Opatrovateľky v Rakúsku

A kde si v Altmunsteri? Poznam to tam aj baby, Slovenky. Ak budes nieco potrebovat, dam ti tam kontakt.

Ahoj Aja, chcem sa spýtať, či si to už skúšala cez banking. Môže to byť aj z účtu na slovensku?

Ahojte je tu niekto z 22 Bezirku? Moja email adresa alexa671@azet.sk.

Poradí mi niekto, ako nainštalovať mobilný internet YESS?

Dobrý podvečer! Môžete, ale iba 2 mesiace, potom v Rakúsku, ukončiť prácu alebo načierno. Nech sa darí, Ema.

Ahoj, nie neskusala som to cez banking, neviem ci budem po novom roku v AT, tak zatial nechcem tu mat ucet a neviem, ci to moze byt aj z SK uctu, to sa treba spytat v A1. Ak zistis nejake nove info, daj vediet aj na mail.

Máš k tomu inštalačné cdčko, nainštaluj si ho a tam ti píše podrobne, čo máš robiť a ako všetko nastaviť. Samozrejme v nemčine. Nie je to ťažké.

Viete niekto o dnešnej havárií v Rakúsku, pri ktorej zahynula 30 ročná opatovateľka z Prešova?

Ahoj to snad nie? Ako si sa to dozvedela?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či ma niekto skúsenosti s pani Dobalovou zo Starej Ľubovne? Má agentúru, ktorá sprostredkúva prácu opatrovateľkám. Je to seriózne? Ďakujem.

Pekný den všetkým kolegyňkám opatrovateľkám. Žienky poradte, ktorá máte skúsenosti s dekubitom. Pacientka má už tretí rok dekubit otvorený, hnisajúci na kostrči. Vyskúšané počas troch rokov všetko možné, od náplastí, suprasorb, drenáže suché, gélové, aleoe vera, nevieme si s tým rady, chodili tu aj rakúske ošetrovateľky aj lekári a nevedia si rady. Poraďte, ďakujem.

Myslim si, ze u nej sa plati a potom este rakuskej strane. Navrhovala by som ti to naprv si to overit. Pocula som o tom, ale nerobila som cez nu. Myslim, ze dokopy mozno 1200 eur tak je to na tebe ako sa rozhodnes.

Chcela by som vedieť, či niektorá z vás nepozná sprostredkovateľa, neviem nič o ňom, len že sa volá Thomas je z rakúska a opatrovaťeľky berie do 45 rokov. Ak niekto niečo bližšie vie, nech dá vedieť na fórum.

Dennne citam noviny a zatial tam nic take nebolo. Mozno zajtra, ale to zalezi aj v ktorej casti sa to stalo. Vsetkym opatrovatelkam prajem vzdy prijemnu a bezpecnu cestu. Ak niekto o tom nieco viete, tak to sem napiste.

Manželka odchádza robiť opatrovateľku do Rakúska a na slovensku ma otvorenú živnosť, samozrejme že si musí otvoriť aj rakúsku živnosť. Neporušuje tým zákon? Alebo nebude to mať vplyv ak chce poberať rod. prídavky z rakúskej strany? Radi by sme sa vyhli nepríjemným situáciám v budúcnosti. Ak môžte poradiť poraďte. Ďakujem

No to nebude lahke, ked to vzdali uz aj lekari a osetrovatelky. Ja na tvojom mieste by som vyskusala silny repikovy odvar s troskou silneho alkoholu. Hlavne by na tom nemal nikdy lezat a musi to byt stale vzdusne prekryte. Repikove obklady 3 x denne. Skusaj, nemas co stratit. Polohuj ho a pozor na moc a stolicu, aky sa to neznecistilo, lebo chyti otravu a mas po pacientovi. Ked to oni vzdali, tak to nevzdaj. Vela stastia a uspechu ti prajem. Ja na tvojom mieste by som doma zasla aj za dobrym ludovym liecitelom.

Je strašne drahá - zdiera ľudí. Myslím, že si dokážete nájsť prácu aj za menší poplatok. Oplatí sa počkať.

Zákon neporušuje, ale má to pár obmedzení napr. RP v Rakúsku nedostane. Keďže má živnosť aj na Slovensku a bude mať aj v Rakúsku je potrebné, aby si po otvorení živnosti v Rakúsku požiadala na Slovensku soc. poist. v mieste bydliska o vydanie E-101, ktorá jej určí príslušnú legislatívu a tou bude Slovensko, čiže odvody bude platiť na Slovensku a nie v Rakúsku. Nemôže platiť odvody v 2 štátoch EU je to trestné. Je to trochu obšírnejšia téma, ako je to v tomto prípade už sa tu o tom dosť popísalo, treba prelistovať.

Ahojte, som opatrovateľka v Rakúsku a dnes mi prišlo platiť odvody a k tomu aj doklad o zvýšení poplatkov, vie niekto, či je toto zvýšenie rodina akceptovať?

K tomu dekubitu. Neviem akú máte skúsenosť, či ste sestra alebo opatrovateľka, ale dekubit ako ho opisujete patrí do rúk skúsenej a hlavne pod dohľad chirurga. Nekrotické tkanivo sa musí pravidelne odtraňovať a najdôležitejšie zo strany opatrovateľky je nejvyššia sterilita. Mám bohatú prax z ARA, kde dekubitu pri politraume niekedy sa nedalo zabrániť, ale všetky sú liečiteľné a vyliečiteľné. Predpokladám, že pacient má antidekubitárny matrac, ktorý mnohé opatrovateľky pri ležiacom pacientovi považujú za všeliek, pri prevencii dekubitov. Aj tu je potrebné pacienta polohovať, držať v suchom a starostlivosť o dekubit prinesie úspech. Je ťažko radiť cez internet, ale jednu vec s ktorou určite nič nepokazíte je, kúpte si v lekárni Käsepappelblätter, je to čaj. Ak nemáte sterilné krytie, vyvarte biele plátno a potom ho prežehlite, tak aspoň trochu získate sterilitu. Namočenou tkaninou urobte teplé, nie horúce obklady a aj to tým čajom umyte. Osušte a ošetrite ďalej podľa pokynov lekára, ak ich Vám dal, ak nie určite vám v lekárni poradia. Sterilne prekryte a nechajte voľné, nesie na tom ležať, ak sa tomu nedá zabrániť, tak musí ležať na podložnom kolese, ale nikdy nie na gume. Ale ak má pacient nekrotické tkanivo, tak mu to bude len a len dalej hniť. Okolo dekubitu môžete jemne masírovať pokožku, aby dochádzalo k lepšiemu prekrveniu. Dobrá je aj Gencianova viliolet - je to fialova vodička, dobre suší, ale farbi bielizeň, to musíte prekonzultovať s rodinou a dávať pri používaní pozor. Veľa zdaru.