Opatrovateľky v Rakúsku

Formulár E1a mám kvôli tomu, že nemám paušálnu daň a v tom formulári uvádzam rôzne výdavky. A ak máte tak nízky príjem, tak naozaj je to, si myslím, zbytočné.

Erika ved zmluvu mas na babku, nie? Ci aj na ostatnych prislusnikov? Schvalne by som varila kojenecke jedla-neviem aka je babka stara, ci to vyzaduje jej stav, ale ja mam 94 rocnu a fakt jej varievam jedla ako pre batola. Nestazuje si a nemame ziadne problemy. Uz aj striedacka sa preorientovala.

Prosím ťa, nemôžeš mi napísať cez akú si agentúru? Už mám doklady potrebné k živnosti, len ešte stále váham cez koho ísť. Vďaka. Bianka

Ty musíš tlačiť na svoju agentúru, aby zavolali danej rodine, že ty sa staráš len o pani a nie o nich, a za to si aj platená, agentúra je povinná im to povedať, ak ti tam vybavili prácu, a nedojednali podmienky, nech sa z toho oni vylížu, tlač na agentúru, keď ti rodina nechce zaplatiť za prácu vykonanú naviac. Anna

Prosím ťa a čo tvoja striedačka, s ňou si sa nepokúšala dohodnúť? Veď ak ste dve a tlačíte či na rodinu, či na agentúru, určite to dáko vybavíte. Hlavne sa neokúňajte, lebo budú s vami ešte viac zametať.

Hilfswerk, neberie poplatok od opatr.

Marcel, asi sa rozumieme, že tých 13% si môžu uplatniť aj tí s paušálnymi výdavkami, a že sú to percentá z dosiahnutého zisku, nie obratu, to po prvé a po druhé, tá cifra môže byť max. 3900 - t.j. 13 % z 30 000 pre tú časť, ktorá je pri tomto postupe, nazvem to - voľná. To je môj posledný príspevok k tejto téme, viacej až potom, keď budem mať zase čas. Ale mohli by prispieť aj tí, čo ponúkajú vypracovanie DP, napríklad aj tu na stránke v téme, ktorá sa priznaniam venuje.

Čo to znamená robiť si tu účtovníctvo, nemám žiadne výdaje, len cestu a príjem. To musím dať všetko na papier, alebo sú na to predpísané nejaké tlačivá, alebo formuláre? Ďakujem.

Záleží od toho, či si budete uplatňovať paušálnu položku, teda výdaj 12% z hrubého príjmu, alebo jednotlivé výdaje. Väčšinou sa uplatňuje paušálna daň, lebo sa to viac oplatí, treba si zrátať náklady. Tým účtovníctvom som mal na mysli mať na papieri regulérne náklady a príjmy, ktoré viete vydokladovať, ked vás vyzve finančný úrad.

Dobry vecer, ja viem, ze sa uz o tom vela popisalo, ale mna by zaujimalo, ak poberam pridavky v rakusku od minuleho roku kazde dva mesiace, ci musim a do kedy podavat zase novu ziadost, a hlavne ci zase mam davat tie iste doklady? Velmi pekne dakujem za akukolvek odpoved.

Milá Renáta, dostala si rozhodnutie o poberaní prídavkov. Tak si ten celý papier prečítaj do konca, máš tam napísané, že po tomto termíne budeš vyzvaná k predloženiu nových dokladov. Budú žiadať už iba nové potvrdenia o štúdiu alebo o návšteve školy.

Zdravim opatr., v zmluve s agenturou, mame dohodnute 2 tyzdnove turnusy a zrazu, mame chodit na 3 tyzdnove, lebo si to rodina tak ziada. Chcem sa popytat, ma niekto taku skusenost, co robit, ak mi to nevyhovuje, ci uz z rodinych, alebo inych dovodov. Inac za kazdu dalsiu rodinu platime. Dakujem.

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, mali ste už niektorá kontrolu kvality z Caritas vo Viedni? Ak áno kto prišiel a čo všetko kontrolovali? Ďakujem s pozdravom Sisa.

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Pracujem v AT ako opatrovateľka už asi pol roka a mám teraz nejaké zdravotné problémy - čo si bude vyžadovať asi operáciu a neviem, čo mám robiť, pretože bez platu ostať nemôžem. Dopočula som sa, že mám nárok na platenie PN tu v Rakúsku. Neviete mi poradiť, ako sa v takomto prípade postupuje? PN musím zaniesť na aký úrad v AT? A musím to zaniesť osobne, alebo stačí zaslať poštou? A vyplácajú to mesiac pozadu alebo ako? A ešte neviete mi povedať, koľko je to na mesiac a či ten mesiac PN budem oslobodená od platenia sociálnych odvodov? Dúfam, že sa niekto nájde, kto by mi na to všetko odpovedal. Ďakujem vám veľmi pekne.

Dobrý deň, môžte mi prosím poradiť, mám dve deti (17-18 ročných študentov) a poberám rodinné prídavky na Slovensku (45 eur na dvoch). Pracujem v Rakúsku pri Amstettene. Koľko by som dostala, ak budem žiadať o celé prídavky v Rakúsku? Ďakujem za každú radu.

Ak si vydatá, tak nemôžeš žiadať o celé. A kde si pri Amstettene, aj ja som pri.

Miladka, ak ti smiem poradiť, tak či už si alebo nie si vydatá, tak stále si žiadaj v Rakúsku len doplatenie prídavkov, doma si ich neruš, pretože ak raz skončíš v Rakúsku s prácou, tak si na Slovensku budeš musieť opäť vybavovať RP a to je potom dosť zbytočne komplikované.

Za rok 2010 si môžeš žiadať doplatenie dávok, teda rozdiel medzi slovenskými a rakúskymi prídavkami, pričom sa to vypláca raz za rok. Teda ak si požiadaš teraz v priebehu januára, tak do marca, by si mohla dostať vyplatené rodinné prídavky-teda ten hore spomínaný rozdiel za rok 2010. Volá sa to Differenzzahlung. Ty si preto musíš podať žiadosť- Antrag auf Differenzzahlung. K tomu treba ale doložiť rôzne doklady, niektoré aj preložené. Nemusia byť preložené súdnym prejkladateľom, stačí prekladateľ s licenciou a ušetríš polovicu nákladov. Dajú sa uplatniť aj pravidelné rodinné prídavky- laufende Familienbeihilfe, no to by si musela byť samovychvávateľ (rozvedená, vdova… ) alebo jediný zarábajúci v rodine atd. … platí tu aj mnoho nových predpisov- nová smernica EU.

Finanzamt posiela každý rok formuláre na kontrolu, niektoré FA aj častejšie, je to veľmi individuálne, no istotne napíšu aj ktoré doklady si vyžadujú, určite treba vždy každoročne dokladovať návštevu školy detí- potvrdenie o návšteve školy, no požadujú sa aj iné doklady a je to naozaj dosť individuálne. Nakoľko platí nová smernica EU, sú osoby poberajúce pravidelné rodinné prídavky viac skúmané. Treba si naozaj dobre prečítať, čo požadujú, býva tam niekedy uvedený celý zoznam požiadaviek. Sú splniteľné, len treba mať trpezlivosť a v blízkosti sa určite nachádza nejaká osoba, čo vie po nemecky a teda pomôže s porozumením listu z FA.

V podstate stále platí, že opatrovateľky nemusia podávať DP prvé tri roky, ak nepresiahli príjem 11 000 EUR netto, ale zároveň platí aj klauzula, že DP sa musí podať, ak k tomu vyzve Finanzamt. No toto je fakt veľmi rozdielne vrámci existujúcich FA, napr. v Innsbrucku musia podávať všetci DP aj pri malom príjme. No v Klagenfurte, Braunau… to zasa neplatí. Tak sa treba podľa toho zriadiť. Predpokladaný príjem sa dá urobiť veľmi ľahko, len si treba viesť účtovníctvo, teda odkladať všetky bločky potvrdenky. Ak je príjem malý a nepresiahne 6000 Eur napr. , tak sa netreba s ničím trápiť, lebo aj v prípade, že bude treba odovzdať DP, stačí si dať 12% paušál. FA si aj tak kontrolujú príjmy, a to u všetkých žiadateľov o rodinné prídavky, ku ktorým sa prikladajú všetky faktúry od rodiny a aj doklady o zaplatení SVA-poistenia.