Opatrovateľky v Rakúsku

Čítaj si prispevky, všetko už bolo napísané a nájdeš to, ak budeš hladať.

Vlastným očiam, čo za názory tu táto daňovníčka prezentuje. Ženy nie je to pravda, žiaden zákon nehovorí o hodinovej mzde živnostníka. No a tá hrubka pri omyle hovorí za všetko.

Teda ty ale hadzes perly! Zivnostnik robi na zaklade zmluvy o dielo / Werkvertrag / - teda zmluvna cena za pracu. Ake socialne zakony do toho motas? Na com sa dohodne, to ma. Volna tvorba cien ti nic nehovori. Soc. zakony mozes aplikovat, ak si zamestancom (mas za sebou odbory atd. ) nie zivnostnikom. Zivnostnik ma vacsinou len povinnosti - tak ako u nas.

Ahojte, ja mám na deň čistého 48 a babka je na vozíku, musím ju 3x za deň prekladať, ona sa na nohy nepostaví, čiže prekladám celú váhu, je to podľa mňa málo, ale tak dohodla agentúra, čo s tým? Ďakujem

Ja dostávam 60 na deň, je to stanovené agentúrou a z toho si musím sama platiť odvody, doteraz regulované, čiže mi vyšlo 50 na deň v čistom a od nového roka zvýšené odvody, čiže mi vyjde 47 v čistom. Nič moc pri ťažkom stave.

Mne po novom priznali mínus výživné od exmanžela, čo dostávam.

Ahojte. Prosím Vás, keď pracujem v AT ako živnostníčka a chcem ísť na SR k zubnému lekárovi, ako je to s platením? Preplatí mi poisťovňa všetko? Ako sa brániť, keď mi lekárka nebude chcieť uznať moju európsku kartičku?

Prosím Vás o radu. Moja pošta z Rakúskych úradov mi chodí na adresu prechodného pobytu v AT, chcela by som si to zmeniť, aby mi ju posielali na SK, poradí mi niekto, ako to mám vyvaviť? Ďakujem

Ja som jednoducho napisala na WKO a SVA kratky list, aby vsetku postu adresovanu na moje meno zasielali na na moju domacu adresu na Sk.

U nas s europskou kartickou niektori lekari problem nemaju, ale ini zas ano. Moja zubarka ma osetrila bez problemov, ale overovala si to este v poistovni na SK, ako to ma potom fakturovat - lekari totiz nemozu miesat poistencov SK s poistencami EU. Ale inac im to nase poistovne preplatia v pohode, pretoze oni si to potom daju preplatit v poistovni v AT. Avsak mala som aj taku skusenost, ze lekar ma odmietol vysetrit, pretoze on nema vela poistencov EU a musel by ma zvlast fakturovat a to su pre neho “naklady naviac”. Povedal mi, ze ak mu dam na stol 20 E, tak ma hned vysetri. Vtedy som penila az az, no ale, pristup lekarov je rozny.

Ďakujem, Nuna.

Mne bolo povedané, že sa odpočítava všetko čo dostávam na Slovensku a ked nedostávam, čo mám podľa rozhodnutia súdu dostávať, teda aj výživné, že tak sa posudzuje koľko prídavkov dostanem tu, že sa berie do úvahy všetko, čo na dieťa dostanem a je jedno od koho, ešteže mi aj daňový slovenský bonus neodrátali

Chcela by som sa spýtať, koľko stojí štartovací balíček na internet v AT, a kde sa dá kúpiť. Ďakujem.

Ahoj Rena. Z takej rodiny by som odišla, veď tá rodina si z Vás robí otroka. Ja pracujem v Rakúsku už 8. rokov, no len ak chcú odomňa, aby som umyla okná, okamžite ich pýtam 50 EUR, inak im poviem, že to nie je náplň opatrovateľky. Jednoducha sa netreba báť im na rovinu všetko povedať

Už ti prišlo také vyrozumenie, že výživné od exmanžela sa odpočíta? Mne sa zdalo, že to ešte nie je schválené.

Ahoj, ale ja nechcem mať výhody Rakúšanov, chcem mať len úplne normálny nárok na ošetrenie na Slovensku? Alebo je potrebné to pripoistenie? Na Slovensku si platím dobrovoľné nemocenské poistenie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Neviem o tom, že by sme potrebovali formulár E 126, odo mňa ho nikto nepožadoval a bola som vždy ošetrená, žiadny urgent, aj odborné vyšetrenie som mala bez problémov.

Volá sa p. Grula, nie Grgula!

Dobrý večer. Chcem poprosit o radu. Kto mi vie dať link, kde by som si mohla stiahnuť vzor zmluvy medzi rodinou a opatrovateľkou v nemeckej aj slovenskej verzii. Som začiatočníčka a neviem čo má zmluva obsahovať, no počula som že je na to určené tlačivo - nemyslím zmluvu cez agentúru ale podpísanú priamo v rodine. Ďakujem

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či sa Vám ozvali, lebo aj ja si hľadám agentúru, som nová, mám opatrovateľský kurz, nemčina stredná, vonku som ešte nebola ale chcela by som to skúsiť, ďakujem za odpoveď.