Opatrovateľky v Rakúsku

Ďakujem Eva, máš úplnú pravdu. Ja idem do Rakúska 21.12. utorok, nostalgia všetci domov a ja do sveta, ver, že si aj poplačem, ale život nezastavím, musí sa žiť a to je na Slovensku tak, alebo máš dobrú, po známosti vybavenú robotu, alebo trpíš za pár šupov, alebo si poviem idem tam, kde ma dve oči povedú. Krásne, šťastné najkrajšie sviatky v roku. Mier a zdravie všetkým.

Aj ja som tu cez Vianoce a prajem nam vsetkym, co sme tu cez sviatky, vela sil aj peknych chvil aj ked nie sme doma. Stastne a vesele.

Takže, už to viem. Po ukončení PN mi poslali peniaze na adresu rodiny. Priniesol ich poštár. Ďakujem všetkým, ktorý reagovali na príspevok, takto by sme si mali vymieňať informácie a pomáhať. Pa

Vedel by mi niekto poradiť ako správne nainštalovať internet yess z Hoffera. Ďakujem.

Ahoj, ja som pred starými ľuďmi opatrovala v At dve deti, to sa nedá ani porovnať. Už nikdy viac, prišla som takmer o zdravie - fyzické i psychické, schudla som 8 kíl. Rodina si zo mňa urobila obyčajnú slúžku, okrem starostlivosti o deti, som sa starala aj o rodičov a o príbuzenstvo, keď chodili na návštevy a to bolo dosť často, ďalej som musela strážiť aj ďalšie deti, či už z rodiny alebo ich kamarátov a denodenne sa starať o celú domácnosť, varenie, nakupovanie, upratovanie a to bez nejakého príplatku, nevedela som ešte nemčinu, tak sme sa dorozumievali skôr posunkami alebo trocha po anglicky, vyžmýkali ma ako handru. Chcela som vydržať, aby som sa naučila nemčinu, pri deťoch to ide veľmi rýchlo. Po troch mesiacoch som si už konečne povedala svoj názor, tak sa so mnou rozlúčili s tým, že nie sú so mnou spokojní, hlavne že po celej dedine predtým vytrubovali, akí sú so mnou spokojní, akú majú výbornú opatrovateľku, povedala mi to jedna Slovenka, čo tam robila, bodaj by nie, keď ako otrokyňa som robila absolútne všetko. No dobre pre mňa, teraz opatrujem starých ľudí a je to v pohode, vrátilo sa mi zdravie aj kilá naspäť a nevyzerám ako chodiaca mŕtvola. No netvrdím, že všetky rodiny sú rovnaké, tak Ti prajem veľa šťastia.

Daj si tu sim kartu do usb kluca na spravne miesto. A potom ho daj do laptopu a ono Ti to zacne samo instalovat. To co sa bude pytat zvladnes urcite. Nie je to tazke. Vyskusaj.

Ak sa Ťa smiem spýtať, koľko máte na deň odmenu? Ja chcem odísť od mojej agentúry a hľadám inú. Díky.

Eva, toto si veľmi pekne napísala. Má to hlavu aj pätu, začiatok, koniec. Škoda, že si Slováci musia zarábať na chlieb v cudzine - tak ako pred sto rokmi. Teba je na takejto misii škoda. Iste aj mnohých ďalších.

No ja som zažila pri deťoch to isté čo Maja, bolo to dávno a ja som bola veľmi mladá a bála som sa povedať niečo na svoju obranu. Narobila som sa ako kôň, dávali mi robiť úplne všetko. Na niečo dobré to bolo, veľa som sa naučila a tiež som pochopila, že keď si nechám aj po hlave skákať, tak je to moja chyba. Netreba im dávať priestor, aby boli ešte drzejší, treba si vážiť seba samu a určiť hranice odkiaľ pokiaľ. Jana

Ahoj, ja som už viac krát vycestovala cez istu sk. agentúru, nebudem písať meno, aby som nerobila reklamu, ale ich tel. číslo je 0948 510 116. Neberú poplatky a prácu len nesľubujú ale aj nájdu, a sú slušní. Aspoň ja som spokojná.

Ja som Finkenberg.

Zdenka z Kernhofu? Ako sa máš? A kde si teraz? Eva

Mám záujem o vypracovanie daň. priznania v Rakúsku, prosím oznámte mi, či postačujú doklady o príjme a potvrdenie o zaplatení poistného. Peniaze na dopravu dostáva šofér. Ďakujem a prajem krásne Vianoce.

Zdenka velmi pekne dakujem za vsetky, ktore hladaju doporucenie na spolahlivu agenturu.

Ahojte ako mozem zrusit celkom Rakusku zivnost, da sa to aj zo Slovenska?

Áno - aj listom na príslušný Gewerbeamt - Magistrat alebo Bezirkhauptmanschaft, informovať treba aj FA.

Chcela by som týmto príspevkom reagovať na výzvy typu nedajme sa, je to naše právo a pod., ktoré teraz odznievajú ako zaručene správne informácie v autách, voziacich opatrovateľky, ako reakcia na zvýšené platby poistného. Platiť poistenie je povinný živnostník. To po prvé. Ak má niekto dohodnutý denný honorár, povedzme aj formuláciou odmena a poistenie, môže žiadať o jeho zvýšenie, ale nie preto, že rodina dostáva podporu na opatrovanie a z nej by mala platiť poistné opatrovateľke. Je na rodine, ako s podporou naloží, je to podpora na opatrovanie v domácnosti - teda rodina ju môže použiť na energie, stravu, lieky pre pacienta a ako sama zváži. Ak ste cez agentúru, je na nej aby o prípadnom zvýšení jednala s rodinou, ak máte v zmluve, že rodina platí poistenie bez uvedenia konkrétnej sumy, tiež ju na zvýšenie môžete upozorniť. A po druhé. V niektorých rodinách môže takéto zákonom nepodporené jednanie vyvolať celkom opačnú reakciu, s dôsledkami, aké ste nečakali. Na záver - mrzí ma, že opatrovateľky, ktoré sú už nejaký čas v Rakúsku ako živnostníčky, u tých teraz dochádza k zvýšeniu poistného, doteraz neovládajú ani základné pravidlá svojho podnikania.

Chcela by som si pozastaviť živnosť. Poradí mi niekto ako a aký je max. limit dĺžky, či je neobmedzený? Ďakujem.

Ano, niekto tu odsudzuje opatrovatelky, ze su nesamostatne a neovladaju ani zakladne pravidla svojho podnikania. Tie podmienky, ktore dovoluju ponikat opatrovatelkam len s minimalnou znalostou nemeckeho jazyka su velmi benevolentne a v dosledku vysokej nezamestnanosti na Slovensku, sa odvazuju nase slovenske opatrovatelky podnikat v Rakusku.

Druha vec je, ze agentury doslova nutia opatrovatelky cestovat len dopravnymi sluzbami tej ktorej agentury. Inac nie je spolupraca s agenturou mozna. Agentura sa stara len o vlastne obohacovanie, co nikomu nevycitam. Lenze potom su opatrovatelky zo strany agentury aj obratene na posmech, ze sa opatrovatelky nevedia postarat o svoje podnikatelske zalezitosti.
Sme Vam na smiech, vsak? Ale nase peniaze su Vam dobre. Nezaskodilo by zo strany agentur aj trochu viac poradenstva pre opatrovatelky, nie len poplatky neustale zvysovat. To zelam agenturam do noveho roku: nie len poplatky zvysovat, ale aj poskytovanie poradenstva pre opatrovatelky.

Opatrovateľky neodsudzujem, nie som zo žiadnej agentúry, sama už roky opatrujem, bez agentúry. Nechcela som o tom písať, ale zodpovedné agentúry ženám hneď na začiatku povedia, že si majú niečo odkladať pre prípad výzvy FA na podanie DP a prípadného dorovnania poistného a aj niektoré iné informácie. A čo sa týka dopravy a ostatného vo vzťahu agentúra a opatrovateľka ak sleduješ stránky, kde si píšeme, zistíš, že neodsudzujem, nekritizujem, poviem svoj názor a poradím. Nemôžem za to, že si si vybrala agentúru, podľa ktorej posudzuješ všetky ostatné.