Aja je to o 4.-€ menej, ale je to tak, či veríš alebo nie. Pre mňa je podstatné, že to zatiaľ tak je.
Naklikaj wko.at, potom Firmen A-Z, potom Personenbetreuer do okienka a potom svoje meno. Tam nájdeš, kde máš živnosť.
Potrebovala by som poradiť, či neviete niektorá, koľko krát si môžem nahlásiť pauzu a či pri znovuotvorení budem platiť nejaký poplatok. Ide mi o to, že už raz som mala mesiac pauzu a teraz by som si nahlásila znovu, lebo neviem, kedy nájdem novú prácu.
Ja pracujem cez Hilsferk. Zavolaj mi 0908 507 026.
Ahoj leida3. No ja netvrdím, že rakúske agentúry pracujú zadarmo. Nikto v tejto dobe nepracuje zadarmo, len tvrdím, že mi opatrovateľky neplatíme rakúskym agentúram z dôvodu, že im platia rodiny za opatrovateľky.
Prosim vas, ma niekto skusenosti pri sprostredkovani prace v Rakusku cez p. Ruskovu?
Ahoj, som opatrovateľom v Rakúsku a som vonku prvý raz, mám pacientku so stareckou demenciou, ktorá si rozpráva kadečo, je to normálne, že mám výčitky, že jej nerozumiem a neviem jej pomôcť? Ďakujem.
Ja ti poradím len toľko, aby bola najedená čistá a dávaj na ňu pozor, aby sa jej niečo nestalo, a keď treba tak hovor áno nie, ako momentálne usúdiš, postupom času si zvykneš a budeš vedieť čo chce, ja tak všeobecne, nech sa ti darí
No hej, ale začne bitte bitte ako pred chvíľkou, potom ja dobehnem a namňa odvrkne, že čo chcem a opatrovateľa predomnou poslali preč, že nebol toľko s babkou, tak potom neviem, ale ďakujem
Ahoj, buď hlavne v pohode a prirodzený, výčitky mala asi každá opatrovateľka, je nám ľúto, keď vidíme čo nás čaka, a hlavne také mladé ako som ja, ale už som si zvykla na tú moju chuderku, ktorá má demenziu aj alzheimer, jeden ďeň je v pohode a druhý už ani nevie kde je, je to hrozný pohľad bezmocnosti, ale s výčitkami jej nepomôžeš, hlavne si na to čím skôr zvykni a odpovedaj jej len to, čo sama chce počuť, napr. ak sa ťa opýta, či pôjdete domov, lebo tu nebýva, tak prikývni áno, bude spokojná a po chvíli sa ťa zas opýta niečo iné, veľa šťastia, inak ešte som nepočula, aby chlap opatroval babku, väčšinou tak nechcú kôli lepšej komunikácií či čo.
Buď opatrný, možno zobrali opatrovateľa preto, že nie je celkom zvládnutá liečba, mne sa stalo, že po dvoch dňoch bola babka taká agresívna, že sa so synmi, dvaja dospelí chlapi po päťdesiatke, nedala zvládnuť. Pritom jeden bol lekár a nechcel stále adekvátnu liečbu pripustiť. Aj podľa liekov usúdiš, či sa jedná len o demenciu. Niekedy rodina pravú diagnózu zatají.
Niektoré rodiny podávajú, ak opatrovaný má okrem dôchodku ešte nejaký príjem, každý rok daňové priznanie. A tam si aj takéto platby na poistné môžu daňovo zohľadniť a dostávajú to vlastne refundované. My teraz práve máme kontrolu z FA a rodina si to uplatňuje.
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, koľko mesiacov môžem pracovať v AT bez prihlásenia, aký je ich zákon. Veľmi pekne ďakujem.
Prajem všetkým opatrovateľkam a všetkým pracujúcim Slovákom Slovenkám v Rakúsku, Anglicku, Švajčiarsku, Holandsku, Nemecku, Írsku, NA celom svete krásne požehnané sviatky, pevné zdravie.
Hlavne všetkým opatrovateľkám a opatrovateľom, ktorí vianočné sviatky prežijú mimo svojho domova. Je to veľká obeta, ale je to naše poslanie. Všetko dobré.
Presne tak!
Loli, môžeš mi prosím Ťa dať nejaký kontakt na rakúske agentúry, najlepšie tú, s ktorou máš osobnú skúsenosť? Na pohovoroch si bola osobne, alebo si bola preskúšaná cez telefón? Na akej úrovni sa požaduje nemčina? Ďakujem
Čo potrebujem ešte k rod. prídavkom? Formuláre už mám. Prosím, poradte, hľadala som to tu vo vyhľadávači, ale nemôžem sa dopátrať. A ešte, je niekto v 15. bz v okolí Meiselmarktu?
Dobrý, papiere potrebné k prídavkom:
-formulár E401, E411-potvrdené na SK odkiaľ poberáte prídavky
-fotokópiu rak. živnosti a potvrd. o nahlás. na polícii
-prelož. rod. listy, potvrd. o návšteve školy, ak ste rozv. alebo vdova rozhod. o rozvode alebo úmrt. list
-zmluvu s agentúrou alebo rodinou,
-potvrdenie o zaplatení odvodov v rakúsku
-potvrdenie či poberáte prídavky na SK
-všetko preložené do nemčiny a odoslať na najbližšíí Finanzamt vo Vašom okolí
-vydatá dostáva rozdiel medzi rak. a slov. prídavkymi raz ročne v marci, rozvedená alebo vdova každé 2 mesiace, ale aj to záleži od ochoty daného úradu
-prajem veľa trpezlivosti-minim. 3mesiace
Ďakujem.