Ahojte dievčatá, potrebovala by som radu, má už niekto skúsenosti s PN? Mne zomrela babka, a kým si niečo nájdem by som to využila, mám to pripoistenie. Ďakujem, pekný večer.
Opatrovateľky vo Wiedni, chcem touto cestou ponúknuť službu. Ak náhodou máte pacienta / ku, ktorí sú ležiaci, alebo inak imobilní a je potrebné ich či už ostrihať, alebo prípadne urobiť aj pre ženy menšiu úpravu vlasov, tak môžem prísť priamo domov. Nie všetky opatrovateľky si s tým dokážu poradiť a služby v Rakúsku a priamo doma sú veľmi drahé. Ak by ste mali záujem, kontaktujte ma na mail podrobnosti dohodneme. Ide o službu len vo Wiedni.
Ahoj nuna, prosím ťa, čo sa týka tej pošty: Mne SVA posiela poštu na SR adresu, to som si vybavila hneď na začiatku. No čo sa týka ostatných úradov, stačí, keď napíšem list na WKO, že chcem aby mi poštu posielali na SR, alebo musím poštovu adresu zmeniť aj na FA (keby niečo), či FA neposiela nič?
Ak si rozvedena, potrebujes potvrdenie zo sudu o rozvode - prelozene do nemciny, to je jedna strana, potvrdenie zo skoly - deti - tiez prelozene do nemciny, tlacivo E401 a E411, to ti vystavi soc. urad starostliv. o rodinu, cize chod tam, kde si doteraz nosila potvrdenie o navsteve skoly na SK. Dalej prefotit rodny list dietata. Ja som mala vsetko takto prichystane a prelozene a za 1 mesiac som dostala od nich kladne stanovisko. Mne to vybavila agentura, a tych 100 euro za to stoji, lebo naraz ti nepovedia co vsetko chcu. A ak nerozumies, to uz je tazsie.
Štartovací balíček stojí okolo 60€, niekedy v tom je aj nejaký kredit. Kúpiť sa dá aj v Hoferi yees alebo v trafike aj na pošte. Musíš sa popýtať.
Dobré ráno. Stačí ísť k lekárovi a slovenský klasický marodny lístok zaslať do príslušnej SVA v Rakúsku. Odvody sa platia aj počas PN.
Ahojte. Je to pravda, že od 1. januára nedostaneme rodinný prídavok z Rakúska? Vie niekto o tom niečo?
Patri ti cela ciastka kidergeltu, aj ten diferenz, ved to musia na tych uradoch do kelu vediet.
Z viedne sudbanhof vystupis, prejdes cez cestu dole do prveho podchodu, mam taky dojem je tam cislo 22 a tam ti idu rychliky kazdu pol hodinu.
A kde si prosím ťa k takejto informácii prišla?
Štartovací balíček v Libro stojí 50 Eur. Je v ňom 1GB na surf.
Tiež som rozvedená, vyplatili mi len differenz. Doložila som potvrdenie zo soc. poisťovne o pozastavení vyplácania prídavkov na deti a boli mi prídavky doplatené do plnej výšky.
Dobrý deň, dostala som informáciu zo soc. poist. na Slovensku, že odpracované 1, 2, 3, 4 roky v AT sa nepripočítavajú k odpracovaným rokom na Slovensku. Že až po odpracovaní 5 rokov sa pripočítavajú. Rada by som vedela, aká je vlastne pravda, aj pracovníčka v sociálke nemusí mať dostatočné informácie, pravdu. Veľmi pekne ďakujem, Zuzana.
Navštív stránku Sociálnej poisťovne a tam maš všetko pekne napísané, čo obsahuje Zmluva o sociálnom poisteni medzi SR a Rakúskom: Dôchodkové zabezpečenie: Ak osobe vznikne nárok na dôchodok len na základe dôb poistenia získaných podľa právnych predpisov jedného zmluvného štátu (čiže bez zohľadnenia doby poistenia podľa právnych predpisov druhého zmluvného štátu), dôchodok vypočítaný podľa týchto právnych predpisov sa jej bude vyplácať v plnej sume. Ak doba poistenia podľa právnych predpisov jedného zmluvného štátu nie je postačujúca na vznik nároku na dôchodok, prihliadne sa aj na dobu poistenia získanú v druhom zmluvnom štáte, pričom každý zo zmluvných štátov bude vyplácať dôchodok v sume zodpovedajúcej vlastnej dobe poistenia. Ak osoba získala podľa právnych predpisov niektorého zmluvného štátu dobu poistenia kratšiu, ako jeden rok a na vznik nároku na dôchodok podľa týchto právnych predpisov je potrebné získať dobu poistenia v rozsahu aspoň jedného roka, nárok na dôchodok jej z dôchodkového zabezpečenia - poistenia zmluvného štátu nevznikne.
Ako je potom možné, že moja striedačka, už na starobnom dôchodku, si dáva po každom odrobenom roku tu v Rakúsku prepočítavať dôchodok na Slovensku a ten sa jej zvýši tak cca. od 7 do 10 EUR, podľa toho, ako sme zarobili. Doteraz som bola informovaná tak ako píšete, ale toto tomu nezodpovedá. Nie je náhodou aj tá zmluva neplatná vzhľadom na platnú európsku legislatívu?
Zmluva bola revidovaná a aktualizovaná v roku 2006 a nič sa na nej nemenilo.
Penzijné poistenie - Pensionsversicherung
V otázkach penzijného poistenia určite každého zaujíma či bude mať v Rakúsku nárok na dôchodok a po akom čase mu tento nárok vznikne.
Vznik nároku na dôchodok v rámci krajín EHS upravuje NARIADENIE RADY (EHS) č. 1408 / 71 o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnancov a ich rodiny, ktorí sa pohybujú v rámci spoločenstva a NARIADENIE RADY (EHS) č. 574 / 72 ktorým sa stanovuje postup pri vykonávaní nariadenia (EHS) č. 1408 / 71.
My si to zhrnieme. Nárok na dôchodok vzniká v každej krajine na ktorú sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie alebo v krajine, s ktorou má SR uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení a to už po 1 opracovanom roku, v ktorom boli odvádzané aj dávky sociálneho poistenia. Pokiaľ bola táto doba kratšia ako 1 rok, nárok na dôchodok nevzniká a obdobie počas ktorého sa odvádzalo poistenie sa pripočítava ku poistnému obdobiu v krajine, kde bude žiadateľ žiadať o dôchodok. Ak nárok na dôchodok vznikne, každý štát bude následne vyplácať sumu dôchodku zodpovedajúcu dobe poistenia, ktorá bola získaná podľa jeho právnych predpisov.
Pri určovaní nároku na dôchodok nie je podmienkou, aby mal žiadateľ trvalé bydlisko v krajine, v ktorej žiada o dôchodok. Nevyžaduje sa ani štátna príslušnosť. Stačí, aby žiadateľ o dôchodok splnil podmienky, ktoré platia pre všetkých rovnako.
O dôchodok sa žiada v krajine, v ktorej žiadateľ v čase podania žiadosti žije. V žiadosti uvedie krajiny, v ktorých bol dôchodkovo poistený. Nie je potrebné predkladať potvrdenia o poistení z iných štátov. Ak však žiadateľ o dôchodok má potvrdenie inštitúcie sociálneho poistenia štátu, v ktorom platil dôchodkové poistenie, môžete ho príslušnej sociálnej poisťovni predložiť v konaní o nároku na dôchodkovú dávku. To vybavovenie penzie iba urýchli.
Prosim, ak mam od 16.11. uzatvorenu zivnost a nemam od SVA papiere, mam ist na VsZP toto oznamit, alebo mam cakat, kym mi pride Ecard, E106, dovtedy u nas mozem chodit na povodnu? Ozvite sa mi, teraz som do 6.12. doma, mohla by som povybavovat.
Čo to tu splietate s Kindergeld? Kto je tu na materskej? Nejedná sa náhodou o Famielienbeihilfe? Pozor - od mája 2010 sa menil zákon - nové výmysly EU, od vtedy som nedostala prídavky v Rakúsku! Napriek tomu, že som rozvedená a mám 2 deti. Samozrejme, že ani na Slovensku. Má ešte niekto takúto skúsenosť? Alebo je to rarita Salzburgu?
Marcelka ti odpovedala správne, nič zatial nerob len čakaj na papiere E-kartu, oni ti všetko pošlu. A potom sa priprav že vo februári budeš platiť do SWA za november, december, január, február aj marec. To po prvý krát je tak vela naraz. Tak sa drž. pa