Opatrovateľky v Rakúsku

Dobry den, je tu niekto, kto ma skusenosti s agenturou VAV slovakia? Dakujem.

Chcem sa len spýtať, či tá žena nerobí v Kitsse ako zdravotná sestra pri nejakom lekárovi.

Ahoj. Ja som cez agenturu Ingell PP. Rodina mi zaplati na ruku denny honorar plus cesta a odvody. Mam od nich take tlacivo, Rechnung. Ten podpise rodina aj ja. Jedno ostane mne, jedno rodine. Agentura je napomocna aj pri vyplnani tlaciv a komunikovani s uradmi v Rakusku, vola rodine, zaujima sa o nas, ako sme spokojne. Ja som zatial spokojna. Doporucujem.

Dobry den Vam vsetkym,
chcela by som poprosit o radu co sa tyka vypoctu danoveho priznania - aky je postup a ci sa zaratava do prijmu aj cestovne a az potom odratava suma za cestovne alebo 12% pausal? Do kedy treba podat DP? Za kazdu radu dakujem. Aneta

Pekný večer všetkým. Prosím poradte ohladom papierov zo SVA ktorá máte skúsenosti. Na tlačive zo SVA Versicherungserklärung fur Gewerbetreibende und Gewerbegeselschafter na druhej strane bod 8 neviem preložit. Poradte mi prosím niekto, čo to znamená: Im rahmen Ihrer GSVG - Krankeversicherung konnen Kostenersätze oder Geldleistung anzuweisen sein Bitte geben sie uns bekannnt, wie die uberweisungen erflogen sollen. A potom sú dole možnosti, mit Postanweisung alebo auf konto. Mám to chápat ako mi budú chodiť šeky ktoré budem hradit SVA, alebo sú to možnosti ako mi budú vyplácať v prípade choroby maródku? Mám z toho chaos, teraz tu bola dcéra a vravela mi, že si tam mám vypísať moju slovenskú adresu a poštou aby mi to chodilo. Ale ja neviem doteraz, že čo. Prosím všetky kolegyne, ktoré tie papierovačky už absolvovali o pomoc. Ďakujem všetkým žienkám, čo sú v službe v AT prajem pekný večer. Tatiana

Naozaj nikto nevie poradit?

Ahoj Tánička, na tie papiere z SVA si môžeš dať aj svoju domovskú adresu, prídu Ti na Slovensko. Druhá možnosť, ktorú uplatnuje väčšina opatrovateliek uviesť adresu rodiny, kde pracuješ. Ak chceš aj pripoistenie - pre prípad maródky musíš tiež označiť príslušnú kolonku. Odvody do SVA môžeš vyplatiť šekom ktorý Ti príde v banke, alebo na pošte, alebo ak máš konto v Rakúsku tak treba vyplniť ten orginál papier s číslom Tvojho účtu a zaslať ho na SVA.

V každom prípade si to daj posielat na slov. adresu - to je to najlepšie, čo urobíš. A ak chceš nemocenské v prípade choroby dostávat, vytlač si “Zusatzversicherung” a pošli to tam / ak to ešte nemáš /.

Treba si vygooglit, pisalo sa o VaV v minulosti dost.

Danove priznanie sa podava do konca aprila 2011, mas cas. Do prijmu sa zaratava aj cestovne a potom sa odrata 12% pausal. Ked pride cas podania danoveho, vela sa tu o tom bude pisat.

Dakujem velmi pekne za odpoved a pomoc. Aneta

Vie mi niekto poradiť inštitúciu v Rakúsku, kde možno požadovať kontrolu v rodine, ktorá mi ako opatrovateľke nevyplatila ( t. j. neposlali na účet) dohodnutý honorár? Predložila som im Honorarnote, mám uzavretý Werkvertrag, peniaze mi mali poslať na účet deň po mojom odchode.

Polícia, tak oni ti určite pomôžu a najlepšie finančná. Popros ich a budeš prekvapená, čo všetko dokážu.

Chcela by som poprosiť o informáciu ohľadom nahlásenia PN. Už som poslala tlačivo Krankenmeldung začiatok PN - 1.12.2010, PN pretrváva i po 14 dňoch. Mám zaslať nové tlačivo Krankenmeldung a znovu uviesť ako začiatok PN 15.12.2010 /na tlačive Krankenmeldung je uvedený termín začiatok a koniec PN, preto neviem ako sa vyplňa pri pretrvávajúcej PN.

Aj ja mam presne rovnaky problem. Neviem ako dokladovat pretrvavanie PN po 14 dnoch, ci lekar poznaci na povodnom tlacive, ze PN trva, alebo poznaci len datum kontroly, pripadne musi byt vyplnene na novom Krankenmeldung, hoci je to len pokračovanie PN, nie nova PN. Neviem ako postupovat.

Pre Máriu ak sa niečo dozviešm daj mi vedieť opatrovatelka03@centrum.sk. Ak sa ja dozviem dám, Ti tiež vedieť. Snád sa s nami niekto spojí.

Ahoj, ja som bola tiež na PN, takže najprv som Krankenmedung poslala fax, potom som si ho prefotila a poslala originál na SVA, oni mi poslali späť ďalšie talčivá a dátum dokedy mám ísť na kontrolu, potom mi lekárka vypísala ďalšie tlačivo a takto som to dookola posielala, kým mi neukončila PN. Tlačivá z SVA mi poslali preložené do slovenčiny, dufam, že moja skúsenosť pomôže, ahoj.

Ahoj Mirka. Ak som dobre pochopila poslala Ti iné tlačivá pri pretrvávaní PN a nie Krankenmeldung?

Dobrý deň Sandra, prosím Vás o radu: som od piatku PN, neviem čo mám robiť s lístkom, ktorý si vytlačím z internetu Krankenmeldung. Bola som na sociálnom úrade tu u nás, tam mi povedali že na SVA posielam len ružový papier PN-ky. No teraz čítam, že treba poslať (aj) niečo iné. Ja mám vypísať ten Krankenmeldung, alebo lekár? A ako? Prosím poraďte mi, presný váš postup. Vopred Vám dakujem Eva. (Minulý rok som bola chorá a to všetko vybavovala naša Sociálna poisťovňa, bolo to jednoduchšie pre nás. )

Dajte to sem vediet, pretože to zaujíma určite viaceré.