Opatrovateľky v Rakúsku

Prosím, moja kartička ešte platí do konca roku 2011, musím ju ísť vymeniť alebo môžem vycestovať? Neviem či končia aj tie platné a už mi nezostáva čas, idem zajtra večer. Ďakujem.

Chcem sa úprimne dievčence spýtať, mám sa striedať s Rumunom v novej rodine, čo vy nato, je to dobre keď moja striedačka bude Rumunka?

Milá Danka, to je absolutne zle, na Tvojom mieste by som to odmietla. Kadečo sa môže stat. Po rumunsky nevieš a Rumunky zväčša po nemecky dobre nehovoria.

Pre Mirku a ine…
Ak nastupis na Krankenstand (AU), potvrdenie Ti dava Tvoj obvodny resp. Hausarzt v AT (HA), na ambul. dostanes uz vyplnene tlacivo o PN v AT, u nas v ambul. to pacientom odfaxneme priamo na SVA, (zalezi na ochote ambul.), ak PN trva dlhsie (podla Dg.) mozes byt vyzvana kontrolnemu uradu na kontrolu a podla toho bude Tvoja PN predlzena, alebo ukoncena a znova odosles (FAX) pridany formular (PN) papier na SVA. To je asi vsetko.

Problém bude len v tom, keď pôjdeš na vyšetrenie a zistia, že ju máš neplatnú. V tom prípade Ťa nemusia ošetriť. Alebo si to v opačnom prípade zaplatíš. Inak ak to vybavíš aj v januári na poisťovni nerobia s tým problém. Len aby ti zdravíčko slúžilo.

Ahoj, písala si to isté čo ja, len nezabudni, že faxovať Ti lekár nemusí a ani neviem prečo by to mal robiť za Teba, tlačivo na PN posielala SVA poistencom, čo sa pripoistili, pokiaľ to Tvoj lekár už mal, ešte lepšie, nie všade je to tak, realita je rôzna, stačilo len čítať čo som písala, podľa toho ako som to ja absolvovala, to je všetko, ahoj.

Dakujem, uz je neskoro, drzte mi palce. Zajtra cestujem.

Vdaka za radu. :slight_smile:

Ano. Poznam Rumunky, ktore robia v Rakusku a su velmi mile a sikovne. Nezalezi kto je akej narodnosti. Poznam plno slovenskych opatrovateliek, ktore nam len robia hanbu v Rakusku, ale kazdy sa tvari, ze je vsetko v poriadku, tak nechapem preco by mali byt ostatne horsie. Len kvoli narodnosti?

Veď do konca roku 2011 máš ešte celý rok čas…

V mestečku, kde opatrujem sme len dve Slovenky a zvyšok Rumunky, hovoria veľmi dobre nemecky, rodiny sú spokojné, lebo striedajú po troch mesiacoch a sú lacné. Za chviľu nás vytlačia.

Ja sa chcem len spýtať, podľa čoho vedia na SVA kde majú poslať peniaze za PN. Vypisuje sa aj iné tlačivo na vyplatenie dávok PN? Ďakujem.

Rumunky vedia veľmi dobre nemecky, mala som tú česť s jednou hovoriť.

To, že hovoria dobre po nemecky pravidlom nie je, ale že sú lacné pravidlom je. Mne by sa tam dobre nerobilo. :slight_smile:

Ahoj, ja robím v Schwazi. Cestujem tam 28. Počítač mám so sebou, nebude problém sa spojiť. Alebo mi napíš svoju adresu vo Schwazi, prípdne tel. číslo domácich, nakontaktujeme sa.

Ver mi, že som tá posledná, ktorá by ľudí chcela posudzovat podľa rasy! Ja mám inú skúsenosť, ale zlí ľudia sa nájdu v každej rase. To, čo mi vadí, je ten fakt, že v Rumunsku majú inú živ. úroveň a môžu si dovoliť pracovať za dumpingové ceny. :slight_smile:

Zrejme myslíš do konca 2010, a keď ideš do Rakúska, tak Ti to môže byť jedno. Lebo tam ju nepotrebuješ, ale až keď si na SK.

Čaute, chcem sa spýtať, neopatruje niektorá z vás v Rakúsku aj deti? Zatiaľ tu čítam len o opatrovaní starých ludí. Majú na deti prísnejšie kritéria? Som zvedavá na vaše skúsenosti. Ďakujem za odpovede.

Pre Sandru a Máriu. Bola som sa pýtať na SVA či sa má maródka posielať priamo im alebo naďalej cez našu soc. poisť. Tak mi povedali, že stačí sa prihlasiť aj cez fax, len tam musí byť uvedená diagnóza. To znamená, že sa prihlásite buď písomne alebo pošlete faxom a potom maródku, na ktorej je dátum kontroly. Kontroly sa môžu tak isto poslať faxom a potom celé ukončenie. Má sa to poslať do tej SVA, v ktorej ste sociálne poistená. Toto mi povedala pracovníčka SVA.

S tými slovenskými opatrovateľkami je to svätá pravda. Čo si máme pomáhať, tak sa žerieme a ohovárame. Hanba nám. Toľko intríg som nezažila ani keď som pracovala v učtárni kde nás bolo 10 báb.