Opatrovateľky v Rakúsku

Poradí mi niekto ako si nainštalujem bezplatné Skype? Fungovalo mi, ale teraz sa mi stále pri kliknutí na ikonu objavuje iba - Spojuji - v čom je chyba?

Chyba je na serveri.

Ahojte vsetky opatrovatelky a opatrovatelia v Rakusku! Chcem vam zazelat pokojne a radostne vianocne sviatky, plne lasky a pohody!

Máte vo všetkom pravdu. Ja mám len 25 rokov a musela som odcestovať za prácou do Rakúska, aby som si mohla zarábať na štúdium. Cez Vianoce som tu v Rakúsku a nie je to veľmi ľahké, keďže rodina, v ktorej som veľmi sviatky neoslavuje, tak ani neviem, že sú Vianoce. Chýba mi to, byť s rodinou, pripravovať štedrú večeru, atď… ale napriek všetkému musíme byť silné a hovoriť si, že vždy môže byť horšie. Pekné Vianoce prajem všetkým.

Mas pravdu, aj to hra velku rolu, ale skusenosti mam aj ja, a viem o com pises, ale nech kazdy vyskusa, a potom ma kazdy svoj nazor, nie?

Pekné a pokojné vianoce želám všetkým opatrovateľkám a opatrovateľom, ktorí sú cez tieto najkrajšie sviatky roka v službe z Mníchova Štefan.

Aj ja sa pripájam k tomuto želaniu!

Dobrý večer, všetkým prajem krásne Vianočné sviatky. Chcela by som sa opýtať, vedel by mi niekto poradiť, keď odídem z rodiny skôr, ako mi skončí turnus, zo zdrav. dôvodov, musím zaplatiť agentúre sprostredkovateľský poplatok? Ďakujem za každú odpoveď, pekný večer.

Zdravím kolegyne, od 29.12. začínam pracovať v Allande. Je to síce malá dedinka, ale ak je tam nejaká slovenská kolegyňa, tak sa rada stretnem na pokec.dadihobaba@gmail.com

Včera pochovali opatrovateľku z Bošian, ktorá nastupovala do práce na vianočné sviatky a šofér, ktorý ich viezol vbehol pod kamión v dedine, kde ju mal vyložiť. Bola na mieste mŕtva a ostatné ťažko zranené. Neviem s ktorým šoférom cestovala, možno niekto z vás vie o tom niečo viac. Išla 3x do služby, celej rodine doma napiekla a pripravila na sviatky. Strašné.

Je to veľká tragédia hlavne pre rodinu. Cestovala som ako vlakom tak aj autom a môžem povedať, že autom chodia mladí 20-roční šoféri ktorým veľmi nedôverujem a vlakom je tiež riziko, lebo neustále sme v strehu, či na stanici alebo vo vlaku, aby nás niekto neokradol, no autom je to rýchlejšie a aj na spánok mám viac času. Je mi ľúto, že sa stalo takéto nešťastie, neviete od koho bol ten šofér?

Vinsujem Vam tieto slavne sviatky, Krista pana narodenia, aby Vam dal Pan Boh zdravia, stastia a hojne bozske pozehnania.

Preboha, až mi je do plaču. Ja som tiež kadečo zažila so šoférmi, ale našťastie teraz chodím s dobrými šoférmi, ktorí nejdú rýchlo a dávajú si bohovský pozor, veď ide aj o ich životy, ale je pravda, že nie každý šofér si to uvedomuje. Aj ja by som rada vedieť, ktorej firme prepravcov sa to stalo. Úprimnú sústrasť rodine tej opatrovateľky.

Je to strašné, čo všetko práca opatrovateľky obnáša, vie len ten, kto túto prácu vykonáva, preč od najbližších a buď sa v zdraví vrátime alebo sa už nikdy neuvidíme… je to smutné…

No áno, je mi to ľúto hlavne rodiny a až to bola mladá žena. Ja mám svoj vek a odrastené deti, ale chodila som tiež takto riskantne cez jednu dopravnú firmu, čo mi moja agentúra príkazom dala. Raz šofér zaspával nad ránom a ja som ho dotkla a opýtala, či sa mu drieme vyrútil sa na mňa, čo ho chytám. A keď sme vystúpili sme videli, že už mal haváriu, nabral zvodidlo už predtým. Ja som sa vzdala tejto agentúry a teraz mám spoľahlivých šoférov, čo nejazdia celú noc a 24 hod denne.

Zistila som len, že tá opatrovateľka sa volala Gašparíková Ľuba a mala 45 rokov, bola z Bošian pri Topoľčanoch. Cez akú AG, a s akým šoférom šla kolegyňa nevie. No možno podľa mena ju niekto pozná a vie s akým šoférom cestovala. Aj keď jej to už život nevráti, ale ostatné by sa mohli vyvarovať tohto šoféra.

Ak sa to stalo v stredu, čo som čítala v rakúskych novinách - t. j. 15.12., tak viem, že v stredu chodievajú šoféri od Krestiána a oni už aj mali autonehodu s opatrovateľkami pri maďarských hraniciach. Ale to je len moja úvaha.

Dobrý večer. Chcem sa spýtať ohladom platenia SVA odvodov. Prišlo mi, že od januára mi bude zvýšená suma s pôvodných 142Euro za mesiac na 192Euro, lebo po treťom roku opatrovania už neplatí tá zlavená suma. Tých ca. 430 Euro štvrťročne mi doteraz platila rodina, len neviem, či mi preplatia SVA aj toto zvýšené, čiže to bude zhruba o 150 Euro štvrťročne naviac. Neviete ako to je? Rodina to musí preplatiť alebo je to len na jej dobrej vôli? Oni na to dostávajú od štátu peniaze nie? neplatia to z vlastného vačku.

Podľa toho ako bol pohreb, tak by to mohlo byť. Môžem sa spýtať v ktorých novinách to bolo a v ktorej oblasti Rakúska sa to stalo?

Prečítaj si odpovede v tejto téme - zhrniem - nie je to povinnosť rodiny, nedostávajú peniaze na extra tvoje poistenie ale na prilepšenie, ak opatrujú pacienta doma, je jedno na čo tie peniaze použijú, zákon im neurčuje, na čo ich majú použiť, záleží od zmluvy a dohody s rodinou či ti na zvýšené poistné prispejú.