Ahojte, vie niekto o Atene z Banskej Bystrice, mam tam ist na pohovor na opatrovatelku.
Zdravím, aj ja som bola na pohovore v agentúre Atena, pani ktorá pohovor robila je milá, a dá sa s ňou dobre pohovoriť. Je to v pohode. Mne sa ozval nejaký pán z Viedne, ale asi budem viacerím na smiech, lebo keď začal hovoriť, tak som mu rozumela veľmi málo. Máte niekto tiež podobnú skúsenosť?
Vobec nie si na smiech, viedenska nemcina je ako u nas zahoractina a pod. Mala si tomu panovi z Viedne do tel. povedat: Bitte, koennten Sie etwas langsamer sprechen, und auch Hochdeutsch (spisovne) bitte. Rakusakom musis vsetko polopatisticky povedat, nedomysia si sami.
Ahoj Ana, ja som presne ten istý prípad ako ty, to isté riešim, už pol roka chodím hore dola s papiermi, niekdy som nemala predtým problémy vyplácaním RP, takisto som rozvedená, nedokážu to tu na úradoch pochopiť, že ked raz mužom nežiješ a neplatí ti výživne, tak tým pádom ti nemajú ani z čoho v AT urobiť dorovnávku RP, tebe na SK RP nedajú, lebo máš rakúsku živnosť a platíš si tu odvody, tak ku akým prídavkam nám chú doplatiť, keď nám žiadne nedajú ani doma ani v AT. Moj ex takisto neplatí, riešim to teraz exekúčne. Myslím si, že naše deti majú rovnaké potreby ako deti vydatých žien alebo slobodných matiek. Je to hrozné, že nás takto diskriminujú, ale myslím si, že je nás rozvedených žien v AT veľa, a len tak im to nemôže prejsť, musí sa to nejako vyriešiť! Oni sami majú v tom chaos, presne jak si písala, čo úradník to iný prístup a dokonca aj iné postupy. Nemyslím si, že to záleží na tom v ktorom meste alebo bezirku je finanzamt. Ja pracujem v Grazi, a je to tu to isté. Všetko len prehodnocujú, neviem dokedy chcú prehodnocovať a čo z toho nakoniec bude, lebo tiež mi to tu potom ani neoplatí pracovať. Tak sa nechajme prekvapiť.
Pred časom tu bola debata, že ženy z Rumunska, Poľska a pod. znižujú hodnotu našej práce, ako sa teraz dozvedám z tých príspevkov typu, ani sa mi tu potom, rozumej bez prídavkov, neoplatí pracovať, robíme si to aj my samé. Ako moja striedačka, prídavky na tri deti, naoko rozvedená, super spokojná. Rebelom kvôli peniazom som bola vždy ja. A len čo začali tieto tance, všetko otočila. Nech sa na mňa nehnevajú ženy, ktoré sa budú cítiť dotknuté, ale vyjadrenia typu ako píše juliana, že rozvedené sú diskriminované a Rakúšanom to nemôže prejsť ma vždy rozveselia. Prečítajte si niekde, ako je to, čo v Rakúsku poberáte, podľa ich legislatívy definované, čo všetko musí poberateľ a osoba, ktorej je dávka smerovaná spĺňať, čo všetko sa tam spadá a až potom hurá na Turka.
Marika, nevravim, ze nesuhlasim s tym, co pises, no nie kazdy je ako tvoja striedacka. Ja nezijem so svojim ex, kontakt ziadny, viac ako 10 rokov, 15 rokov v skolstve, ked nestacilo aby sme zili na urovni ako takej, a baby mohli studovat, ked uz nedostanu veno a vkladnu knizku na par tisic, rozhodla som sa ist opatrovat. Jedna si uz zaraba, aspon minimalna mzda, dve na vyske, 200 a 280 km od trvaleho bydliska, teda intrak a privat. Mesacne obe ubytka za 150 uer, k tomu vreckove tyzdenne, kazda 25 eur, vtom aj cesta uz, ziadny luxus, dalsich 200 mesacne, a minmalna mzda alebo moj mesacny plat v skolstve je uz vobei a kde je este ostatne, takze tato praca bola riesenim, kym nebola zivnost, aj sme zili, aj odlozili. Teraz moj denny plat 50 denne, odvody si platim sama, agenture polrocne skoro turnusovy zarobok, 4x rocne odvody, nie male, kolkokrat do roka mi ostane cely plat? Dobre, som za, nech Rakusania zohladnuju co chcu, aj vyzivne ktore vidim 3x do roka, a oni ho pocitat budu ako by bolo stale, nech mam na SK pridavky, nech doplatia rozdiel, aj ked raz rocne, ale tvrdit, ze nemas narok? Preco? 3 roky so mala? Uplnej rodine sa zije lahsie, kto neskusil, nepochopi. Poriadne si robim pracu co mam, odvody platim, prejdi sa Medlingom vo Viedni, Turek, Kosovcan. Rakusak je uz tam raritou, su ich plne nakupne centra, rano, naobed, vecer, uvrieskane deti, vsade po nich bordel a z coho ziju? Zo soialnych davok! Oni cicaju tento stat, nie my, ktore poctivo robime, tam nech urobia skrtiaci balicek, ale to by im asi obcas nieco vyletelo do vzduchu z nas obycajnych OP taky strach nemaju, staci poslat papier, nemate viac narok, to je jednoduchsie ovela, ziadajte si od ex, ktory neviete ani kde byva ani ci pracuje ani nic, ten vam deti uzivi, sudy na SK vydaju exekuciu, dotycny jasne nema ziadny majetok, takze z coho by mal platit nie? A vy robite vonku, co vy preboha chcete zena, este jemu by ste mala obcas financne pomoct, chudakovi, nejak tak?
Prepáč, neviem či som to dobre pochopila, tú 101 vydáva soc. poisťovňa? to znamená, že platíš všetky odvody na SR? Existuje možnosť platiť len zdravot. poistenie na Slovensku pri slovenskej aj rakúskej živnosti?
Ana, mala som napísaný jeden príspevok pre teba, lebo sa mi vymykáš z toho, čo tu čítam, už tým prístupom k riešeniu veci, ale náhoda chcela, že vypadol internet a už som nemala chuť to znovu písať, lebo som prvý raz tomu venovala dosť času. Škoda, že zajtra striedam, síce aj doma sledujem túto stránku, ale mám menej času. Takže možno budúci turnus. Si tu asi dlhšie, tak ako ja, lebo spomínaš časy pred legalizáciou, prečo potom stále za takých podmienok ako píšeš?
Veľmi zlé, patrí medzi zle spolupracujúce agentúry s opatrovateľkami.
Ahojte, mate niektora skusenosti s pani Tekelyovou? Ja mam na nu kontakt ale stale nedviha. Dakujem
Presne ako pise Martina - velmi zle. Zeny v centrale Hilfswerk Wien su aj Slovenky bez stipky slusnosti. Babincova, Bielikova bola svojho casu v tomto uplne Nummer 1. Ja byt sefom, tak maju uz davno padaka. Urobili zle meno tejto firme. Cez nich chodia uz iba zeny, co nevedia skoro vobec NJ (vacsinou vychod) a beru cokolvek a musia cestovat ich predrazenymi taxikarmi-kamosmi, ktori zasadne nevydavaju prijmovy doklad. Platia slabo aj za najtazsie Pflegestufe.
Prosím Vás, pozná niekto kontakt na pani Sašu z Revúcej, ktorá sprostredkúva prácu opatrovateľkám v Rakúsku? Mohli by ste mi poskytnúť kontakt? Ďakujem !
Prosím, má niekto kontakt na ag. St. Antonius - Dr. Weinbormaier?
Ahoj, ja som v Innsbrucku, nastupujem 10.11., moje t.č. 0905912248, rada sa stretnem, jana.
Ahojte, viete mi poradiť ako sa dobije internet, mám BOB. Ďakujem
Ahojk kay. Pred nedávnom som hovorila s jednou známou čo, šla cez Hilfswerk a si ich chválila. Vraj boli k nej milí a zohnali jej prácu za par dni. Príjmové doklady vraj dostava a prepláca ich rodina. Ešte vravela že má aj akoby firemný mobil pre prípad ak by si musela niekam súrna zavolať. Vravela mi že sa mam obrátiť na p. Bielikovú. Chcela som sa s nou spojiť no po tvojom príspevku som na pochybách. Môžem sa spýtať na akú agentúru sa obrátiť? Stále keď si nejakú vyhliadnem, nájdem na nich niečo zlé na nete. Podľa toho, čo vidím a čítam tak mam pocit, že už žiadna dobrá agentúra nieje.
Ahoj, ja robim cez ich agenturu a som spokojna. Nemam problem s dovolanim sa k nim. Mas spravne tf. cislo? Kontakt na p. Tekelyovu na Slovensku je 0918362966. Pekny den.
Chcem sa opýtať, ako to bude v vybavovaním rod. prídavkov za tento rok. Zmenilo sa niečo? Budú rakúšania riadne vyplácať ako za minulý rok? odpíšte, Díky
Ja som bola este z tej prvej varky, zmienene zeny z HW -Babincova+ company este neboli vo Viedni. Az po nejakom case nastupili a zacali machrovat a namiesto pomoci zenam bud nedvihali telefon, alebo im ho drzo polozili, ci boli ironicke. Odhlasovali zivnosti len tak frcalo a ani to zenam neoznamili, original ZL sme ani nevideli a podobne “srandicky”. Jednoducho nedostojne spravanie. Je mozne, ze sa to tam zmenilo, lebo ony vtedy (cca pred 3 rokmi) boli kritizovane z kazdej strany od OP a niektore dokonca pisali staznosti na ich spravanie sefovi HW Marschitzovi. Mobil som vyfasovala aj ja, takze sme si mohli medzi sebou OP v ramci AT volat, pripadne zavolat do najblizsej pobocky Hilfswerku a pod.
Kludne to skus cez Hilfswerk a Babincovu, nemas co stratit. Zrejme sa damy uz poludstili, ja uz nemam dovod sa o nich zaujimat. Robim v AT v inom fachu, ale na tie casy, ked som bola OP si rada spomeniem. Boli to take pionierske casy legalizacie, ked ani uradnici sami nevedeli, co vlastne mozu a co nemozu OP robit a na co mame narok, legislativa sa tvorila za pochodu. A ked sa vydarila rodina, tak to bolo celkom fajn. Vela stastia a hlavne ziadne strachy.
Pri vybavovani rodinnych pridavkov odo mna Finanzamt pozaduje este “Beschäftigungszeiten za rok 2010”. Ako to mam chapat, co odo mna vlastne chcu? Dakujem!