le cakala som to, po tom, co sa deje tu v At s ich socialnou politikou, hovorila som s dvoma chlapmi, jeden ma na starosti moj spis, inak myslim jednanie chlapov so zenami sa neda porovnat. Potom aka som bola neodbitna, by ma zenska uz iste vyrazila derami von. Takze do augusta bolo vsetko ok, potom som poposielala vsetko co ziadali, a cakala som, robila som chybu, ze len po telefone som sa obcas opytala, odpoved vzy ta ista, spracovavaju sa udaje. Po dvoch mesiacoch som dnes teda sla osobne ako co dalej, dva a polroka sli pridavky bezproblemovo, kazdy druhy mesiac, 14 rokov som stasne rozvedena. Tak a co som sa dozvedela? Ze uz pravdepodobne aj rozvedene caka len doplatok 1 x rocne, a podokladat musim teraz nie co sa tyka studujucich deti, ale exmanzela, ktoreho som nevidela dobrych par rokov, je na neho exekucne konanie kvoli vyzivnemu na moje aj dalsie deti, dlhuje uz asi aj 100 tis. sk, no ja to neriesim, nema to vyznam, sama policia ho nevie najst uz par rokov, nieto este ja. Takze vsetko kde robi, kde byva, kolko mam urcene vyzivne, a pod. proste vsetka krasa vraj padla, vsetko ide na novo a budu sa viac presetrovat zeny samozivitelky. Mi chlap vravi viete, ale su zeny, co sa rozvedu a ziju s muzom dalej. Ako im dokazat, ze ja nie som ten pripad? Ma ine trvale bydlisko ako ja, ani to vraj nie je dokaz, a ze s kym su deti kym som v At? Tak maju nad 20 obe, su na internatoch viac ako doma, ze aj to treba dokazat, ze neziju s niekym, kto ich zivi! No mam chut ostat na SK, hladat roboty aj ked den noc. Je to tu cim dalej tym viac ubohe. Od januara odvody navysene, no nejak bolo, nejak bude a ked sem este jedna rozvedena napise, co patri pod Vieden a dostava kazdy druhy mesiac RP bez problemov, budem sa s nou chciet stretnut, lebo po dnesku neverim. Pekny zvysok dna vsetkym.
Viem, ze nemas pekny den ale velmi by ma zaujimalo pod ktory Finanzamt patris vo Viedni. Ja som v 9. Bezirku. Dakujem.
Ahoj Liza, patrim pod Finanz. na Ullmanstrasse, robim v 13. Bezirku