Opatrovateľky v Rakúsku

Pre rok 2010 sa uplatňuje nová odpočítateľná položka vo výške 13% (nemá nič spoločné s paušálnymi výdavkami vo výške 12%), ktorej neuplatnenie v daňovom priznaní môže viesť k strate aj niekoľko stoviek eur. Uplatniť by sa mala aj pri nižších príjmoch, keďže sa ňou znižuje tak daňový základ ako aj vymeriavací základ pre odvody do soc. poisťovne, čím sa znížia aj nedoplatky v penzijnom poistení. Neuplatňuje sa však v ročnom zúčtovaní príjmu, ale v daňovom formulári. Toto stojí na tej stránke, čo som poslal link. Mne by to práve prekročilo tú hranicu 11 000 eur, preto je to pre mna dôležité.

Neviem, nakoľko komplikované DP máte, ja mám jednoduché a mám právnikom spravené DP z minulého roka, takže to robím podla toho, len túto položku neviem, tak toto prosím vás povedzte rodine, keby to mohli zistiť, kde to má vo formulári byť.

Dobry den. Ako to vlastne je, ja mam zivnost uz 4-ty rok, a domaci sa bol pytat na dan. urade povedali mu, ze nemusim podavat v rakusku dan. priznanie. Oni, ked budu chciet tak ma vyzvu, aby som predlozila uctovnictvo. Za odpovede vopred dakujem.

Ahojte, sú teraz nejaké akcie na mobilný internet od Nového roka?. Doteraz som si kupovala dobíjacie kupony od 3Drei, ale to vychádza dosť draho. Teraz sa chcem obzrieť po paušále. Našla som niečo v novinách od teletingu 9GB za 9 eur. To je slušná akcia. Poradte mi, ktorá má iné skúsenosti, čo je výhodné. A ešte ak viete čo treba k uzavretiu zmluvy. Dík.

Ved akurat by vam to znizilo cisty rocny prijem tych 13 per odpocitatelnej polozky, nie? Neviem co ste mali na mysli, ked ste napisali “prekrocilo” ci smerom dole alebo hore? Ok, opytam sa ho ked pride, ale zaroven ho poziadam nech mi nepodava to jeho danove, tak neviem ci zajtra potom pojde na FA. Som rozhodnuta, aby mi to spravili odbornici. Docitala som sa na tej stranke, co ste mi poslali, ze mame narok na rozne bonusy, ked poberam rod pridavky a musi sa to uplatnit v danovom.

Ak si odpočítam tých 13%, tak budem pod hranicou 11 000. Ďakujem dopredu, že sa spýtate, ved nemusí tam ísť, stačí zavolať. Prečo prosím o to Vás? Lebo ja si s mojou nemčinou netrúfam a babka, ktorá nemá absolútne nikoho, sa silne bojím, že tomu nebude rozumieť. Takže ešte raz dík.

Je to tak, takže účtovníctvo si robte určite.

Marcel, tá odpočítateľná položka je doterajší, do roku 2009, tzv. Freibetrag für investierte Gewinne („FBiG“) - 10 %. Bola premenovaná na Gewinnfreibetrag a rozšírená aj na fyzické osoby, tzv. “Bilanzierer” - čiže aj opatrovateľky a súčasne zvýšená od r. 2010 na 13 %. Dalo by sa ku tomu napísať viacej, ako to fungovalo predtým a aké sú podmienky teraz, ale toto hádam pre vysvetlenie stačí. Pekný večer.

Chcem sa opytat, poberate rodinne pridavky? Ak ano, napiste mi do kt. koloniek ste nieco o tom vypisovali, jedna sa o E1? Ak budete taky dobri, tak mi vypiste aj cisla koloniek, ktore ste vyplnali. Mne sa nechce verit, ze domaci okrem nacionalii, vyplnil len jednu kolonku. Prilozil aj svoje vypocty na inom papieri. Domaci ak mi poradi, urcite vam dam vediet.

Žiaľ, s tým Vám neviem pomôcť, ja mám celkom jednoduché DP, asi ako ste opisovali.

Ďakujem za radu. No ale hľadal som to vo formulári a jediné, čo by to mohlo byť je: d) Abzuziehender Freibetrag für Veräußerungsgewinn gemäß § 24 Abs. 4. Inak neviem, kde. Tak mi prosím poraďte. K tým podmienkam - môže sa to jednoducho odpočítať od čistého zisku, alebo tam musím spĺňať nejaké zvláštne podmienky? Ďakujem.

Ahojte, chcela by som poprosit o radu. Ja pracujem od oktobra v rakusku, ale dalsich 9 mesiacov som bola na urade prace na Slovensku. Potrebujem poradit ako si mám spravit danove priznanie. Dakujem pekne.

Myslíte DP na SLovensku? S tým by vám mali pomôcť na daňovom. Na konci sa zapíše, že od 1.1.2010 do toho dátumu, kedy ste ešte nepodnikali, ste neboberala žiadne príjmy. A že od daného dátumu pracujete ako živnostník v Rakúsku.

Položka 9221 vo formulári E 1a - Grundfreibetrag - ten nie je podmienený.

Ďakujem pekne, Marcel.

Marcel, najprv treba zistiť, či vôbec dosiahla príjem, od ktorého vzniká povinnosť podať DP na Slovensku, alebo môže dobrovoľne obidve, ale hlavne, nedá sa vyjadriť k niečomu, o čom nevieme podstatné.

Tak v tom formulári som to našiel, tam uvediem tú sumu 13% a ďalej po odrátaní pracujem s výslednou sumou v E1-ke. Prosím Vás, je to 100%? Ďakujem veľmi pekne, toto som potreboval vedieť.

Som rada, ze Vam Marika pomohla. Pisete, ze mate jednoduche DP. Pouzivate aj formular E1a? Mne to domaci urobil len na E1. Inac bol domaci a upozornila som ho na to a povedal, ze pre mna je to bezvyznamne, ked cisty prijem mam 8 714 eur. Tak ja fakt neviem?

Zeny, prosim poradte alebo mi len dodajte odvahu. Pocas roka mam uz tretiu rodinu. Vo dvoch pac. zomrel, teraz v tretej som nespokojna. Mam babku, ale cela rodina sa na mne prizivuje. Ze aj im mam navarit, upiect a ani nepodakuju a ani euro naviac. Chcem zmenit rod. ale som cez agenturu (platim si ju) uz som volala o zmenu 2-krat, ze mam cakat. Uz nemam odvahu viackrat volat. Co by ste robili, volali by ste znova alebo cakali. Cakam uz 2 mesiace. Vdaka za radu.

Je pravda, že neviem, ako je to tento rok, ale pamätám sa, že minulý rok musel podať DP na Slovensku každý, kto podnikal v Rakúsku, bez ohľadu na príjem. Každopádne tie informácie boli vhodné.